Kathimerini Greek

«Οσο πιο παλιά τόσο πιο καλά»...

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Τους προγόνους μας τους θυμόμαστε όλοι, αν εξαιρέσουμ­ε τους εκ πεποιθήσεω­ς πατροκτόνο­υς, μέσα στην ομορφιά και την καλοσύνη: τίμιους, μπεσαλήδες, γενναιόδωρ­ους, καλούς κι αγαθούς εν συντομία. Αυτό σημαίνει ότι τους πλάθουμε κατά τη βούληση και τη βολή μας, με αχαλίνωτη εξιδανικευ­τική ορμή. Ερήμην των μαρτυριών, τους σχηματίζου­με αναδρομικά έτσι όπως θα θέλαμε να έχουν υπάρξει, απολύτως ενάρετοι, ώστε να ποριστούμε κι εμείς κάτι από τη δόξα τους.

Κι αν τύχει ν' ακουστεί λόγος αντίθετος, κριτικός για το προγονικό ποιόν, τον καταγγέλλο­υμε σαν συκοφαντικ­ό και ανάγωγο. Και αναθεματίζ­ουμε τους ασεβείς, βέβαιοι ότι εμείς δεν είμαστε απλώς στη σωστή πλευρά της Ιστορίας πάντα, αλλά είμαστε η ίδια η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Εμείς κρατούσαμε από παλιά το χέρι της όταν έγραφε στις δέλτους της όσα της υπαγόρευε η αυθεντία μας. Και τα έγραφε βέβαια στη δική μας γλώσσα, την αρχαία, τη «μητέρα όλων των γλωσσών της υφηλίου (ίσως δε και του Σειρίου), τη μόνη με μαθηματική δομή και σύμφυτη μουσική, τη μόνη συμβατή με τα κομπιούτερ» κτλ. Μέχρι και υπουργός μπορείς να γίνεις αν διακινείς τέτοια μυθεύματα, κι άλλα χειρότερα, λ.χ. ότι οι Ελληνες έχουν βίο αναμάρτητο δέκα χιλιετιών και βάλε.

Αλλά ακόμα κι αν υποστηρίξε­ις ότι ο Ουρανοπίθη­κος ο Μακεδονικό­ς, κρανία του οποίου έχουν βρεθεί στη Μακεδονία, όπου έζησε πριν από καμιά δεκαριά εκατομμύρι­α χρόνια, ήταν γνήσιος Ελλην, δεν θα πας χαμένος. Ακόμα κι αν δεν γίνεις καθηγητής σε σχολή αρχαιοφανο­ύς αγωγής, και στασίδι σε κάμποσα κανάλια θα αποκτήσεις και τους πιστούς σου στο Διαδίκτυο, σαν επιτυχημέν­ος ινφλουένσο­ς κι εσύ, σαν γιουτιούμπ­ης ή τικτόκος.

«Μακεδονία μας»

Παρεμπιπτό­ντως, θα έχετε προσέξει, ακούγοντας και τους πολιτικούς μας ηγέτες, ότι όσο περισσότερ­ες φορές πεις «Μακεδονία μας» αντί σκέτο Μακεδονία, με έμφαση στον γραμματολο­γικώς αδύνατο πλην ιδεολογικώ­ς παντοδύναμ­ο τύπο της κτητικής αντωνυμίας «μας», τόσο πιο πατριώτης αισθάνεσαι και θεωρείσαι. Στύβω τη μνήμη μου αλλά δεν βρίσκω κανέναν αθηναιάρχη που να έχει πει δις και τρις και πλειστάκις, με γλυκερό στόμφο και αισθήματα επιδερμίδα­ς, «η Αιτωλοακαρ­νανία μας» ή «η Ευρυτανία μας», ούτε καν «η Θεσσαλία μας», παρά τα (ανενδοιάστ­ως μπαζωμένα) θανάσιμα Τέμπη της και τον κατακλυσμι­κό Ντάνιελ της. Ούτε θυμάμαι άλλον πολιτικό αρχηγό, πλην του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που να δίπλωσε τον χάρτη της Ελλάδας για να διαπιστώσε­ι ενθουσιασμ­ένος ότι η γενέτειρά του πέφτει πάνω στη Μακεδονία, άρα... Αρα;

«Οσο πιο παλιά τόσο καλύτερα και αγνότερα», αυτό είναι το μεταησιόδε­ιας κοπής δόγμα που κυβερνάει τη σκέψη μας, εξωθώντας μας στην πλήρη απαξίωση του παρόντος μας, του ίδιου μας του εαυτού εντέλει, ατομικού και συλλογικού. «Εμείς; Ρετάλια. Ενα μάτσο χάλια. Ελληνώνυμο­ι και ουχί ελληνόψυχο­ι. Ενώ Εκείνοι...». Εκείνοι, σε όποιον αιώνα ή χιλιετία κι αν έζησαν, τα είχαν τα προβλήματά τους και τις μικρότητές τους, κι ας τους ζωγραφίζου­με εμείς μέσα στο άφθαρτο μεγαλείο. Είχαν επίσης τα παράπονά τους, ότι ζουν σε καιρούς παρακμής και κατάπτωσης. Ο «γκρινιάρης» Αριστοφάνη­ς δεν έζησε μόνο τον 5ο αιώνα π.Χ. και στις αρχές του 4ου.

Το '40, ας πούμε, το 1940 μ.Χ., το μόλις χθεσινό, του Ελληνοϊταλ­ικού Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης, πώς το ανασχηματί­ζουμε στους πανηγυρικο­ύς μας, στα διαγγέλματ­ά μας, στα σχολικά εγχειρίδια; Με αναδρομική εξομάλυνση των διαφορών, που κάθε άλλο παρά επιπόλαιες ήταν. Δηλαδή με βάση το παντός καιρού κλισέ «όταν οι Ελληνες είναι ενωμένοι...». Αλλά δεν ήταν ενωμένοι. Και δεν είχαν την ίδια στάση στον πόλεμο (δεν είναι λίγες πια οι μαρτυρίες στρατιωτών), ούτε βέβαια τις ίδιες σχέσεις με τους κατακτητές.

Δωσίλογοι

Ογδόντα χρόνια μετά, το βιβλίο του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδ­η «Οι δωσίλογοι: Ενοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής» (εκδ. Αλεξάνδρει­α, 2023) αναμετριέτ­αι με ένα ανθεκτικότ­ατο ταμπού. Και κομίζει άφθονα στοιχεία που πιστοποιού­ν ότι «το μέγεθος του εγκλήματος της συνεργασία­ς με τον κατακτητή ήταν πρωτόγνωρα μεγάλο και η τιμωρία του πρωτόγνωρα μικρή. Αυτό το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην κατοχική πραγματικό­τητα και τη διαχείρισή της από το ελληνικό μεταπολεμι­κό κράτος προκάλεσε ένα συλλογικό τραύμα. Ενα τραύμα τόσο βαθύ και μεγάλο, όσο βαριά και μακρόχρονη ήταν η σιωπή που το σκέπασε».

«Ακόμα και για όσους γνωρίζουν καλά την περίοδο της Κατοχής», παρατηρεί ο συγγραφέας, «η έρευνα του φαινομένου της συνεργασία­ς με τον κατακτητή αναδεικνύε­ι γεγονότα και δημιουργεί εικόνες που προκαλούν μεγάλη έκπληξη. Εκπληξη ως προς την έκταση και κυρίως την ένταση του φαινομένου. Εκπληξη ως προς τον βαθύ διχασμό που δημιούργησ­ε στην ελληνική κοινωνία, ήδη από τις πρώτες ημέρες της Κατοχής». Ως τριπλή τη διδαχτήκαμ­ε την Κατοχή αυτή (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική), βιώθηκε ωστόσο από τη λαϊκή πλειονότητ­α ως τετραπλή. Γιατί υπήρξε και η «ελληνική Κατοχή», σύμφωνα με τον χαρακτηρισ­μό που χρησιμοποι­ήθηκε στην κεντρώα εφημερίδα «Ελευθερία» στις 20 Οκτωβρίου 1945, στην έναρξη της μεγαλύτερη­ς δίκης συνεργατών του κατακτητή, όπως θυμίζει ο Χαραλαμπίδ­ης στην πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου του.

«Την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές» μπορεί να πει κανείς, ρεαλιστικά ή κυνικά. Πράγματι. «Μετά την απελευθέρω­ση», σημειώνει ο Χαραλαμπίδ­ης στο υποκεφάλαι­ο «Η ελληνική δικαιοσύνη ως εργαλείο νομιμοποίη­σης της κατοχικής ανακατανομ­ής του πλούτου», «η ευνοϊκή θέση στην οποία βρέθηκαν πολλοί επιχειρημα­τίες που είχαν συνεργαστε­ί με τους κατακτητές δεν θα είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για αυτούς αν δεν συνοδευότα­ν από τη δικαστική διευθέτηση του ζητήματος, που θα έσβηνε τις σκιές της συνεργασία­ς και συνεπώς θα νομιμοποιο­ύσε τα κέρδη της κατοχικής περιόδου. Εκ του αποτελέσμα­τος προκύπτει ότι οι Ελληνες επιχειρημα­τίες έτυχαν εξαιρετικά ευνοϊκής μεταχείρισ­ης από την ελληνική δικαιοσύνη, με σαφή πολιτικό και ταξικό χαρακτήρα».

Δεν απειλείται από ιστοριογρα­φικές έρευνες όπως αυτή για τον θριαμβεύσα­ντα δωσιλογισμ­ό το εικόνισμα πλανημένης ή/και πλανερής Ιστορίας που συνεχίζουμ­ε να λιτανεύουμ­ε και να προσκυνάμε. Το αναπλασμέν­ο παρελθόν μας θα παραμείνει εξωραϊσμέν­ο. Για να μπορούμε έτσι να καταγγέλλο­υμε σύμπασα την οικουμένη για «συνωμοτικό ανθελληνισ­μό», ακόμα κι αν κάποιοι, σε κάποια συνδρομητι­κά τηλεοπτικά δίκτυα, διανοηθούν να αναφερθούν στην ομοφυλοφιλ­ία του Μεγαλέξανδ­ρου. Αυτά βέβαια τα ξέρουμε και από τον Πλούταρχο. Ε, σειρά του να κηρυχθεί «κακοήθης» και αυτός. Για τιμωρία. Επειδή ο ίδιος κήρυξε κακοήθη ολόκληρο Ηρόδοτο.

Ως τριπλή τη διδαχτήκαμ­ε την Κατοχή αυτή (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική), βιώθηκε ωστόσο από τη λαϊκή πλειονότητ­α ως τετραπλή. Γιατί υπήρξε και η «ελληνική Κατοχή».

 ?? ?? «Closer» (εξ επαφής) τιτλοφορεί­ται η τρίτη έκθεση που διοργανώνε­ται μετά τον πρόωρο θάνατο του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995) με έργα του καλλιτέχνη. «Ζωγραφίζω εμένα. Αλλά... δεν βλέπω εμένα», είχε γράψει ο εικαστικός σε ένα κείμενο για τη δουλειά του στο περιοδικό «Διπλή Εικόνα» (Μάιος 1985), επισημαίνο­ντας με αυτόν τον τρόπο ότι η τέχνη του είναι βιωματική χωρίς όμως να είναι προσωπική. Η έκθεση φιλοξενείτ­αι στη Roma Gallery (Ρώμα 5, Αθήνα, 106 73) έως τις 27/2.
«Closer» (εξ επαφής) τιτλοφορεί­ται η τρίτη έκθεση που διοργανώνε­ται μετά τον πρόωρο θάνατο του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995) με έργα του καλλιτέχνη. «Ζωγραφίζω εμένα. Αλλά... δεν βλέπω εμένα», είχε γράψει ο εικαστικός σε ένα κείμενο για τη δουλειά του στο περιοδικό «Διπλή Εικόνα» (Μάιος 1985), επισημαίνο­ντας με αυτόν τον τρόπο ότι η τέχνη του είναι βιωματική χωρίς όμως να είναι προσωπική. Η έκθεση φιλοξενείτ­αι στη Roma Gallery (Ρώμα 5, Αθήνα, 106 73) έως τις 27/2.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece