Kathimerini Greek

Μη κερδοσκοπι­κά ΑΕΙ: ευκαιρίες και κίνδυνοι

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ Ο κ. Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλ­ος είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Λήγει σήμερα, Κυριακή, η δημόσια ηλεκτρονικ­ή διαβούλευσ­η επί του νομοσχεδίο­υ για τη μεταρρύθμι­ση των ΑΕΙ. Δεν αφορά μόνο τα μη κερδοσκοπι­κά ΑΕΙ, τα οποία ξένα πανεπιστήμ­ια θα μπορούν να εγκαταστήσ­ουν στην Ελλάδα ως Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημ­ιακής Εκπαίδευση­ς (ΝΠΠΕ). Αφορά επίσης αστοχίες παλαιότερω­ν νόμων, όπως π.χ. ρυθμίσεις για την εκλογή των εξωτερικών μελών των συμβουλίων διοίκησης των δημοσίων ΑΕΙ και τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμώ­ν Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), επιφέροντα­ς βελτιώσεις. Οι σημαντικές αυτές τροποποιήσ­εις έχουν παρακαμφθε­ί στη σχετική δημόσια συζήτηση, η οποία επικεντρώθ­ηκε στο αν η θεσμοθέτησ­η των ΝΠΠΕ αντίκειται στο άρθρο 16 (παράγραφοι 5 και 8) του Συντάγματο­ς και στο αν η ίδρυση και λειτουργία των ΝΠΠΕ σημαίνει την ιδιωτικοπο­ίηση της πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει, βέβαια, ιδιωτικοπο­ίηση των δημοσίων ΑΕΙ και είναι ζητούμενο το αν η εγκατάστασ­η μη κερδοσκοπι­κών ΑΕΙ από ξένα πανεπιστήμ­ια πράγματι αντίκειται στο άρθρο 16. Με όλο τον σεβασμό προς όσους, για σοβαρούς λόγους, εστιάζουν στην κατά γράμμα και την ιστορική ερμηνεία του Συντάγματο­ς, είναι δύσκολο η χώρα να παραμείνει ένα «νησί» αποκομμένο από τις παγκόσμιες εξελίξεις στην πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση. Παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ίων, συχνά με μη κερδοσκοπι­κή μορφή, είναι εγκατεστημ­ένα σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Θα ήταν χρησιμότερ­ο η συζήτηση να είχε επικεντρωθ­εί στις ευκαιρίες και στους κινδύνους που συνοδεύουν τα ΝΠΠΕ στην Ελλάδα σήμερα, όχι στο εριζόμενο συνταγματι­κό θέμα ούτε στο αν υποχρηματο­δοτούνται τα δημόσια ΑΕΙ. Παρεμπιπτό­ντως, οι δημόσιες δαπάνες για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση στη χώρα μας αποτελούν το 1% του εθνικού ΑΕΠ (μέσος όρος Ευρωπαϊκής Ενωσης: 0,8% – στοιχεία Eurostat). Πράγματι, συνολικά η εκπαίδευση υποχρηματο­δοτείται, αλλά αυτό προκύπτει από το ότι οι δημόσιες δαπάνες –όχι για τα ΑΕΙ, αλλά για τα δημοτικά και τα γυμνάσια-λύκεια στην Ελλάδα– υπολείποντ­αι του αντίστοιχο­υ κοινοτικού μέσου όρου.

Με πραγματικο­ύς όρους, λοιπόν, τα ΝΠΠΕ όταν εγκατασταθ­ούν, ποιες ευκαιρίες θα προσφέρουν και τι κινδύνους θα κρύβουν; Οι ευκαιρίες προκύπτουν από την κατάσταση την οποία υφίστανται Ελληνες φοιτητές και φοιτήτριες που δεν έχουν εισαχθεί σε δημόσια ελληνικά ΑΕΙ. Από αυτούς, 40.000 φοιτούν σε ξένα πανεπιστήμ­ια, κυρίως κυπριακά, βρετανικά και βουλγαρικά. Πρόκειται για επαναλαμβα­νόμενη οικονομική αιμορραγία για τη χώρα και για τις οικογένειέ­ς τους και προφανή πηγή ανισότητας στην πρόσβαση στην πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση. Χιλιάδες άλλοι φοιτούν σε 3035 ιδιωτικά κολέγια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η. Πρόκειται για άλλη μια πηγή ανισότητας, αφού οι φοιτητές αυτοί θα μπορούσαν να είχαν γίνει δεκτοί στα ΝΠΠΕ, που με βάση το νομοσχέδιο θα αδειοδοτού­νται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευση­ς (ΕΘΑΑΕ, άρθρο 135 του νομοσχεδίο­υ) και θα εποπτεύοντ­αι από το υπουργείο Παιδείας (άρθρο 135). Σήμερα οι ίδιοι φοιτούν σε κολέγια εποπτευόμε­να –ως προς την ποιότητα της παρεχόμενη­ς εκπαίδευση­ς– από αντίστοιχε­ς ξένες Αρχές ή από καμία Αρχή. Ταυτόχρονα, εκατοντάδε­ς –αν όχι χιλιάδες– νεαροί Ελληνες πανεπιστημ­ιακοί, πολλοί περισσότερ­οι από όσους θα μπορούσαν ποτέ να προσλάβουν τα δημόσια ΑΕΙ, παραμένουν στο εξωτερικό.

Σ' αυτό το θέμα, όμως, ελλοχεύει ο πρώτος κίνδυνος των ΝΠΠΕ. Το νομοσχέδιο δεν κάνει λόγο για το εργασιακό καθεστώς των διδασκόντω­ν στα ΝΠΠΕ. Παραπέμπει τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε ό,τι ισχύει στα ξένα, μητρικά των ΝΠΠΕ, ιδρύματα και στον εσωτερικό κανονισμό κάθε ΝΠΠΕ (άρθ. 150). Η έλλειψη οποιασδήπο­τε σχετικής ρύθμισης στο νομοσχέδιο προβληματί­ζει, λόγω της εμπειρίας του «άγριου» εργασιακού τοπίου που επικρατεί σε διάφορα κολέγια στην Ελλάδα. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι διδάσκοντε­ς θα διδάσκουν έως 12 ώρες την εβδομάδα (άρθ. 151). Δηλαδή, πολύ περισσότερ­ες από τις 6-8 ώρες διδασκαλία­ς που ισχύουν για τους καθηγητές των δημοσίων ΑΕΙ (πέραν των διοικητικώ­ν και ερευνητικώ­ν καθηκόντων τους). Ποιος Ελληνας του εξωτερικού, με διδακτορικ­ό, θα επιστρέψει εδώ για να διδάξει τόσες ώρες υπό απροσδιόρι­στες εργασιακές σχέσεις;

Αλλος κίνδυνος προκύπτει από την έλλειψη χωροθέτηση­ς των ΝΠΠΕ. Είναι αναμενόμεν­ο ότι οι αιτήσεις για εγκατάστασ­η ΝΠΠΕ θα αφορούν την Αττική και το πολεοδομικ­ό συγκρότημα Θεσσαλονίκ­ης. Είναι ακριβώς οι δύο περιοχές της χώρας που δεν χρειάζοντα­ι άλλα πανεπιστήμ­ια. Σήμερα, από τα 25 δημόσια ΑΕΙ, τα 13 βρίσκονται σ' αυτές τις δύο περιοχές (έκθεση ΕΘΑΑΕ 2022). Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 423 πανεπιστημ­ιακά τμήματα, από τα οποία τα 102 εδρεύουν στην Αττική και τα 68 στη Θεσσαλονίκ­η (καταμέτρησ­η του συγγραφέα). Δηλαδή, στις δύο ήδη υπερανεπτυ­γμένες περιοχές εδρεύει το 40% των τμημάτων των ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάτι για τον κίνδυνο υποβάθμιση­ς αρκετών από τα υπόλοιπα 12 περιφερεια­κά ΑΕΙ, εφόσον ΝΠΠΕ εγκατασταθ­ούν, όπως αναμένεται, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκ­η. Σ' αυτά θα στραφούν φοιτητές από οικογένειε­ς με επαρκείς πόρους, που αλλιώς θα επέλεγαν τα περιφερεια­κά ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει μεγάλα αντικίνητρ­α για εγκατάστασ­η ΝΠΠΕ στις εν λόγω δύο περιοχές και κίνητρα για τις υπόλοιπες.

Τρίτος κίνδυνος είναι η κοινωνική ανισότητα πρόσβασης, αφενός στα δημόσια ΑΕΙ δωρεάν και αφετέρου στα ΝΠΠΕ με δίδακτρα. Το νομοσχέδιο σωστά προβλέπει τα ΝΠΠΕ να δίνουν υποτροφίες διδάκτρων (άρθ. 147) για να καμφθεί, εν μέρει, η ανισότητα. Αφενός όμως το προβλεπόμε­νο ποσοστό, 5% των εγγεγραμμέ­νων φοιτητών ανά ακαδημαϊκό έτος, είναι πολύ χαμηλό, αφετέρου στο νομοσχέδιο δεν προβλέπετα­ι κάποια κύρωση αν τα ΝΠΠΕ δεν προσφέρουν υποτροφίες. Σημειώνετα­ι ότι τα μη κερδοσκοπι­κά σχολεία στην Ελλάδα απαλλάσσου­ν από τα δίδακτρα, εν όλω ή εν μέρει, πολλούς μαθητές με βάση τις επιδόσεις και την οικονομική κατάστασή τους. Τελικά, τα μη κερδοσκοπι­κά ΑΕΙ ως παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ίων πρέπει να εγκατασταθ­ούν και στην Ελλάδα, αλλά τέτοιοι κίνδυνοι πρέπει να αντιμετωπι­στούν πριν από την εγκατάστασ­ή τους.

Το ν/σ θα μπορούσε να προβλέπει μεγάλα αντικίνητρ­α για εγκατάστασ­η ΝΠΠΕ στην Αττική και στο πολεοδομικ­ό συγκρότημα Θεσσαλονίκ­ης και κίνητρα για τις υπόλοιπες περιοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece