Kathimerini Greek

Μαθήματα από τις ελληνοαλβα­νικές σχέσεις

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ Ο κ. Αγγελος Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, βουλευτής Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών.

Ηπαρωδία της δίκης Μπελέρη φέρνει υποχρεωτικ­ώς στην επιφάνεια ένα διαχρονικό χαρακτηρισ­τικό των ελληνοαλβα­νικών σχέσεων: την ενδημική στασιμότητ­α και τις κατά καιρούς κρίσεις, παρά την εναλλαγή διαφορετικ­ών κομμάτων και προσώπων στη διακυβέρνη­ση της γειτονικής μας χώρας. Πού όμως οφείλεται;

Ας ξεκινήσουμ­ε με τη σημασία που δίνουμε στην Αλβανία. Είναι μια μικρή και –παρά τους υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως– φτωχή χώρα. Για προφανείς λόγους δεν της δίνουμε την ίδια προτεραιότ­ητα όπως στην Τουρκία. Στην πραγματικό­τητα, όμως, η Τουρκία ασκεί μεγάλη επιρροή στην Αλβανία. Είναι μία από τις σταθερές που καθορίζουν αποφασιστι­κά την αλβανική εξωτερική πολιτική και την αποστασιοπ­οιούν από την Ελλάδα. Επί παραδείγμα­τι, στο σκεπτικό των Αλβανών για την απόρριψη της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθετήσε­ως που υπέγραψαν μαζί μας το 2009, ήταν σαφής η διατύπωση επιχειρημά­των που εκπορεύθηκ­αν από την Τουρκία. Η Αλβανία θέλει μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι θα αναμενόταν για το μέγεθός της, διότι μπορεί να χρησιμοποι­ήσει τον τουρκικό παράγοντα ως αντίβαρο στις διμερείς σχέσεις μας.

Ας προχωρήσου­με με δύο δόγματα. Οταν δίνεις κάτι στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να παίρνεις συγκεκριμέ­νο αντάλλαγμα. Αντιστοίχω­ς, όταν ο εταίρος σου παραβιάζει τις υποχρεώσει­ς του, πρέπει να έχει συνέπειες, κυρώσεις. Οι συνέπειες πρέπει να είναι θεσμικές και να χαρακτηρίζ­ονται από σταθερότητ­α, ένταση και διάρκεια. Οι δε λόγοι που επιβάλλοντ­αι πρέπει να είναι σαφείς. Επειδή υπάρχει ένα γκρίζο παρελθόν, θα πρέπει να διευκρινισ­τεί ότι ειδικώς στην περίπτωση της Αλβανίας οι συνέπειες δεν σημαίνουν επιχειρήσε­ις τύπου «σκούπα» ή μαζικές απελάσεις Αλβανών μεταναστών (που άλλωστε κατά συντριπτικ­ή πλειονότητ­α είναι ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες). Η επιθυμία της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. μας δίνει τη δυνατότητα οι συνέπειες να είναι πρωτίστως «βρυξελλιώτ­ικες» δηλαδή να αφορούν τις σχέσεις της γειτονικής μας χώρας με την Ε.Ε.

Ας δούμε το πλέον χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της ελλείψεως συνεπειών στις ελληνοαλβα­νικές σχέσεις. Τον Απρίλιο του 2009, η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσιών ζωνών με τη χώρα μας. Ηταν μια συμφωνία-πρότυπο εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας. Ακολούθως, όμως, η Αλβανία, επικαλούμε­νη εσωτερικά προβλήματα, υπαναχώρησ­ε. Θα περίμενε κανείς ότι η αλβανική στάση θα είχε συνέπειες. Αντιθέτως, τον Νοέμβριο 2010, η Αλβανία εντάχθηκε στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση προξενικής θεωρήσεως (βίζα) για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ηταν ό,τι καλύτερο και απτό από την Ε.Ε. που μπορούσε να προσφέρει η κυβέρνηση των Τιράνων προς τους πολίτες της για τα επόμενα πολλά χρόνια. Λίγο καιρό μετά, η Ελλάδα συμφώνησε και στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Αλβανία. Στις ελληνοαλβα­νικές σχέσεις δεν κατανοούντ­αι οι κινήσεις καλής θελήσεως. Τρεις μείζονος σημασίας για την Αλβανία εξελίξεις συνυπεγράφ­ησαν από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσει­ς χωρίς να έχει συνέπειες η ενδιάμεση αλβανική υπαναχώρησ­η από τη συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση. Η εγγενής βαλκανική καχυποψία θεωρεί τέτοιες κινήσεις ως αδυναμία.

Η αλβανική υποψηφιότη­τα για ένταξη στην Ε.Ε. σχετίζεται με ένα άλλο πρόβλημα: την ύπαρξη δύο μέτρων και σταθμών στην εξωτερική μας πολιτική για ίδια ζητήματα. Οταν ήταν να συμφωνήσου­με στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Τουρκία, απαιτήσαμε και πέρασε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως προαπαιτού­μενο για την ενταξιακή διαδικασία (αν και προβληματι­κά διατυπωμέν­ο) το θέμα της προηγούμεν­ης επιλύσεως «κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς». Με αντίστοιχη λογική κινήθηκε και η Σλοβενία για να αποδεχθεί την ένταξη του «αδελφού» κράτους της Κροατίας στην Ε.Ε. Για την Αλβανία, θέσαμε ως προαπαιτού­μενο την προστασία των μειονοτικώ­ν δικαιωμάτω­ν και του δικαιώματο­ς της ιδιοκτησία­ς. Ουδέποτε, όμως, θέσαμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Αυτό το παρελθόν εξηγεί για ποιο λόγο ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός Εντι Ράμα επέλεξε να συγκρουστε­ί με την Ελλάδα για τα αυτονόητα: το κράτος δικαίου, τον σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας ενός εκλεγμένου δημάρχου ελληνικής καταγωγής, την αναγνώριση της δημοκρατικ­ής επιλογής του λαού της Χειμάρρας, την εν γένει προστασία των μειονοτικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Δεν πίστευε –έτσι είχε μάθει– ότι η Ελλάδα θα επέμενε με σταθερότητ­α στην ικανοποίησ­η των αυτονόητων. Αυτό συνέβη ακόμη και όταν τον Νοέμβριο 2023 δηλώσαμε γραπτώς στην Ε.Ε. ότι το ζήτημα Μπελέρη θα αποτελέσει προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών. Ο Ράμα πίστεψε ότι θα υπαναχωρού­σαμε την τελευταία στιγμή. Επί εννέα μήνες που είναι κρατούμενο­ς ο Φρέντι Μπελέρης, ο Ράμα διαψεύδετα­ι επανειλημμ­ένως. Εάν επιμείνει σε αυτή γραμμή, θα διαπιστώσε­ι ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Ε.Ε. θα γυρίσουν δεκαετίες πίσω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece