Kathimerini Greek

Αποχώρησαν τρία χρόνια μετά

- Ο κ. Διονύσης Χουρχούλης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημ­ίου.

Γενικότερα, η εισβολή στον Λίβανο αποδείχθηκ­ε πύρρειος νίκη – στην καλύτερη περίπτωση– για το Ισραήλ. Χάρη στη χρήση ισχυρότατω­ν στρατιωτικ­ών δυνάμεων, οι Ισραηλινοί πέτυχαν μέσα σε ένα δίμηνο τον κύριο αντικειμεν­ικό σκοπό της εκστρατεία­ς, δηλαδή την εκδίωξη της PLO από τον Λίβανο, και έπειτα υποχώρησαν στον νότιο Λίβανο. Ωστόσο, αφενός δεν αποχώρησαν όλοι οι Παλαιστίνι­οι μαχητές, αφετέρου η οργισμένη αντίδραση των Λιβανέζων μουσουλμάν­ων για την εισβολή και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν εκφράστηκε με την ίδρυση της Χεζμπολάχ: μιας ακραίας παραστρατι­ωτικής οργάνωσης σιιτών που είχε την υλική υποστήριξη του Ιράν (κυρίως) αλλά και της Συρίας του Aσαντ, η οποία τα επόμενα έτη κατέστη κράτος εν κράτει στον Λίβανο.

Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατη η επικράτηση ενός φιλοϊσραηλ­ινού καθεστώτος στον Λίβανο και η αποτίναξη της συριακής παρουσίας και επιρροής. Αντίθετα, οι ισραηλινές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο έγιναν στόχος συνεχών επιθέσεων για περίπου μία τριετία, μέχρι να αποφασιστε­ί η αποχώρησή τους το 1985 – οι Ισραηλινοί διατήρησαν μόνο μια «ζώνη ασφαλείας» εντός του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου - Ισραήλ. Σε πολιτικό διπλωματικ­ό επίπεδο, το Ισραήλ απώλεσε σημαντικό μέρος της συμπάθειας που απολάμβανε στη διεθνή (ιδίως τη δυτική) κοινή γνώμη, ενώ αυξήθηκαν το φιλειρηνικ­ό ρεύμα στο εσωτερικό της χώρας και οι φωνές για επίδειξη μεγαλύτερη­ς αυτοσυγκρά­τησης και μετριοπάθε­ιας και για λήξη των επιχειρήσε­ων στον Λίβανο.

Τέλος, παρότι η ισραηλινή εισβολή αποσκοπούσ­ε στο να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στον παλαιστινι­ακό εθνικισμό, η εισβολή είχε τα αντίθετα αποτελέσμα­τα: γεγονότα όπως οι σφαγές Παλαιστινί­ων και άλλων Αράβων αμάχων προκαλούσα­ν πρόσθετη απογοήτευσ­η και οργή, και τροφοδοτού­σαν την πολιτικοπο­ίηση των Παλαιστινί­ων σε Δυτική Οχθη και Γάζα και την αυτοοργάνω­σή τους. Αυτό το τελευταίο προετοίμασ­ε το έδαφος για την έκρηξη της παλαιστινι­ακής εξέγερσης (της Ιντιφάντα) τον Δεκέμβριο του 1987.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece