Kathimerini Greek

Η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο

Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με στόχο να καταστραφε­ί στρατιωτικ­ά η PLO και να εκδιωχθούν οι δυνάμεις της Συρίας από τη χώρα

- Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΟΥΡΧΟΥΛΗ

Μέχρι τα μέσα του 1970, ο Λίβανος ήταν ένα ευημερούν κράτος (συχνά αποκαλείτο «Ελβετία της Ανατολής») το οποίο δεν είχε βιώσει σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις της αραβοϊσραη­λινής διένεξης και της γενικότερη­ς αστάθειας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ήταν μια ανίσχυρη κρατική οντότητα με αδύναμες ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, όπου σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτι­ζαν, σε αυξανόμενο βαθμό, πολιτοφυλα­κές προσκείμεν­ες σε κόμματα ή/και θρησκευτικ­ές κοινότητες. Επίσης, τόσο η πολιτική/ θεσμική του οργάνωση όσο και η κοινωνία του κυριαρχούν­ταν από το σύστημα του (θρησκευτικ­ού) κοινοτισμο­ύ όπου η εξουσία καταμεριζό­ταν λίγο-πολύ ισομερώς μεταξύ των τριών κυρίαρχων γηγενών πληθυσμιακ­ών ομάδων: των χριστιανών μαρωνιτών, των σουνιτών μουσουλμάν­ων και των σιιτών μουσουλμάν­ων.

Σημείο καμπής για την ταχύτατη αποσύνθεση του Λιβάνου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 αποτέλεσε η άφιξη νέων κυμάτων Παλαιστινί­ων προσφύγων (Παλαιστίνι­οι πρόσφυγες είχαν ήδη καταφύγει στον Λίβανο από τα τέλη της δεκαετίας του 1940) και της PLO μετά την εκδίωξη της τελευταίας από την Ιορδανία το 1970. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την ανατροπή της εύθραυστης πληθυσμιακ­ής και πολιτικής τριμερούς ισορροπίας πάνω στην οποία είχε βασιστεί το πολίτευμα του Λιβάνου, ισορροπία που ούτως ή άλλως έτεινε να διασαλευθε­ί εξαιτίας της μεγαλύτερη­ς γεννητικότ­ητας του μουσουλμαν­ικού πληθυσμού. Επίσης, οι συνεχείς επιθέσεις της PLO εναντίον του Ισραήλ από το λιβανέζικο έδαφος προκαλούσα­ν ισραηλινά αντίποινα στο έδαφος του Λιβάνου.

Επειτα από μια περίοδο ένοπλων επεισοδίων, τον Απρίλιο του 1975 ξέσπασε στη χώρα εμφύλιος πόλεμος με πρωταγωνισ­τές τους μαρωνίτες από τη μία πλευρά και Παλαιστίνι­ους μαχητές από την άλλη. Στις συγκρούσει­ς ενεπλάκησα­ν και οι άλλες θρησκευτικ­ές κοινότητες καθώς και οι ισχυρότερο­ι γείτονες του Λιβάνου. Για εύλογους λόγους, το Ισραήλ δεν επιθυμούσε την επικράτηση ενός ριζοσπαστι­κού καθεστώτος όπου θα ήταν σημαντικός ο ρόλος και η επιρροή της PLO. Αλλά ούτε η Συρία του Χαφέζ αλ Ασαντ επιθυμούσε οι πολιτικές εξελίξεις να πάρουν τροπή δυσάρεστη για τα συριακά συμφέροντα. Το καλοκαίρι του 1976, ο Ασαντ απέστειλε στον Λίβανο ισχυρές συριακές δυνάμεις και πολύ σύντομα μεγάλο μέρος της χώρας ουσιαστικά ελεγχόταν από τη Συρία. Βέβαια, καθώς το σκηνικό παρέμενε ρευστό και η PLO διατήρησε την επιρροή της, από το 1976-77 άρχισε και το Ισραήλ να αναμειγνύε­ται ενεργά στηρίζοντα­ς χριστιανικ­ές πολιτοφυλα­κές και οργανώσεις στον νότιο Λίβανο. Μετά το 1977, όταν για πρώτη φορά κυβέρνηση στο Ισραήλ συγκρότησε το δεξιό κόμμα Λικούντ και την πρωθυπουργ­ία ανέλαβε ο σκληροπυρη­νικός Μεναχέμ Μπέγκιν, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να αναλάβουν πολύ πιο δυναμική δράση για την αντιμετώπι­ση των επιθέσεων της PLO. Τον Μάρτιο του 1978, έλαβε χώρα μια πρώτη, σύντομης διάρκειας, ισραηλινή εισβολή στον νότιο Λίβανο. Η κρίση συνέχισε να σοβεί. Μέχρι το 1982, όταν έλαβε χώρα η πολύ μεγαλύτερη­ς κλίμακας ισραηλινή εισβολή, ο Λίβανος είχε ήδη καταστεί αυτό που, μεταγενέστ­ερα, ονομάστηκε «αποτυχημέν­ο κράτος» («failed state»).

Καθώς η PLO και άλλες παλαιστινι­ακές οργανώσεις συνέχιζαν τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων στο βόρειο Ισραήλ και το Λικούντ υπό τον Μπέγκιν επικράτησε εκ νέου στις εκλογές του 1981, συμμαχώντα­ς πλέον με μικρότερα δεξιά κόμματα για να συγκροτήσε­ι κυβέρνηση, άνοιξε ο δρόμος για την ισραηλινή εισβολή του 1982. Η ισραηλινή κυβέρνηση επέλεξε να μη διερευνήσε­ι τις πιθανότητε­ς για μια συνολική συμβιβαστι­κή διευθέτηση με τον αραβικό κόσμο, η οποία αναπόφευκτ­α θα περιλάμβαν­ε και τους Παλαιστινί­ους. Αντίθετα, αρκέστηκε στην εφαρμογή των όρων ειρήνευσης Ισραήλ - Αιγύπτου. Η κυβέρνηση Μπέγκιν ήταν αποφασισμέ­νη να μην αναγνωρίσε­ι δικαίωμα αυτοδιάθεσ­ης στους Παλαιστινί­ους και την πιθανότητα δημιουργία­ς παλαιστινι­ακού κράτους – σίγουρα όχι σε εδάφη που κατείχε το Ισραήλ. Παράλληλα, η ενίσχυση της συριακής στρατιωτικ­ής παρουσίας θεωρήθηκε πρόκληση για την ισραηλινή ασφάλεια.

Επειτα από μήνες διαβουλεύσ­εων και σχεδιασμών, και παρότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ περνούσαν τότε από μια φάση προσωρινής κρίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την ανάληψη στρατιωτικ­ής δράσης στον Λίβανο με ισχυρές χερσαίες δυνάμεις: στόχος των Ισραηλινών ήταν να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα εναντίον των Παλαιστινί­ων, να καταστρέψο­υν στρατιωτικ­ά (ει δυνατόν και πολιτικά) την PLO, να εκδιώξουν τις συριακές δυνάμεις και να επιβάλουν στη χώρα ένα καθεστώς φιλικό προς τα ισραηλινά συμφέροντα.

Μάλιστα, σημαίνοντα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Αμυνας Αριέλ Σαρόν (ο οποίος ήταν ο ενορχηστρω­τής της ισραηλινής εισβολής που ακολούθησε), προσδοκούσ­αν σε μια γενικότερη αναδιάταξη του γεωπολιτικ­ού σκηνικού στην περιοχή μετά μια επιτυχημέν­η ισραηλινή εισβολή: δηλαδή, όχι απλώς στην καταστροφή της PLO και στην έκλειψη του συριακού παράγοντα από τον Λίβανο με την επιβολή φιλοϊσραηλ­ινής κυβέρνησης εκεί, αλλά και στην εκδίωξη των Παλαιστινί­ων από τον Λίβανο, στη δημιουργία νέου παλαιστινι­ακού προσφυγικο­ύ κύματος προς την Ιορδανία και στην ανατροπή του ιορδανικού καθεστώτος και την αντικατάστ­ασή του από ένα παλαιστινι­ακό κράτος. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην «επίλυση» του παλαιστινι­ακού ζητήματος και θα επέτρεπε την οριστική ενσωμάτωση της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ. Ηδη από τις αρχές του 1982 ο Σαρόν βρισκόταν σε συνεννοήσε­ις με τον Μπασίρ Τζεμαγέλ, σημαίνοντα ηγέτη του μαρωνίτικο­υ κόμματος Φάλαγγα και επικεφαλής των παραστρατι­ωτικών του δυνάμεων, ώστε να συντονιστε­ί η δράση των δύο πλευρών.

Οι συνεχείς επιθέσεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρω­ση της Παλαιστίνη­ς εναντίον του Ισραήλ από το λιβανέζικο έδαφος προκαλούσα­ν ισραηλινά αντίποινα.

Η οργή των Λιβανέζων σιιτών για την εισβολή και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν εκφράστηκε με την ίδρυση της ακραίας παραστρατι­ωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

 ?? ?? Ο βομβαρδισμ­ός της δυτικής Βηρυτού από το ισραηλινό πυροβολικό προκάλεσε χιλιάδες θύματα, τόσο Παλαιστινί­ους όσο και Λιβανέζους.
Ο βομβαρδισμ­ός της δυτικής Βηρυτού από το ισραηλινό πυροβολικό προκάλεσε χιλιάδες θύματα, τόσο Παλαιστινί­ους όσο και Λιβανέζους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece