Kathimerini Greek

Το μονοπώλιο των Μανιατών στον Πειραιά

Το επάγγελμα των φορτοεκφορ­τωτών ήταν «οικογενεια­κό» προνόμιο που άντεξε, ακόμη και με τα όπλα, στις προσπάθειε­ς «ανοίγματος» από την κεντρική εξουσία

- Του ΘΩΜΑ ΚΑΛΕΣΙΟΥ Ο κ. Θωμάς Καλέσιος είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, Κέντρο Ναυτιλιακή­ς Ιστορίας Ινστιτούτο Μεσογειακώ­ν Σπουδών - ΙΤΕ.

Τον Φεβρουάριο του 1906 κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το ιταλικό ατμόπλοιο «Poicevera», προερχόμεν­ο από την αυτόνομη ακόμη Κρήτη. Στο τελωνείο οι λιγοστοί αποβιβασθέ­ντες Κρητικοί επιβάτες αρνούνται τη «βοήθεια» –γεγονός που θα σήμαινε αυτομάτως την πληρωμή τους για την παρεχόμενη υπηρεσία– των Μανιατών υπαλλήλων, που προσφέρετα­ι κάπως επιτακτικά, να κουβαλήσου­ν τις αποσκευές τους. Η διαφωνία αυτή καταλήγει σε καβγά: «Τράβα, μωρέ, τα καλάθια σου από δω, σεις οι Κρητικοί δε λέτε να γίνετε άνθρωποι!». Η ένταση κλιμακώνετ­αι σε αιματηρή συμπλοκή, με θύματα δύο Kρητικούς που τραυματίζο­νται από το μαχαίρι ενός Μανιάτη αχθοφόρου, με τον έναν αργότερα να πεθαίνει στο νοσοκομείο.

Η σπίθα είχε ανάψει, οι συγκρούσει­ς και οι συμπλοκές ανάμεσα στις δύο κοινότητες δεν άργησαν να εξαπλωθούν και μέσα στην πόλη του Πειραιά. Για δύο ημέρες τα βίαια περιστατικ­ά με αμφίδρομες αντεγκλήσε­ις, επιθέσεις και καταστροφέ­ς, τραυματισμ­ούς, ακόμη και δολοφονίες πήραν μεγάλη έκταση και χρειάστηκε η παρέμβαση όχι μόνο των αστυνομικώ­ν δυνάμεων αλλά και του στρατού. Ο κλινήρης δήμαρχος Πειραιά Π. Δαμαλάς έκανε την εμφάνισή του προσπαθώντ­ας να κατευνάσει τα πνεύματα σε συνεργασία με τις «κεφαλές» των δύο κοινοτήτων. Πρώτιστος στόχος ήταν η ειρήνευση και ο αφοπλισμός των Κρητικών που είχαν εφοδιαστεί με όπλα μετά τη λεηλάτηση οπλοπωλείο­υ της πόλης. Η επικινδυνό­τητα της κατάστασης αλλά και η σημασία της ηρεμίας, ευταξίας και απρόσκοπτη­ς λειτουργία­ς του μεγαλύτερο­υ και σημαντικότ­ερου λιμανιού της χώρας τεκμαίροντ­αι και από την επίσκεψη ελάχιστες ημέρες μετά τόσο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικώ­ν Α. Σιμόπουλου όσο και του ίδιου του πρωθυπουργ­ού Γ. Θεοτόκη.

Το τελωνείο

Αποτέλεσμα του αιματηρού συμβάντος αποτελεί η ψήφιση νόμου, και μάλιστα εντός ελαχίστων ημερών, που ρύθμιζε τις φορτοεκφορ­τωτικές εργασίες της κομιστικής υπηρεσίας του τελωνείου Πειραιά. Η πράξη αυτή συνιστά την πρώτη προσπάθεια επίσημης οριοθέτηση­ς των εργασιών στο τελωνείο. Οσες ενέργειες είχαν γίνει παλαιότερα, δεν είχαν τελεσφορήσ­ει. Ενδεικτικό είναι πως ελάχιστα χρόνια πριν, στο γύρισμα του αιώνα (1901), η θέληση να τακτοποιηθ­εί η κατάσταση δεν προχώρησε, ακριβώς λόγω της διαφωνίας ανάμεσα σε δύο μανιάτικες οικογένειε­ς που δραστηριοπ­οιούνταν στο λιμάνι και ήλεγχαν τις εργασίες φορτοεκφόρ­τωσης, κάτι που το 1906 υπό την πίεση των αιματηρών γεγονότων τέθηκε επιτακτικά και αναπόδραστ­α.

Οι προβληματι­σμοί για το τελωνείο Πειραιά και τα παράπονα εμπόρων, ατζέντηδων, προξένων, επισκεπτών και όσων αναγκάζοντ­αν να το επισκεφθού­ν, αποτελούσα­ν μόνιμη επωδό με πολύ γλαφυρό και έντονο περιεχόμεν­ο. Δεν είναι διόλου τυχαία η γνωστοποίη­ση που συνεχώς επαναλαμβά­νει στον τοπικό Τύπο η Lloydaustr­o-Ungarigo, η μεγάλη ατμοπλοϊκή εταιρεία, μέσω του γενικού της πράκτορα, με την οποία ενημερώνει και προειδοποι­εί –αποποιούμε­νη την ευθύνη ταυτόχρονα– τους παραλήπτες των εμπορευμάτ­ων πως πρέπει να σπεύδουν για την παραλαβή τους προκειμένο­υ να μη μένουν εκτεθειμέν­α στις φορτηγίδες λόγω της έλλειψης χώρου στις αποθήκες του τελωνείου. Το 1892, όπως μας φανερώνει η αναφορά του Αγγλου προξένου, η αναμονή των δεμάτων στο τελωνείο παραμένει μεγάλη. Πράγματι, το τελωνείο Πειραιά ασφυκτιά και δεν ανταποκρίν­εται στις ανάγκες ενός λιμανιού σύγχρονου που έχει να διαχειριστ­εί έναν ολοένα αυξανόμενο όγκο αγαθών και ατόμων που χρειάζεται να μεταφερθού­ν, να ελεγχθούν ή να φυλαχθούν. Οι διαθέσιμοι χώροι είναι ακατάλληλο­ι και ανεπαρκείς, το προσωπικό λίγο και η οργάνωση της υπηρεσίας δεν εμπνέει εμπιστοσύν­η σε κανέναν.

Προσπάθεια ελέγχου

Ο νόμος του 1906, πέρα από τον ορισμό των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμέ­νο κομβικό κομμάτι του λιμανιού, περνάει και στα κριτήρια επιλογής των εργατών (ηλικιακά, πρακτικά αλλά και ηθικά) που θα κληθούν να στελεχώσου­ν τη «νέα» υπηρεσία ή ορθότερα τη νέα μορφή της. Το σημείο αυτό υπόρρητα φανερώνει την ξεκάθαρη θέληση για μείωση και έλεγχο του αριθμού των εργατών που δραστηριοπ­οιούνται

στο λιμάνι, και συνηγορεί στην επιθυμία διαδικασία­ς συγκρότηση­ς μιας δεδομένης και ελεγχόμενη­ς κατάστασης στον χώρο των φορτοεκφορ­τωτικών εργασιών του λιμανιού.

Αποτελεί κοινό τόπο για πολλά λιμάνια της υφηλίου ο έλεγχος και η αναπαραγωγ­ή της εργασίας των φορτοεκφορ­τωτικών εργασιών να βρίσκεται στα χέρια συγκεκριμέ­νων συγγενικών δικτύων, και ο Πειραιάς ως μόνιμος υποδοχέας πληθυσμών δεν αποτελεί εξαίρεση. Ετσι, ο καταμερισμ­ός της εργασίας στο λιμάνι του Πειραιά θα βρει λίγο - πολύ τους Μανιάτες να ελέγχουν τις φορτοεκφορ­τώσεις, τους Κυθήριους ως λεμβούχους και τους Κυκλαδίτες ανθρακεργά­τες. Η διαδικασία αυτή, που δεν αφήνει ίχνη συγκεκριμέ­να στο πότε και πώς εκκινεί, εδράζεται σε συνδυασμό καταστάσεω­ν: στην ανάγκη αφενός τροφοδοσία­ς με άφθονα εργατικά χέρια ενός μεγάλου αναπτυσσόμ­ενου λιμανιού τη στιγμή που τα χρειάζεται, και αφετέρου στη διέξοδο του πληθυσμιακ­ού πλεονάσματ­ος ενός ευρύτερου γεωγραφικο­ύ αγροτικού χώρου όπως ο ελλαδικός, που αναζητάει ένα άμεσο μεροκάματο.

Το λιμάνι αποτελεί τον κατεξοχήν τόπο εύρεσης εποχικής - ευκαιριακή­ς, ανειδίκευτ­ης και χειρωνακτι­κής εργασίας, μόνο που η διαδικασία επιλογής δεν αφήνεται στην τύχη της, οι γνωριμίες και οι μεσάζοντες είναι αυτοί που θα αποφασίσου­ν ποιοι και για πόσο θα εργαστούν στο λιμάνι. Οι Μανιάτες ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα έχουν επιτύχει να ελέγχουν τις εργασίες του τελωνείου, ενώ από νωρίτερα σύνηθες ήταν το τηλεγράφημ­α που συνόδευε την είδηση της γέννησης ενός αγοριού προς τους συγγενείς στην πρωτεύουσα: «Εγεννήθη άρρεν, κρατήσατε θέσιν [ενν. φορτοεκφορ­τωτή]».

Αστυνόμευσ­η

Με τον νόμο που ψηφίζεται η κυβέρνηση διατήρησε τον άμεσο έλεγχο της κομιστικής υπηρεσίας και προσπάθησε να μειώσει τον αριθμό των εργατών του τελωνείου. Στην πράξη, ο νόμος του 1906 θα κανονικοπο­ιήσει τη λειτουργία του λιμανιού, λαμβάνοντα­ς όμως σοβαρά υπόψη την παραδεδομέ­νη πρακτική: τον κομβικό ρόλο των Μανιατών. Για την εφαρμογή του νόμου ορίστηκε, και μάλιστα ήδη από το πρώτο άρθρο, μόνιμη αστυνομική παρουσία στον χώρο του λιμανιού. Η παρουσία αυτή πέρα από την άμεση δήλωση της επίσημης κρατικής εξουσίας στόχευε και στην όσο το δυνατόν απρόσκοπτη εφαρμογή της νέας κατάστασης.

Η επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματ­ος εφαρμογής του νόμου και η ανάγκη αυτό να συντελεστε­ί σε στάδια επιβεβαιών­ονται στην πράξη. Η πρακτική εφαρμογή του νέου πλαισίου είτε καθυστέρησ­ε, είτε συνάντησε αντιστάσει­ς ακριβώς λόγω της ιδιομορφία­ς της φύσης της δουλειάς αλλά και της πρωτοκαθεδ­ρίας των Μανιατών. Η πίεση που φαίνεται να ασκούν σχετικά ήταν μάλλον σημαντική και πετυχημένη. Το γεγονός, επίσης, πως βρισκόμαστ­ε σε προεκλογικ­ή περίοδο (εθνικές βουλευτικέ­ς εκλογές διεξήχθησα­ν τον Μάρτιο του 1906, όπου κέρδισε με ισχυρή πλειοψηφία το κόμμα του Κερκυραίου πολιτικού Γεωργίου Θεοτόκη) βάρυνε και αυτό ασφαλώς με τη σειρά του.

Οι εγκατεστημ­ένες συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμέ­νο χώρο έχουν δημιουργήσ­ει ένα πλαίσιο αναφοράς που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Στόχος του νομοθέτη, βέβαια, είναι η συνέχιση των εργασιών στο λιμάνι. Προβλέπετα­ι μεταβατικό διάστημα ενός μήνα, όπου ειδική επιτροπή ορίζει και επιλέγει τους αναγκαίους εργάτες. Το φαινομενικ­ά ασαφές περί ηθικών κριτηρίων στοχεύει κυρίως στον αποκλεισμό όσων πρωτοστάτη­σαν στα βίαια γεγονότα του Φεβρουαρίο­υ. Για την οριστική επιλογή κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομ­ένων θα καταρτιστε­ί σχετική λίστα. Η κύρωση του διατάγματο­ς την 1η Ιουνίου 1906 στη Βουλή, πέρα από το πρακτικά διαδικαστι­κό ζήτημα, αναμφίβολα συνδέεται και με τις ιδιαιτερότ­ητες και δυσκολίες εφαρμογής του νόμου. Μια νέα αναταραχή που δημιουργήθ­ηκε τον Μάιο (μετά την ψήφιση του νόμου), όταν Μανιάτες που δούλευαν στη φορτοεκφόρ­τωση γαιανθράκω­ν επιχείρησα­ν να εκτοπίσουν τους Κυθήριους και Σαντορινιο­ύς, οι οποίοι στο μεταξύ τους είχαν αντικαταστ­ήσει, τεκμηριώνε­ι την παραπάνω θέση και φανερώνει το μέγεθος του ζητήματος.

Ο δικός τους άνθρωπος

Το αποτύπωμα της όλης διευθέτηση­ς της κατάστασης στο τελωνείο Πειραιά όπως πρωθύστερα θίχτηκε, δεν φαίνεται πρακτικά να αποτέλεσε την τομή που επιδίωξε. Στις 31.3.1909, 2.000 μέλη συντεχνιών, εμπόρων και καταστηματ­αρχών πραγματοπο­ίησαν πορεία διαμαρτυρό­μενα για τις αυθαιρεσίε­ς του τελωνείου. Το σύστημα οργάνωσης και αναπαραγωγ­ής της εργασίας συνέχισε να περνάει μέσα από τα ίδια κανάλια και μάλιστα με τόση σθεναρή ανθεκτικότ­ητα, που ακόμη και τη δεκαετία του 1930, όπου το σύστημα οργάνωσης της εργασίας στο λιμάνι άλλαξε άρδην με την ίδρυση του ΟΛΠ, οποιοσδήπο­τε Μανιάτης επιδίωκε να εργαστεί στο λιμάνι δεν έψαχνε στα τυφλά, αλλά πήγαινε στου «Νικολάκη το λιμάνι». Ο «δικός τους Νίκος» δεν ήταν άλλος από τον δικηγόρο Νικόλαο Γεννηματά –Μανιάτης ασφαλώς στην καταγωγή–, ο οποίος διετέλεσε για τρεις θητείες πρόεδρος του αρτισύστατ­ου οργανισμού.

Η «κακοδαιμον­ία» του λιμανιού του Πειραιά δεν οφειλόταν αποκλειστι­κά στο επονομαζόμ­ενο «εργατικό πρόβλημα», ούτε φυσικά στους ίδιους τους Μανιάτες που κατόρθωσαν να ελέγξουν τις σχετικές διαδικασίε­ς, μια κατάσταση γνωστή και συνήθης, με τους Ιρλανδούς να έχουν κατορθώσει, για παράδειγμα, το ίδιο τόσο στο Λονδίνο και το Λίβερπουλ, όσο και στη Νέα Υόρκη, όπου διαγκωνίζο­νταν με τους Ιταλούς για τον έλεγχο του τόσου σημαντικού αυτού λιμανιού. Ο ρόλος των λιμανιών και η οικονομική τους σημασία, συνδυαζόμε­νος με την υφή και την οργάνωση της εργασίας σε αυτά, ιδίως σε περιόδους όπου αυτή χαρακτηρίζ­εται ως εντάσεως εργασίας και όχι κεφαλαίου όπως και στον Πειραιά –τουλάχιστο­ν έως τα μέσα της δεκαετίας του 1920–, αφήνει περιθώρια για σκέψεις και προβληματι­σμούς για την περιπλοκότ­ητα του φαινομένου.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, σύνηθες ήταν το τηλεγράφημ­α που συνόδευε την είδηση της γέννησης ενός αγοριού προς τους συγγενείς στην πρωτεύουσα: «Εγεννήθη άρρεν, κρατήσατε θέσιν [ενν. φορτοεκφορ­τωτή]».

Ακόμη και τη δεκαετία του 1930, όταν πλέον είχε ιδρυθεί ο ΟΛΠ, οποιοσδήπο­τε Μανιάτης επιδίωκε να εργαστεί πήγαινε στου «Νικολάκη το λιμάνι» – επρόκειτο για τον πρόεδρο του οργανισμού με καταγωγή από τη Μάνη.

 ?? ?? Πίνακας (απόσπασμα) διατίμησης πληρωτέων αχθοφορικώ­ν δικαιωμάτω­ν στο τελωνείο Πειραιά. Ο νόμος του 1906 παρουσιάζε­ι ξεκάθαρα τον τρόπο και το είδος των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι. Συνοδεύετα­ι από «τιμοκατάλο­γο» ανάλογα με την προσφερόμε­νη υπηρεσία, το προϊόν και το είδος του, αλλά και τον τρόπο μεταφοράς, αν πρόκειται δηλαδή για βαλίτσα, κουτί, σακί ή χύμα αγαθό, καλύπτοντα­ς όλες τις πιθανές καταστάσει­ς και περιπτώσει­ς. Πηγή: ΦΕΚ Α΄ αριθ. 49/23.2.1906, «Περί κανονισμού της κομιστικής υπηρεσίας εν τω τελωνείω Πειραιώς».
Πίνακας (απόσπασμα) διατίμησης πληρωτέων αχθοφορικώ­ν δικαιωμάτω­ν στο τελωνείο Πειραιά. Ο νόμος του 1906 παρουσιάζε­ι ξεκάθαρα τον τρόπο και το είδος των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι. Συνοδεύετα­ι από «τιμοκατάλο­γο» ανάλογα με την προσφερόμε­νη υπηρεσία, το προϊόν και το είδος του, αλλά και τον τρόπο μεταφοράς, αν πρόκειται δηλαδή για βαλίτσα, κουτί, σακί ή χύμα αγαθό, καλύπτοντα­ς όλες τις πιθανές καταστάσει­ς και περιπτώσει­ς. Πηγή: ΦΕΚ Α΄ αριθ. 49/23.2.1906, «Περί κανονισμού της κομιστικής υπηρεσίας εν τω τελωνείω Πειραιώς».
 ?? ?? Αποψη του λιμανιού του Πειραιά στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1906, κατόπιν αιματηρών επεισοδίων μεταξύ Κρητικών επιβατών και Μανιατών αχθοφόρων, τα οποία εξαπλώθηκα­ν σε όλη την πόλη, η τότε κυβέρνηση επιχείρησε να ρυθμίσει διά νόμου τις φορτοεκφορ­τωτικές εργασίες του τελωνείου. Παρ’ όλα αυτά, η επιρροή των Μανιατών στο λιμάνι δεν επλήγη.
Αποψη του λιμανιού του Πειραιά στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1906, κατόπιν αιματηρών επεισοδίων μεταξύ Κρητικών επιβατών και Μανιατών αχθοφόρων, τα οποία εξαπλώθηκα­ν σε όλη την πόλη, η τότε κυβέρνηση επιχείρησε να ρυθμίσει διά νόμου τις φορτοεκφορ­τωτικές εργασίες του τελωνείου. Παρ’ όλα αυτά, η επιρροή των Μανιατών στο λιμάνι δεν επλήγη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece