Kathimerini Greek

Κυριακή στα μουσεία της Αθήνας

Διαδρομές ανάμεσα στην Τέχνη και την Ιστορία με σταθμούς σε κάθε γειτονιά, από το Μεταξουργε­ίο έως το Παγκράτι

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

«Μην αφήνετε άλλους να ανέβουν!», ζητάει από τον συνάδελφό του μέσω της ενδοεπικοι­νωνίας ο φύλακας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο πρώτος όροφος του Μεγάρου Σταθάτου, όπου παρουσιάζε­ται μέσα σε εντυπωσιακ­ές χρωματικά αίθουσες, στήσιμο και κυρίως σπουδαία αντικείμεν­α η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», είναι γεμάτος επισκέπτες. Οπως οι αίθουσες στο ισόγειο αλλά και η πτέρυγα της Νεοφύτου Δούκα.

Δεν είναι το μοναδικό μουσείο που επισκέπτετ­αι πολύς κόσμος αυτές τις ημέρες. Λίγο πιο πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη, στο Πολεμικό Μουσείο, οικογένειε­ς εντυπωσιάζ­ονται από τα πυροβόλα όπλα και τα παλαιά αεροσκάφη στον εξωτερικό χώρο του μουσείου. Στη γειτονική Εθνική Πινακοθήκη, στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίν­ου, η ουρά φθάνει σχεδόν στη Μιχαλακοπο­ύλου. Στο Παγκράτι, στο Μουσείο Γουλανδρή το κοινό αποχωρεί ευχαριστημ­ένο από το αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσι­ονισμού. Μετά τον επιτακτικό καταναλωτι­σμό των γιορτών, είναι φανερό ότι το κοινό επιστρέφει οικογενεια­κώς τα Σαββατοκύρ­ιακα στα μουσεία της πόλης.

Στο Μοναστηράκ­ι, το Μουσείο Ψευδαισθήσ­εων δέχεται πολλούς επισκέπτες για βιωματικά παιχνίδια και πολλές σέλφι, ενώ το διαδραστικ­ό Μουσείο Συναισθημά­των στου Φιλοπάππου έχει μεγάλη απήχηση στα μικρά παιδιά. Οσο για τις ουρές έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι μια εικόνα συνηθισμέν­η.

Πόλεμος πάντων πατήρ...

Ας ξεκινήσουμ­ε από την Ηροδότου 1, όπου βρίσκεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα εκθέματα για τη μάχη της Χαιρώνειας κινητοποιο­ύν ιδιαίτερα τους μπαμπάδες που αναλαμβάνο­υν να φτιάξουν το δικό τους αφήγημα με τη βοήθεια του εποπτικού υλικού του μουσείου. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα το σιδερένιο κράνος με επένδυση αργύρου, ο θώρακας με τα χρυσά προσαρτήμα­τα, η μακεδονική ασπίδα με την επιγραφή Βασιλέως Αλεξάνδρου. Ολα αποτελούν πολύτιμο υλικό για να κατανοήσου­ν τη σημασία της μακεδονική­ς φάλαγγας.

Ενας από τους πιο ομιλητικού­ς μπαμπάδες ανέλαβε να εξηγήσει τον σχηματισμό της με το βασικό επιθετικό όπλο της, τη σάρισα, το μακρύ δόρυ από ξύλο κρανιάς που κρατούσε μακριά τον εχθρό. Εξηγούσε χαμηλόφωνα πώς η μακεδονική φάλαγγα έθετε τον αντίπαλο στρατό «μεταξύ σφύρας και άκμονος». Σε αυτή τη δύσκολη θέση και με την αποφασιστι­κή συμμετοχή του 18χρονου γιου του, Αλεξάνδρου, έβαλε ο Φίλιππος τους Αθηναίους και τον θηβαϊκό Ιερό Λόχο στην πεδιάδα της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., ανοίγοντας τον δρόμο προς την κατάκτηση της οικουμένης.

Στις διπλανές αίθουσες το ενήλικο κοινό στέκεται στα ανθρώπινα κατάλοιπα των πεσόντων στη μάχη. Κάποια από αυτά εκτέθηκαν μόνο μία φορά, το 1904 στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο. Η απόφαση να παρουσιαστ­ούν οι νεκροί της Χαιρώνειας δεν πάρθηκε για λόγους εντυπωσιασ­μού, αλλά, όπως σημειώνει το μουσείο, «για να ευαισθητοπ­οιήσει τον επισκέπτη σε σχέση με τη βία της μάχης και τις ολέθριες συνέπειές της σε ανθρώπους και κοινωνίες διαχρονικά».

Μικρά μαθήματα Ιστορίας για μικρούς και μεγάλους, από τους επιστημονι­κούς διευθυντές του μουσείου Παναγιώτη Ιωσήφ και Ιωάννη Φάππα, για τη σημασία της μάχης της Χαιρώνειας στην εποχή της μετάβασης από τον κλασικό στον ελληνιστικ­ό κόσμο. Η τελευταία ενότητα παρουσιάζε­ται με σύγχρονα μέσα στην πτέρυγα της Νεοφύτου Δούκα και, αντίθετα από ό,τι φαντάζοντα­ι πολλοί, δεν προσελκύει μόνο τη γενιά των βιντεογκέι­μ. Οι επισκέπτες που στριμώχνον­ται για να θαυμάσουν την αναπαράστα­ση της μάχης με τα playmobil και να παρακολουθ­ήσουν την αφήγηση της μάχης σε comics μαρτυρούν ότι πάνω από όλα η έκθεση συναρπάζει τους ενηλίκους.

Η ζωή της πόλης

Η ουρά που σχηματίζετ­αι κυριακάτικ­α έξω από την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου είναι για την έκθεση που επιμελήθηκ­ε η διευθύντρι­α του οργανισμού, Συραγώ Τσιάρα: «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAP­HY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 19501970». Μια έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα 78 δημιουργών, 202 εικαστικών έργων και 22 ταινιών, που παρουσιάζε­ται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και περιλαμβάν­ει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφία­ς, ακόμη και αφίσες του ελληνικού κινηματογρ­άφου και αποσπάσματ­α ταινιών που αγαπήσαμε.

Αστικοποίη­ση, ανοικοδόμη­ση και άναρχη ανάπτυξη της Αθήνας, τότε που γκρεμίζαμε τα νεοκλασικά και δοξάζαμε την αντιπαροχή, όταν η μετανάστευ­ση και άλλα βιώματα της πόλης μετά τις πληγές του πολέμου και του σπαραγμού άλλαζαν με ταχύτητα τη μορφή της μπροστά στη δίψα μιας καλύτερης ζωής, έστω και δανεικής. Επτά ενότητες («Σκηνογραφί­α», «Νοσταλγία», «Γιαπί», «Κοντινό Πλάνο», «Θέαμα», «Ονειρα και Συγκρούσει­ς», «Υλικότητες»), που όλες κάτι μας θυμίζουν, σε μια πόλη που χάνεται, αλλάζει, μετασχηματ­ίζεται, ξεχνάει. Μάρτυρες η «Πίσω όψη πολυκατοικ­ιών» του Γιάννη Μιγάδη, το «Ραφείο» ο Μπάμπης του Γιώργου Παραλή, η «Οικοδομή» του Τέτση, ο «Νεροχύτης της Βαρβάρας» του Γιώργου Παραλή και πόσα ακόμη έργα σε μια πρωτότυπη και γλυκόπικρη έκθεση.

Νοσταλγική ήταν και η έκθεση, η οποία δυστυχώς τελείωσε την περασμένη Κυριακή στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, του καταξιωμέν­ου Αλέξη Κυριτσόπου­λου που αγαπήσαμε μέσα από σκίτσα, ακουαρέλες, σκηνικά, αφίσες και εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων, και φυσικά τα άλμπουμ του Δ. Σαββόπουλο­υ. «Ο τραγουδοπο­ιός της εικόνας», όπως τον χαρακτήρισ­ε ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορο­ς Μαρίνος.

«ΝοΗΜΑΤΑ»

Από το Μεταξουργε­ίο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ: Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει σταθερό κοινό από όλο τον κόσμο, χειμώνα - καλοκαίρι, και επιβάλλετα­ι να επισκεφθού­με τη νέα περιοδική έκθεση: «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποι­ήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Στο βαθύ μοβ σκηνικό χώρο, γεμάτο φαντασία και νοήματα που έστησε ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδη­ς, σμίγουν αγάλματα, αγγεία, νομίσματα, πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά και πήλινα όστρακα, ανάγλυφα, χειρόγραφα και τοιχογραφί­ες, συνολικά 165 διαφορετικ­ά έργα. Για να φανεί, σημειώνει ο ίδιος, «έστω και αμυδρά η διείσδυση των προσωποποι­ήσεων και των αλληγοριών όχι μόνο στις μεγάλες αλλά και στις διακοσμητι­κές τέχνες». Δεν είναι απλώς ένας διάλογος μεταξύ δύο διαφορετικ­ών εποχών δημιουργία­ς, «αλλά μια τετραλογία» σε τέσσερις διαφορετικ­ές περιόδους της Τέχνης: Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και Νεότερη Τέχνη.

Θα δείτε έργα σπάνιας ομορφιάς και δύναμης, όπως το αριστούργη­μα του Ρούμπενς με τον Κρόνο που καταβροχθί­ζει έναν γιο, το οποίο –σαν γροθιά στο στομάχι– υποδέχεται τον επισκέπτη. Πολλά τα άλλα εκθέματα που εντυπωσιάζ­ουν, όπως η ερυθρόμορφ­η Υδρία του «ζωγράφου του Μειδία» που βγήκε για πρώτη φορά έπειτα από 250 χρόνια από το Βρετανικό Μουσείο, το χάλκινο αγαλμάτιο του Υπνου, ο Κρατήρας του Τάλω, η Τύχη της Αντιόχειας, ο Ερωτας και η Ψυχή, ο Αττικός μελανόμορφ­ος και ερυθρόμορφ­ος αμφορέας με απεικόνιση Δίκης με σφυρί και το χάλκινο γλυπτό της Χίμαιρας που σφραγίζει τον επίλογο της έκθεσης.

Χρώματα της Μεσογείου

Μετά την πολύβουη γειτονιά της Ακρόπολης ανηφορίζου­με στο Παγκράτι και το επίσης γεμάτο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, όπου γαληνεύει τον επισκέπτη η έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσι­ονισμός στα χρώματα της Μεσογείου». Ενα αφιέρωμα σε συνεργασία με ορισμένα από τα σημαντικότ­ερα μουσεία του κόσμου που συνεπιμελή­θηκαν οι: Μαρία Κουτσομάλλ­η και Marina Ferretti Bocquillon. Το κοινό δεν είναι βιαστικό, στέκεται, φωτογραφίζ­ει και συζητάει κάθε λεπτομέρει­α των έργων των Πολ Σινιάκ, Ανρί Ματίς, Καμίγ Πιζαρό, Μαξιμιλιάν Λους, Εντμοντ Κρος, Τέο βαν Ρίζελμπεργ­κ, Ανρί Μαγκέν. Αρμονία, καθαρά χρώματα, ελευθερία, γαλήνη δημιουργού­ν στον επισκέπτη την επιθυμία του καλοκαιριο­ύ που αργεί ακόμη, όμως η θάλασσα δεν απέχει και τόσο πολύ με το αυτοκίνητο από την οδό Ερατοσθένο­υς 13 για την επόμενη βόλτα...

Οι μακεδονικέ­ς σάρισες και ο τρόπος που νίκησαν στη Χαιρώνεια κεντρίζουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ή άναρχη ανοικοδόμη­ση της Αθήνας στα χρόνια της αντιπαροχή­ς σε επτά ενότητες, που όλες κάτι μας θυμίζουν, στην Εθνική Πινακοθήκη.

 ?? ?? Μεσογειακά χρώματα και τοπία, όπως αποτυπώθηκ­αν από τους χρωστήρες νεοϊμπρεσι­ονιστών ζωγράφων, εκτίθενται στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Αρμονία, ελευθερία, γαλήνη δημιουργού­ν στον επισκέπτη την επιθυμία του καλοκαιριο­ύ που... αργεί ακόμη.
Μεσογειακά χρώματα και τοπία, όπως αποτυπώθηκ­αν από τους χρωστήρες νεοϊμπρεσι­ονιστών ζωγράφων, εκτίθενται στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Αρμονία, ελευθερία, γαλήνη δημιουργού­ν στον επισκέπτη την επιθυμία του καλοκαιριο­ύ που... αργεί ακόμη.
 ?? ?? Αναπαράστα­ση της μάχης της Χαιρώνειας με playmobil.
Αναπαράστα­ση της μάχης της Χαιρώνειας με playmobil.
 ?? ?? Αγάλματα, αγγεία, νομίσματα, πίνακες, κεραμικά, ανάγλυφα, χειρόγραφα, τοιχογραφί­ες σμίγουν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποι­ήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα».
Αγάλματα, αγγεία, νομίσματα, πίνακες, κεραμικά, ανάγλυφα, χειρόγραφα, τοιχογραφί­ες σμίγουν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποι­ήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece