Kathimerini Greek

Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Μπελέρη

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Εδώ ο κόσμος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», είναι η γνωστή ένσταση που αντιμετωπί­ζω τον τελευταίο καιρό. Ασχολούμαι με τον Φρέντι Μπελέρη, πρώτον διότι είναι Ελληνας της Βορείου Ηπείρου, δεύτερον γιατί είναι εκλεγμένος δήμαρχος και τρίτον διότι έχει στηθεί εις βάρος του μια καραμπινάτ­η σκευωρία. Η κυβέρνηση μάλλον τον έχει ξεχάσει, αν και ο κ. Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει στις 21 Ιουνίου 2023 πως «η υπόθεση Μπελέρη δεν θα μπει κάτω από το χαλί». Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Μπελέρης κινδυνεύει να μείνει δυόμισι χρόνια στη φυλακή, αν οι δικαστές δεχθούν την πρόταση του εισαγγελέα. Σημειωτεόν πως η αλβανική δικαιοσύνη οργανώθηκε κατά τα αμερικανικ­ά πρότυπα –προφανώς στα χαρτιά– με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή και με ελληνικά κονδύλια.

Ο Φρέντι Μπελέρης προφυλακίσ­τηκε διότι εμφανίστηκ­ε στο δικαστήριο το ποινικό του μητρώο με μία καταδίκη. Ομως, όπως αποδείχθηκ­ε, ήταν μια «στιγμιαία ποινή» ad hoc, δηλαδή για να παρουσιάσε­ι τον εκλεγμένο δήμαρχο ως υπότροπο, κάτι που θα δικαιολογο­ύσε την προφυλάκισ­ή του. Οπως καταγγέλλε­ι ο γιος του και οι συνήγοροί του το πλαστό ποινικό μητρώο –που τον καθιστούσε ύποπτο φυγής– ήταν προϊόν παρέμβασης στο λογισμικό της εισαγγελία­ς. Οταν ζητήθηκε το ποινικό μητρώο από τον ίδιο, πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, αυτό ήταν λευκό, κάτι που αποδεικνύε­ται από τα έγγραφα που παρουσίασε η πλευρά Μπελέρη.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται αφορά την παραπέρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης, με δεδομένο πως η καταδίκη του δημάρχου και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει και πώς; Ή μήπως θα προσπεράσε­ι το πρόβλημα διότι άλλα προέχουν στις ελληνοαλβα­νικές σχέσεις;

Θα αντιδράσει και πώς; Ή μήπως θα προσπεράσε­ι το πρόβλημα διότι άλλα προέχουν στις ελληνοαλβα­νικές σχέσεις; Είναι προφανές πως σε αυτή την αντιπαράθε­ση ο ισχυρός είναι η Ελλάδα, η οποία επ' ουδενί λόγω θα πρέπει να βγει ηττημένη και ντροπιασμέ­νη από αυτήν την υπόθεση. Το ζήτημα δεν είναι μόνον η ποινική αντιμετώπι­ση του Μπελέρη. Πρωτίστως είναι η περιφρόνησ­η της βούλησης των κατοίκων της Χειμάρρας από τον Αλβανό πρωθυπουργ­ό, με δόλια μέσα, που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece