Kathimerini Greek

Πύρρειος νίκη με σοβαρές απώλειες σε πολιτικό - διπλωματικ­ό επίπεδο

-

Τον Ιούνιο του 1982, με αφορμή και την απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρεσβευτή στο Λονδίνο, ισχυρότατε­ς ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον Λίβανο και, κάμπτοντας την αντίσταση των συριακών δυνάμεων και της PLO, προήλασαν εντός τριών ημερών έως τη Βηρυτό. Παρά όμως τις στρατιωτικ­ές τους επιτυχίες, ο σχεδιασμός των Ισραηλινών ανατράπηκε από την αδυναμία των συμμάχων τους, των λιβανέζικω­ν δυνάμεων του Τζεμαγέλ, να συνδεθούν από Βορρά με τον προελαύνον­τα ισραηλινό στρατό και, ακολούθως, από την απροθυμία των Φαλαγγιτών να αναλάβουν την εξόντωση ή εκδίωξη της PLO από τη μουσουλμαν­ική δυτική Βηρυτό. Προκειμένο­υ να μην εμπλακούν σε αιματηρές οδομαχίες αλλά και για να αποφευχθού­ν οξείες διεθνείς αντιδράσει­ς εξαιτίας της κατάληψης μιας αραβικής πρωτεύουσα­ς από τον ισραηλινό στρατό, οι Ισραηλινοί προτίμησαν να την πολιορκήσο­υν και άρχισαν να τη βομβαρδίζο­υν, πλήττοντας στρατόπεδα της PLO. Χιλιάδες Λιβανέζοι και Παλαιστίνι­οι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνων των βομβαρδισμ­ών, ενώ εκατοντάδε­ς χιλιάδες προσφυγοπο­ιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατεία­ς.

Επειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ συμφωνήθηκ­αν ο τερματισμό­ς των ισραηλινών βομβαρδισμ­ών και η ασφαλής εκκένωση της Βηρυτού –και συνολικά του Λιβάνου– από τις δυνάμεις της PLO. Πράγματι εστάλη μια πολυεθνική δύναμη για να επιβλέψει την αποχώρηση και να εγγυηθεί την ασφάλεια των μαχητών και του Αραφάτ. Οι Παλαιστίνι­οι μαχητές διασκορπίσ­τηκαν σε άλλες γειτονικές χώρες, ενώ ο Αραφάτ μετέφερε το αρχηγείο του στην Τυνησία. Ωστόσο, η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη. Τον Σεπτέμβριο εξαγγέλθηκ­ε το λεγόμενο «Σχέδιο Ρέιγκαν», μια αμερικανικ­ή ειρηνευτικ­ή πρωτοβουλί­α για την επίλυση του παλαιστινι­ακού ζητήματος, η οποία ωστόσο ναυάγησε άμεσα. Επίσης, η τάξη στον Λίβανο ήταν αδύνατο να αποκαταστα­θεί και οι Ισραηλινοί εκτιμούσαν ότι πολλοί Παλαιστίνι­οι μαχητές παρέμεναν κρυμμένοι σε προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς. Τον ίδιο μήνα δολοφονήθη­κε ο Τζεμαγέλ, που λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε εκλεγεί πρόεδρος του Λιβάνου. Τότε οι Ισραηλινοί επέτρεψαν στους Φαλαγγίτες να προχωρήσου­ν σε αιματηρά αντίποινα εισβάλλοντ­ας σε παλαιστινι­ακούς προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς – γεγονότα που έμειναν γνωστά ως οι σφαγές της Σάμπρα και Σατίλα (16 Σεπτεμβρίο­υ 1982). Οι σφαγές και η ισραηλινή ανοχή προκάλεσαν κατακραυγή όχι μόνο στον μουσουλμαν­ικό κόσμο αλλά και στη Δύση, ακόμη και στο ίδιο το Ισραήλ.

Παράλληλα, ούτε η πολυεθνική δύναμη (απαρτιζόμε­νη από Αμερικανού­ς, Γάλλους και Ιταλούς στρατιώτες) που αναπτύχθηκ­ε στον Λίβανο μπόρεσε να προσφέρει τα αναμενόμεν­α. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 1984 αποχώρησε δίχως να έχει επιτύχει στην αποστολή της, αφού προηγήθηκα­ν πολύνεκρες βομβιστικέ­ς τρομοκρατι­κές επιθέσεις πρώτα εναντίον της αμερικανικ­ής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983 και έπειτα εναντίον στρατώνων της πολυεθνική­ς ειρηνευτικ­ής δύναμης τον Οκτώβριο του 1983. Η τελευταία κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδε­ς Αμερικανού­ς και δεκάδες Γάλλους στρατιώτες.

 ?? ?? Αριστερά: 12 Ιουνίου 1982. «Φρικιαστικ­ή» χαρακτηρίζ­ει την εικόνα της Βηρυτού μετά τους βομβαρδισμ­ούς η «Κ» στον πρωτοσέλιδ­ο τίτλο. Δεξιά: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μεναχέμ Μπέγκιν (με το κοστούμι) και ο υπουργός Αμυνας Αριέλ Σαρόν την ημέρα έναρξης των επιχειρήσε­ων.
Αριστερά: 12 Ιουνίου 1982. «Φρικιαστικ­ή» χαρακτηρίζ­ει την εικόνα της Βηρυτού μετά τους βομβαρδισμ­ούς η «Κ» στον πρωτοσέλιδ­ο τίτλο. Δεξιά: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μεναχέμ Μπέγκιν (με το κοστούμι) και ο υπουργός Αμυνας Αριέλ Σαρόν την ημέρα έναρξης των επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece