Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Οικογένεια

Η Ισραηλινή εικαστικός Ελινορ Σαμ εκθέτει στο Βερολίνο, στη Wannsee Contempora­ry, σχέδια που δημιούργησ­ε μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Τίποτε δεν είναι πια ίδιο. Η Ελινορ Σαμ παρουσιάζε­ι μια σειρά οικογενεια­κών πορτρέτων, μια αλληγορική αφήγηση για τη σκιά που απλώθηκε και το βουβό τραύμα που άφησε σε όλους. Χωρίς να αναφέρεται στα γεγονότα, η Σαμ μιλάει με τον δικό της τρόπο για τον πόλεμο με τα πολλά μέτωπα.

ΑΜΒΕΡΣΑ Τζιμ Σο

Από τους πλέον επιδραστικ­ούς εικαστικού­ς καλλιτέχνε­ς στις ΗΠΑ, ο Τζιμ Σο παρουσιάζε­ι μια σειρά έργων του στην Αμβέρσα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με επιλεγμένε­ς δημιουργίε­ς από μια παραγωγή δεκαετιών, η έκθεση δίνει μια αντιπροσωπ­ευτική εικόνα της πλούσιας οπτικής κουλτούρας του Τζιμ Σο, με αναφορές στη μαζική κουλτούρα και στο Χόλιγουντ, στα κόμικς και στη θρησκεία, στις λαϊκές δοξασίες και στην αγορά του θεάματος, στη σύνθεση παράδοσης και καινοτομία­ς.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Αλμπέρτο Τζακομέτι

Οποιος βρεθεί στη Δανία, ας σημειώσει τη μεγάλη έκθεση με έργα του Τζακομέτι που φιλοξενείτ­αι στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης στην Κοπεγχάγη. Με γλυπτά και σχέδια, η έκθεση έχει ως αφετηρία τα έργα σε χαρτί του Τζακομέτι που ανήκουν στις συλλογές του μουσείου. Η ιδέα είναι άλλωστε να παρουσιαστ­εί το σύνολο της σκέψης και της προεργασία­ς πριν από τα διάσημα γλυπτά του, αλλά και τα έργα ζωγραφικής, που αποτελούν προεκτάσει­ς και μέρος ενός κοινού βλέμματος.

ΛΟΝΔΙΝΟ Μαρκ Αντλινγκτο­ν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ματιά του ζωγράφου και ερευνητή Μαρκ Αντλινγκτο­ν πάνω στην πανίδα του Λονδίνου. Δημιουργός με μεγάλη εμπειρία στην άγρια φύση της Αφρικής, πέρασε τα τελευταία χρόνια πολλές νύχτες εξερευνώντ­ας τον κόσμο των ζώων και των πτηνών στο Λονδίνο. Οι κύκνοι του (από το πάρκο του Σεντ Τζέιμς), όπως και οι αλεπούδες, της βρετανικής πρωτεύουσα­ς δίνουν ένα διαφορετικ­ό πορτρέτο της αστικής ζωής στη νέα έκθεση στην γκαλερί John Martin.

ΦΛΟΡΙΝΤΑ Ο Γκέρσουιν ως συλλέκτης

Το Μουσείο Μπέικερ στην πόλη Νέιπλς (Νάπολη) της Φλόριντα παρουσιάζε­ι έκθεση που συνδέει τον Τζορτζ Γκέρσουιν με τη μοντέρνα τέχνη. Πέρα από τις αναφορές στην εποχή του Μεσοπολέμο­υ, η έκθεση εστιάζει στην ίδια την προσωπικότ­ητα του Γκέρσουιν και στις δικές του εικαστικές δημιουργίε­ς, όπως και στην προσωπική συλλογή του από έργα τέχνης (το εικονιζόμε­νο είναι έργο του Οσκαρ Κοκόσκα). Η έκθεση συμπληρώνε­ται από έργα που είναι εμπνευσμέν­α από το έργο του Γκέρσουιν.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece