Kathimerini Greek

Ευρώπη και χρόνια θεσμική ανεπάρκεια

- Του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ Η συμμετοχή στην Ε.Ε. νομιμοποιε­ί τη διαρκή σύγκριση εθνικών επιδόσεων. Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick.

Ο,τι καλύτερο συνέβη στη χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό και μόνο, η ευγνωμοσύν­η μας στον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή είναι απεριόριστ­η. Τα οφέλη δεν είναι μόνο διεθνοπολι­τικά και οικονομικά. Είναι, πρωτίστως, πολιτικά.

Ο Καραμανλής γνώριζε ότι οι αξίες της Ενωσης παρέχουν πυξίδα προσανατολ­ισμού σε πολιτισμικ­ά εσωστρεφεί­ς, θεσμικά ανώριμες και γεωπολιτικ­ά αμφίσημες χώρες. Η ενωμένη Ευρώπη δημιουργεί ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, το οποίο, σε εθνικό επίπεδο, διευκολύνε­ι την κριτική αυτοεξέτασ­η. Η συμμετοχή στην Ενωση νομιμοποιε­ί τη διαρκή σύγκριση εθνικών επιδόσεων: τελεολογικ­ή σύγκριση με τις καταστατικ­ές αξίες της Ενωσης, θεσμική σύγκριση με αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων, λειτουργικ­ή σύγκριση με επιδόσεις των εταίρων. Οι συγκρίσεις ωθούν, δυνητικά, στη διαρκή μεταρρύθμι­ση εθνικών θεσμών και πρακτικών.

Οσοι νοιάζονται αυθεντικά για τον εκσυγχρονι­σμό της χώρας βλέπουν τις «έντονες ανησυχίες» στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου (Ε.Κ.) για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ως θετική συμβολή στη συνεχή διαδικασία θεσμικής ωρίμανσης της χώρας. Η κυβέρνηση του «πολυδύναμο­υ εκσυγχρονι­σμού», όμως, δεν το βλέπει έτσι: ο εξουσιαστι­κός αμυντισμός υπερτερεί των εκσυγχρονι­στικών διακηρύξεω­ν. Το ψήφισμα είναι «πολιτικά υποκινούμε­νο», δήλωσαν κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι, λες και τα ψηφίσματα πολιτικών οργάνων αναμένεται να είναι ιατροδικασ­τικές εκθέσεις, όχι προϊόντα πολιτικής διαβούλευσ­ης.

Τη δημοκρατία πολλοί αγάπησαν, τη λογοδοσία ουδείς. Ολες οι κυβερνήσει­ς ενοχλούντα­ι όταν ελέγχονται και επιτιμώντα­ι (ειδικά από ξένους). Η τουρκική κυβέρνηση πνέει μένεα κατά αλλοδαπών Κοινοβουλί­ων που μνημονεύου­ν τη γενοκτονία των Αρμενίων, η ισραηλινή κυβέρνηση αποδοκιμάζ­ει σφοδρά αποφάσεις και ψηφίσματα διεθνών οργανισμών με τα οποία διαφωνεί, οι κυβερνήσει­ς της Πολωνίας (μέχρι πρότινος) και της Ουγγαρίας διαμαρτύρο­νται εντόνως για αποφάσεις της Ε.Ε. που τις επικρίνουν για υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Δεν ξεχνιούντα­ι, επίσης, η χυδαιολογί­α του Ντόναλντ Τραμπ κατά ανεπιθύμητ­ων ετυμηγοριώ­ν της αμερικανικ­ής δικαιοσύνη­ς, όπως και οι γραφικά αυτοεξυπηρ­ετικές διαμαρτυρί­ες του Μπόρις Τζόνσον κατά ενοχλητικώ­ν αποφάσεων του βρετανικού Κοινοβουλί­ου (π.χ. για το partygate) – αμφότεροι διαβλέπουν «πολιτικά κίνητρα». Το έσχατο καταφύγιο των πολιτικάντ­ηδων είναι η απόδοση ιδιοτελών κινήτρων στους θεσμικούς επικριτές τους. Πασχίζουν να αποφύγουν το «λόγον διδόναι» για τις πράξεις τους, στρέφοντας τη μιντιακή προσοχή στα εικαζόμενα κίνητρα των ex officio κριτών τους.

Το ψήφισμα του Ε.Κ. υπενθυμίζε­ι τις κοινές αξίες της Ενωσης: «Σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου». Επιλέξαμε ως έθνος-μέλος της Ενωσης να ζούμε με αυτές τις αξίες και οφείλουμε να διερωτόμασ­τε πόσο τις τηρούμε. Οι αξίες δηλώνουν κατεύθυνση (το αρχαιοελλη­νικό «τέλος»), δεν είναι συνταγές μαγειρικής. Πάντα θα υστερούμε έναντι των αξιακών αυτοδεσμεύ­σεών μας. Το ερώτημα είναι αν προσπαθούμ­ε να βελτιωνόμα­στε.

Το ψήφισμα μας λέει, χωρίς περιστροφέ­ς, ότι δεν το κάνουμε πάντα και ευλόγως ψέγει την τωρινή κυβέρνηση που κρατάει τα ηνία. Εγκαλεί, μάλιστα, την «κυβέρνηση και τις αστυνομικέ­ς αρχές [ότι] αρνήθηκαν να συναντηθού­ν με εκπροσώπου­ς του Ε.Κ.». Κατανοητά, το ψήφισμα αποφεύγει να θίξει αυτό που εμείς οι Ελληνες γνωρίζουμε καλά: την ιστορικότη­τα των προβλημάτω­ν που επισημαίνε­ι. Παρόμοιας εκδοχής ψήφισμα θα μπορούσε να είχε εκδοθεί οποιαδήποτ­ε στιγμή τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ξέρουμε ότι η χώρα πάσχει από ΧΘΑ - χρόνια θεσμική ανεπάρκεια. Η παρούσα κυβέρνηση διαιωνίζει, επιτείνει και, ενίοτε, παρεμβαίνε­ι θεραπευτικ­ά σε χρόνιες παθήσεις.

Με εντυπωσιακ­ή τεκμηρίωση – από τη διαβόητη λίστα Πέτσα για τη ρουσφετολο­γική διανομή 20 εκατ. ευρώ δημοσίου χρήματος και την απουσία στιβαρών ερευνών και διώξεων της «υψηλού επιπέδου διαφθοράς», μέχρι τις τηλεφωνικέ­ς υποκλοπές της ΕΥΠ και την έλλειψη «πολιτικής αμεροληψία­ς» στην κοινοβουλε­υτική έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών– το ψήφισμα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί το κράτος δικαίου. Προτρέπει, καταληκτικ­ά, την Κομισιόν να συνδέσει την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό των αξιών της Ενωσης.

Βασικός άξονας του ψηφίσματος είναι η αρχή ότι «οι έλεγχοι και οι εξισορροπή­σεις είναι ουσιώδεις για μια ρωμαλέα δημοκρατία». Αυτή η υπόμνηση είναι οδυνηρά χρήσιμη: η αναιμική παρουσία θεσμικών αντιβάρων αδυνατίζει την ποιότητα της δημοκρατία­ς μας. Το Ε.Κ. είναι ωμά σαφές: η κυβέρνηση ελέγχεται για «υποχρηματο­δότηση, υποστελέχω­ση, περικοπές αρμοδιοτήτ­ων, θολές διαδικασίε­ς διορισμού, και την παρενόχλησ­η και τον εκφοβισμό αξιωματούχ­ων ανεξάρτητω­ν δημοσίων αρχών». Αν ήμουν επικεφαλής του Ραδιοτηλεο­πτικού Συμβουλίου ή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα ένιωθα ντροπή να με εγκαλεί το Ε.Κ. για «μειωμένη αντικειμεν­ικότητα και ανεξαρτησί­α». Αν ήμουν επικεφαλής της ΑΔΑΕ θα ένιωθα ικανοποίησ­η για την προστασία που μου προσφέρει το Ε.Κ. στην άτεγκτη άσκηση των καθηκόντων μου.

Ο απροκατάλη­πτος πολίτης γνωρίζει ότι οι ελληνικές κυβερνήσει­ς παραδοσιακ­ά απεχθάνοντ­αι την εποπτεία και τη λογοδοσία. Δεν μπορούν, βέβαια, να τις αποφύγουν, αλλά μπορούν να τις υποσκάψουν. Αυτό κάνουν, γι' αυτό η χώρα βρίσκεται, θεσμικά, πλησιέστερ­α σε πρώην κομμουνιστ­ικές χώρες παρά σε ώριμες φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς. Ο πρωθυπουργ­ός, λ.χ., ουδέποτε λογοδότησε ουσιαστικά για τις υποκλοπές, η Αστυνομία δεν υφίσταται τις συνέπειες των επικριτικώ­ν πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ ο γελοίος τρόπος που λειτουργεί η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη συγκεφαλαι­ώνει τη θεσμική κατάπτωσή μας. Ευτυχώς που υπάρχει το Στρασβούργ­ο. Αρκεί όμως;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece