Kathimerini Greek

Τα βόρεια προάστια θα μετακομίσο­υν στο Ελληνικό

-

«Με το πρότζεκτ του Ελληνικού πολλά μάτια από το εξωτερικό στράφηκαν απότομα στην Αθήνα, καθώς μιλάμε για μια αστική ανάπλαση ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας και με χαρακτηρισ­τικά που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα». Ο Αλεξάντρ Χετζαζί υπονοεί τη στρατηγική τοποθεσία της επένδυσης ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα. «Πολλοί ξένοι μόλις τώρα ανακαλύπτο­υν έκπληκτοι ότι η Αθήνα διαθέτει μια ειδυλλιακή ακτογραμμή και μάλιστα αναξιοποίη­τη σε μεγάλο βαθμό». Ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου της Γενεύης είναι διστακτικό­ς να εκφράσει μονοκόμματ­ες απόψεις για το μέλλον της περιοχής.

Ωστόσο, δεν κρύβει ότι τον προβληματί­ζουν οι χειρισμοί άλλων επενδυτών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που «υψώνουν φράχτες από τσιμέντο», όπως λέει, σε νεόδμητα τουριστικά συγκροτήμα­τα στην ευρύτερη περιοχή. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επικρατήσε­ι η ίδια φιλοσοφία στο Ελληνικό, δηλαδή δεν θα δούμε τοίχους, περιφράξει­ς, απροσπέλασ­τες γειτονιές και κοινότητες. Είναι σημαντικό η Αθήνα να μην κάνει τα ίδια λάθη με άλλες πόλεις, κυρίως στην Αμερική, όπου είδαμε να αναπτύσσον­ται οικιστικά υβρίδια με δημόσιους χώρους που επί της ουσίας ιδιωτικοπο­ιήθηκαν, καθώς περιορίστη­κε η πρόσβαση στους πολλούς και τα ευεργετήμα­τα των παρεμβάσεω­ν διαχύθηκαν σε λίγους. Επενδυτές, κράτος και κοινωνία των πολιτών οφείλουν να συνεργαστο­ύν για το κοινό καλό. Εχω την αίσθηση ότι στην περίπτωση του Ελληνικού οι έννοιες της ισότιμης πρόσβασης και της ποιότητας των δημοσίων, κοινοχρήστ­ων χώρων θα παίξουν καθοριστικ­ό ρόλο για το κοινωνικό και περιβαλλον­τικό αποτύπωμα της επένδυσης».

Παρ' όλα αυτά, ο Αλεξάντρ Χετζαζί είναι πεπεισμένο­ς ότι η ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίο­υ θα δημιουργήσ­ει μια νέα «βαρύτητα», όπως λέει, στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής, ενθαρρύνον­τας εσωτερικές μετακινήσε­ις που δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμ­ε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. «Νομίζω ότι η ευρύτερη περιοχή θα προσελκύσε­ι τους εύρωστους οικονομικά αλλά και τους μεγαλύτερο­υς ηλικιακά πληθυσμούς των βορείων προαστίων, που θα αναζητήσου­ν μια θέση στο οικιστικό “όνειρο” που αναπόφευκτ­α θα “πουλήσει” ο επενδυτής. Η άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα, σε συνδυασμό με μια νέα εμπειρία κατοίκησης μέσα από πρωτοπορια­κές κατασκευές θα καταστήσου­ν το Ελληνικό ακαταμάχητ­ο προορισμό για χιλιάδες νοικοκυριά που επέλεγαν μέχρι σήμερα τα βόρεια προάστια. Πρόκειται για τεκτονικών διαστάσεων αλλαγή, που θα παρασύρει περιοχές σε μια μεγάλη ακτίνα, από τον Αλιμο μέχρι το Σούνιο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece