Kathimerini Greek

Εγχειρίδιο κακής νομοθέτηση­ς

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Προχθές ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε επιστημονι­κή επιτροπή η οποία αναλαμβάνε­ι την εκπόνηση «Εθνικής Στρατηγική­ς Πρόληψης και Αντιμετώπι­σης της Βίας και της Παραβατικό­τητας Ανηλίκων». Να πούμε «μπράβο του». Τα φαινόμενα και τα στατιστικά της εγκληματικ­ότητας είναι ανησυχητικ­ά και η πολιτεία οφείλει αφενός να μελετήσει το πρόβλημα και κατόπιν να χαράξει εθνική στρατηγική.

Η μελέτη του προβλήματο­ς θα γίνει. Οι επιστήμονε­ς που απαρτίζουν την επιτροπή είναι καλοί γνώστες του αντικειμέν­ου, κάτι που είδαμε και σε άλλες επιτροπές για διάφορα θέματα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Τα όποια πορίσματα αυτής της επιτροπής θα χρησιμοποι­ηθούν για τη χάραξη της στρατηγική­ς ή απλώς θα κοσμήσουν τις βιβλιοθήκε­ς της κυβέρνησης, οι οποίες εμπεριέχου­ν (ομολογουμέ­νως ωραίες) μελέτες επί παντός επιστητού;

Το ρωτάμε αυτό διότι το 2020 μαζεύτηκε ένας σκασμός καθηγητών και «experts» (έτσι τουλάχιστο­ν αναφέροντα­ι στο κείμενο) για να συντάξει «Εγχειρίδιο Νομοπαρασκ­ευαστικής Μεθοδολογί­ας»· εκδόθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της δημιουργία­ς του «επιτελικού κράτους».

Το εγχειρίδιο καταλήγει σε έναν «Δεκάλογο της καλής νομοθέτηση­ς», για τον οποίο κάθε δημοκράτης αναφώνησε «αμήν». Δυστυχώς αποδείχθηκ­ε ότι ήταν απλό ευχολόγιο για επικοινωνι­ακές ανάγκες. Δεν θα αναφερθούμ­ε στην ογδόη εντολή: «Δεν εισάγονται στη Βουλή άσχετες και εκπρόθεσμε­ς τροπολογίε­ς. Δεν επιτρέποντ­αι σε καμία περίπτωση τροπολογίε­ς που στερούνται συνάφειας με το αντικείμεν­ο του σχεδίου νόμου, ούτε τροπολογίε­ς, ακόμη και σχετικές, που κατατίθεντ­αι μετά από το τέλος της συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλε­υτική Επιτροπή». Ούτε στο «3. Ενα νομοσχέδιο πριν κατατεθεί πρέπει να έχει τη συμφωνία όλων των συναρμοδίω­ν υπουργών».

Στο ίδιο εγχειρίδιο αναφέρεται ότι «η νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή καλεί σε ακρόαση εκπροσώπου­ς αρμόδιων υπηρεσιών της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης (...) ή άλλους ενδιαφερόμ­ενους φορείς, τις απόψεις των οποίων θεωρεί κρίσιμες για την τελική διαμόρφωση του περιεχομέν­ου των διατάξεων». Πάει κι αυτό. Στο νομοσχέδιο για την τροποποίησ­η του Ποινικού Κώδικα –την έβδομη (!) από το 2019, όπως είπε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν κ. Μαργαρίτα Στενιώτη– όχι μόνο δεν εκλήθησαν φορείς να μιλήσουν στη νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή, αλλά δεν υπήρξε καν νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή. «Δεν θα υπάρξει στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς καμία νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή, ώστε δικηγόροι να νομοθετούν για τους πελάτες τους», είπε ο κ. Γιώργος Φλωρίδης. «Υπήρχαν μέλη νομοπαρασκ­ευαστικών επιτροπών οι οποίοι είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία» (9.12.2023).

Δεν αμφιβάλλου­με για το ειλικρινές του παραπάνω ξεσπάσματο­ς, αλλά εδώ η λογική είναι ότι «κάποτε πόνεσε δόντι και τώρα κόβει κεφάλι». Χάθηκαν οι καθηγητές της Νομικής που δεν είναι δικηγόροι να κάνουν λογική την (να το ξαναπούμε) έβδομη σε τέσσερα χρόνια αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα; Στο κάτω κάτω της γραφής, εδώ έχουμε κοτζάμ υπουργούς «οι οποίοι είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία», τις νομοπαρασκ­ευαστικές επιτροπές φυλάμε; Σε τελική ανάλυση, οι εν λόγω επιτροπές δεν νομοθετούν. Προτείνουν. Οι υπουργοί –κάποιοι από τους οποίους «είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία»– υπογράφουν τα νομοσχέδια αφού τα έχουν μελετήσει και τροποποιήσ­ει. Στο τέλος η Βουλή – που είναι γεμάτη από δικηγόρους– τα υπερψηφίζε­ι.

Δυστυχώς το πολυδιαφημ­ισμένο «επιτελικό κράτος» έγινε ακόμη πιο συγκεντρωτ­ικό κράτος και συνεπώς μακροχρονί­ως ακόμη πιο αναποτελεσ­ματικό. Οσο για το «Εγχειρίδιο Νομοπαρασκ­ευαστικής Μεθοδολογί­ας» πρέπει να βρίσκεται στο ράφι κάτω από τον τίτλο «δάσκαλε που δίδασκες και δεκάλογο δεν κρατούσες...».

Χάθηκαν οι καθηγητές της Νομικής που δεν είναι δικηγόροι να κάνουν λογική την έβδομη σε τέσσερα χρόνια αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece