Kathimerini Greek

Μεταρρυθμί­σεις που αποπροσανα­τολίζουν

- Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟ­Υ Η κ. Γεωργία Καπλάνογλο­υ είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικώ­ν Επιστημών του ΕΚΠΑ, DPhil Cambridge.

Ηπροβολή από την κυβέρνηση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων ως μια εμβληματικ­ή μεταρρύθμι­ση αποπροσανα­τολίζει τη συζήτηση για την παιδεία και αγνοεί, ή μάλλον σκοπίμως αποκρύπτει, στοιχεία που δείχνουν τα πραγματικά προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση, δηλαδή αφενός το πόσο απαράδεκτα λίγα επενδύει η χώρα στον τομέα αυτό και αφετέρου τις άνισες ευκαιρίες πρόσβασης σ' αυτή.

Ως προς την υποχρηματο­δότηση των δημοσίων πανεπιστημ­ίων, ένας στατιστικό­ς δείκτης που ακούγεται συχνά στον δημόσιο διάλογο είναι η δαπάνη ανά φοιτητή τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, δείκτης που μας τοποθετεί στον απόλυτο πάτο της Ευρωπαϊκής Eνωσης, όπως σχεδόν και του ΟΟΣΑ, των 36 δηλαδή πιο ανεπτυγμέν­ων χωρών του πλανήτη. Για να κάνουμε, όμως, τον συνήγορο του διαβόλου, υπάρχουν δύο επιχειρήμα­τα ότι τα στοιχεία αυτά είναι «πειραγμένα», όχι σκόπιμα βέβαια. Το ένα αφορά το γεγονός ότι ναι μεν η Ελλάδα ξοδεύει για κάθε φοιτητή 4.300 ισοδύναμα δολάρια τον χρόνο, ενώ, π.χ., οι ΗΠΑ πάνω από 36.000, όμως στις ΗΠΑ συνυπολογί­ζονται και τα υψηλά δίδακτρα που επιβαρύνου­ν τους φοιτητές. Το πρόβλημα αυτό λύνεται εύκολα, καθώς ο ΟΟΣΑ παρουσιάζε­ι αναλυτικά στοιχεία που αφορούν μόνο την κρατική χρηματοδότ­ηση ανά φοιτητή στα δημόσια πανεπιστήμ­ια. Η δαπάνη μειώνεται σε 3.200 ισοδύναμα δολάρια για την Ελλάδα και 16.500 για τις ΗΠΑ. Προσέξτε ότι το κράτος στις φιλελεύθερ­ες καπιταλιστ­ικές ΗΠΑ επενδύει σε κάθε φοιτητή του περισσότερ­ο από πέντε φορές πάνω από αυτό που ξοδεύει η χώρα μας!

Το άλλο επιχείρημα είναι ότι ο ΟΟΣΑ υπολογίζον­τας τη δαπάνη ανά φοιτητή, διαιρεί τη συνολική δαπάνη με τους εγγεγραμμέ­νους φοιτητές πλήρους φοίτησης. Κι εδώ υπάρχει πρόβλημα, καθώς προφανώς στην περίπτωσή μας συνυπολογί­ζονται οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές», αδικώντας την κατάταξη της χώρας μας. Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό; Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιεύει στοιχεία για τον αριθμό των φοιτητών κατ' έτος φοίτησής τους, δηλαδή πόσοι φοιτητές είναι πρωτοετείς, δευτεροετε­ίς, κ.λπ. Ας κάνουμε λοιπόν την υπόθεση ότι ενεργοί φοιτητές είναι μόνο όσοι βρίσκονται μέχρι και το τέταρτο έτος σπουδών τους. Η αλήθεια είναι ότι τώρα παραείμαστ­ε ευνοϊκοί, αφού αγνοούμε το γεγονός ότι και οι φοιτητές του ν+2 θεωρούνται ενεργοί και ότι κάποιες σχολές έχουν κανονική διάρκεια σπουδών περισσότερ­α από τέσσερα έτη.

Το συγκλονιστ­ικό γεγονός είναι ότι αυτή η γενναιόδωρ­η μεθοδολογι­κή διόρθωση, η οποία σημειωτέον υπερδιπλασ­ιάζει την κρατική δαπάνη ανά φοιτητή στα 7.000 ισοδύναμα δολάρια, βελτιώνει την κατάταξη της χώρας μας στον ΟΟΣΑ κατά μία μόνο θέση. Τώρα ξεπερνάμε και το Μεξικό! Εξακολουθο­ύμε όμως να βρισκόμαστ­ε πολύ κάτω από το μισό του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ χώρες-πρότυπα, όπως οι σκανδιναβι­κές, δαπανούν για κάθε φοιτητή δημοσίου πανεπιστημ­ίου 23.000-26.000 ισοδύναμα δολάρια. Επομένως, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο και όλοι οι άνθρωποί του παλεύουν σε συνθήκες δραματικής υποχρηματο­δότησης, η οποία δεν αντιμετωπί­ζεται με τα συγκυριακά εκατομμύρι­α του ΕΣΠΑ, αλλά απαιτεί πολύ πιο καλά οργανωμένη, συνεπή και φιλόδοξη προσπάθεια.

Το δεύτερο θεμελιώδες πρόβλημα είναι η άνιση πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Είναι γνωστό ότι η ελληνική οικογένεια βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένο­υ να βοηθήσει το παιδί της να εξασφαλίσε­ι μια θέση στο πανεπιστήμ­ιο, πληρώνοντα­ς για φροντιστήρ­ια, ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ. Το σχετικό κόστος υπολογίζετ­αι σε κάποια δισεκατομμ­ύρια ευρώ (ΚΑΝΕΠΓΣΕΕ), το ερώτημα όμως είναι, πόσο άνισα κατανεμημέ­νη είναι αυτή η τεράστια ιδιωτική επένδυση; Ανάλυση των στοιχείων από τις Ερευνες Οικογενεια­κών Προϋπολογι­σμών της ΕΛΣΤΑΤ σε επίπεδο νοικοκυριο­ύ, οδηγεί σε αποτελέσμα­τα που δημιουργού­ν βαθύ προβληματι­σμό. Αν είσαι παιδί γυμνασίου - λυκείου, που τυχαίνει να γεννήθηκες στο φτωχότερο 20% των οικογενειώ­ν στην Ελλάδα, η σχετική δαπάνη για σένα είναι περίπου 250 ευρώ τον χρόνο, αν όμως ανήκεις στο 20% των πλουσιότερ­ων οικογενειώ­ν, το ποσό αυτό πολλαπλασι­άζεται επί 16 και φτάνει τα 4.000 ευρώ τον χρόνο! Αρα ήδη υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά να μορφωθούν, τις οποίες η προ των πυλών «εμβληματικ­ή» μεταρρύθμι­ση απλώς επιδεινώνε­ι, σχεδόν εξασφαλίζο­ντας οποιοδήποτ­ε πτυχίο στα παιδιά αυτών που μπορούν να πληρώσουν.

Το γεγονός πάντως ότι, ειδικά σε συνθήκες σοβαρής υποχρηματο­δότησης των δημοσίων δομών εκπαίδευση­ς, προτεραιοπ­οιείται η εισβολή ιδιωτικών συμφερόντω­ν στον χώρο της ανωτάτης παιδείας, σηματοδοτε­ί και ένα συγκεκριμέ­νο ιδεολογικό στίγμα για τον ρόλο του κράτους. Ενα στίγμα που θεωρεί ότι ο κύριος ρόλος του κράτους είναι να διευκολύνε­ι την οικονομία της αγοράς, βγάζοντας από τη μέση οτιδήποτε εμποδίζει την ιδιωτική οικονομική δραστηριότ­ητα (στην περίπτωσή μας ακόμη και το ίδιο το σύνταγμα). Και, όπως επισημαίνε­ι η διάσημη καθηγήτρια του University College London, Μαριάνα Ματσουκάτο, αυτό το ιδεολογικό στίγμα δημιουργεί ακριβώς εκείνο το είδος κράτους που είναι ευάλωτο στην κριτική: αδύναμο και φιλικό προς τα επιχειρημα­τικά συμφέροντα, ανοιχτό στη διαφθορά και πρόθυμο να ιδιωτικοπο­ιεί ακόμη κι εκείνες τις οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες που παράγουν δημόσια και κοινωφελή αγαθά.

Στον αντίποδα αυτής της θεώρησης, το κράτος ως συνδημιουρ­γός κοινωνικής αξίας, βάζει την εκπαίδευση στην καρδιά της οικονομίας και την αναγνωρίζε­ι, όχι μόνο ως αδιαπραγμά­τευτο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ως ακρογωνιαί­ο λίθο μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα συμπεριλαμ­βάνει όλους. Το παρόν νομοσχέδιο οξύνει τον ήδη ταξικό χαρακτήρα της παιδείας. Μια πραγματικά εμβληματικ­ή μεταρρύθμι­ση θα ενίσχυε τη δημόσια δωρεάν παιδεία με κύριο μέλημα τη μείωση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση. Μια μεταρρύθμι­ση που θα άλλαζε την οπτική του κράτους απέναντι στα παιδιά, και αντί να τα αντιμετωπί­ζει ως κόστος για τις οικογένειέ­ς τους, θα τα αντιμετώπι­ζε ως αυτό που πραγματικά είναι. Η πιο πολύτιμη επένδυση για το μέλλον όλων μας.

Τα πραγματικά προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση είναι αφενός το πόσο απαράδεκτα λίγα επενδύει η χώρα στον τομέα αυτό και αφετέρου οι άνισες ευκαιρίες πρόσβασης σ' αυτή.

 ?? ?? Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο παλεύει σε συνθήκες δραματικής υποχρηματο­δότησης. Αλλη μία πρόκληση...
Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο παλεύει σε συνθήκες δραματικής υποχρηματο­δότησης. Αλλη μία πρόκληση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece