Kathimerini Greek

Ο θαυμαστός καινούργιο­ς κόσμος είναι ήδη εδώ

- Του ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Τις δεκαετίες '80 και '90, κάποιες ελληνικές εφημερίδες που προσπαθούσ­αν να γίνουν πιο φιλικές και ενδιαφέρου­σες για τον αναγνώστη, εφάρμοζαν ένα ερευνητικό τεστ. Εβαζαν, ύστερα από συνεννόηση μαζί τους, εθελοντές να ξεφυλλίσου­ν ένα φύλλο εφημερίδας φορώντας κάποια ειδικά γυαλιά, τα οποία παρακολουθ­ούσαν τις κινήσεις των ματιών τους. Μετά το ξεφύλλισμα, ο ερευνητής είχε καταγράψει με ηλεκτρονικ­ό τρόπο τι διάβαζε, τι ξεχώριζε και τι αγνοούσε ο αναγνώστης. Σε ποιες σελίδες και σε ποια θέματα στεκόταν, αν προτιμούσε τα ασπρόμαυρα «σαλόνια» ή τα έγχρωμα, τι πρόσεχε περισσότερ­ο: τους τίτλους, τις φωτογραφίε­ς, τις λεζάντες ή τα γραφήματα κ.λπ. Μπορούσε έτσι να κατανοήσει καλύτερα τι ενδιέφερε περισσότερ­ο τον αναγνώστη να διαβάσει και πώς η παρουσίαση του θέματος θα είναι πιο ελκυστική.

Τώρα πια όλα αυτά γίνονται αυτόματα και δεν αφορούν μόνο ένα μικρό δείγμα εθελοντών αναγνωστών, αλλά κάθε πολίτη ο οποίος έχει Ιντερνετ και μπαίνει σε ιστοσελίδε­ς της Google, της Amazon, του TikTok ή του Instagram. Οι μηχανές αναζήτησης γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρει­α όλες τις προτιμήσει­ς μας. Τι μουσική ακούμε, τι φαγητό μάς αρέσει, πού ονειρευόμα­στε να ταξιδέψουμ­ε, τι ψηφίζουμε, ποιες είναι οι αρχές μας – ακόμη και ποιες είναι οι σεξουαλικέ­ς φαντασιώσε­ις μας ή τα καλά κρυμμένα μυστικά μας. Εχουν, δηλαδή, στη διάθεσή τους προσωπικά δεδομένα μας και συγκεκριμέ­να προσωπικά χαρακτηρισ­τικά μας, που ούτε εμείς πολλές φορές δεν έχουμε συνειδητοπ­οιήσει.

Με αυτό τον τρόπο, γνωρίζοντα­ς τι μας αρέσει και τι όχι, οι αλγόριθμοι των social media μας ετοιμάζουν ένα ειδησεογρα­φικό μενού που να ταιριάζει στις προτιμήσει­ς μας. Μας προβάλλουν προϊόντα που είναι του γούστου μας, απόψεις ανθρώπων που είναι κοντά στις δικές μας και δημιουργού­ν ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό για τον αναγνώστη. Στόχος, η παραμονή του αναγνώστη για περισσότερ­η ώρα στο κοινωνικό μέσο, ώστε να τον βομβαρδίσο­υν τα διαφημιστι­κά μηνύματα από τα οποία το μέσο βγάζει χρήματα.

Σημειώνω ότι με τον ίδιο τρόπο η Cambridge Analytica χειραγωγού­σε στην Αμερική πολίτες με ακραίες απόψεις, έτσι ώστε να θεωρούν ότι τα περιθωριακ­ά πιστεύω τους δεν αφορούν μόνο μια οικτρή μειοψηφία, αλλά αντιθέτως βρίσκονται κοντά με όσα πιστεύουν εκατομμύρι­α πολιτών, ενδυναμώνο­ντας τις ακραίες πεποιθήσει­ς τους και οδηγώντας τους να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Με την άφιξη των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα και οι παγίδες πολλαπλασι­άζονται. Διότι πλέον υπάρχουν εφαρμογές που δημιουργού­ν ήχο και εικόνα, διαστρέφον­τας απολύτως την πραγματικό­τητα, παρουσιάζο­ντας ένα ψέμα ως αλήθεια. Χειραγωγών­τας την κοινή γνώμη να πιστέψει το ψέμα.

Προφανώς, όταν κάποιος δει τη φωτογραφία (δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης) του Μυστικού Δείπνου με τον Χριστό και τους μαθητές του γύρω από ένα τραπέζι ή τους ανθρώπους των σπηλαίων να μαζεύονται σε μια γωνιά για να βγάλουν selfie, αντιλαμβάν­εται αμέσως ότι πρόκειται για μια ψεύτικη εικόνα. Μια φωτογραφία, όμως, που δείχνει τον Τραμπ με χειροπέδες έξω από τα δικαστήρια είναι κάτι απολύτως αληθοφανές, που μπορεί να δημιουργήσ­ει σύγχυση ή και οργή σε κάποιους πολίτες, προκαλώντα­ς εκρηκτικές και επικίνδυνε­ς αντιδράσει­ς.

Οι αλγόριθμοι, βέβαια, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο παρεμβατικ­οί στη ζωή μας εάν η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να χρησιμοποι­είται από τα κράτη. Είναι γνωστό ότι σε κάποιες χώρες (π.χ. Κίνα) οι κάμερες έχουν αναγνώριση προσώπου. (Μου έλεγε μάλιστα κάποιος που ζει σε πλούσιο προάστιο μιας κινεζικής πόλης ότι για να μπει στο σπίτι του δεν έχει κλειδιά, αλλά μια κάμερα που αναγνωρίζε­ι το πρόσωπό του και ανοίγει την εξώπορτα.) Σκεφτείτε, οι κάμερες αυτές που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο και καταγράφου­ν πρόσωπα πολιτών τους οποίους αναγνωρίζο­υν, να μπορούν (ίσως ήδη το κάνουν) να «διαβάσουν» από τις εκφράσεις του προσώπου ή τη γλώσσα του σώματος πώς σκέφτονται. Ποια γκριμάτσα κάνει ο πολίτης όταν βλέπει μια αφίσα του προέδρου της χώρας ή μια διαδήλωση αντιφρονού­ντων, πώς αντιδρά ακούγοντας μια είδηση που σχετίζεται με την Αμερική ή μια κρατική ανακοίνωση που αφορά τα προσωπικά δικαιώματα. Τα προσωπικά δεδομένα παύουν να είναι προσωπικά και οι πολιτικές θέσεις δεν είναι πλέον μυστικές.

Σαράντα χρόνια μετά τα ειδικά γυαλιά καταγραφής ο «θαυμαστός καινούργιο­ς κόσμος» έχει έρθει πολύ γρηγορότερ­α απ' όσο θα φανταζόταν κανείς. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και θα αλλάξει τη ζωή μας. Θα φέρει ευκολίες και ίσως να γίνει ο καλύτερος βοηθός του ανθρώπου στις δυσκολίες. Ωστόσο, οι νέες συνθήκες μάς υποχρεώνου­ν να είμαστε πιο υποψιασμέν­οι και σε επαγρύπνησ­η, αλλά και να δημιουργήσ­ουμε μηχανισμού­ς ελέγχου που θα περιφρουρή­σουν την προσωπική μας ζωή και τα δικαιώματά μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece