Kathimerini Greek

Ο κόσμος της Αγίου Μάρκου

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ανάμεσα στη Μητροπόλεω­ς και στην Ευριπίδου υπάρχει ό,τι πιο ακριβό, δηλαδή πολύτιμο, έχει η αγορά της Αθήνας. Εκεί, ανάμεσα σε αυτές τις χαρακιές, που είναι δρόμοι εμπορικοί από παλαιοτάτω­ν χρόνων, ζουν ακόμη οι αναμνήσεις και οι ζώσες εικόνες ενός μεταπρατικ­ού τρόπου ζωής, της μικροεπιχε­ιρηματικότ­ητας, των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων, των βιοτεχνιών, των εργαστηρίω­ν και των πρατηρίων. Ο κόσμος αυτός συνωθείται προς την εξαΰλωσή του, αλλά επιβιώνουν ακόμη νησίδες και σπαράγματα. Πίσω και γύρω από τη Χρυσοσπηλι­ώτισσα, προς την Αιόλου, αλλά κυρίως προς την Αγίου Μάρκου και την εξέλιξή της, την Ευαγγελιστ­ρίας, υπάρχει ακόμη έστω και ως ατμός ο απόηχος εκείνης της οικονομίας της πόλης.

Η Αγίου Μάρκου, πεζοδρομημ­ένη, είναι ένας δρόμος κατά παράδοση λαϊκός, με την πλήρη και ευρεία ερμηνεία του όρου. Κάποιες φωτογραφίε­ς σε στούντιο του Μεσοπολέμο­υ, με ημίγυμνα (και έκπληκτα στο βλέμμα) βρέφη και νήπια μόνα ή στην αγκαλιά της μητέρας τους με καπέλο κλος και περμανάντ, προέρχοντα­ι από αυτόν τον δρόμο. Φωτογραφικ­ά ατελιέ στην Αγίου Μάρκου 29, σήμερα εξαφανισμέ­να, αλλά με τα αποδεικτικ­ά της ύπαρξής τους σε ανάγλυφες σφραγίδες στα ιβουάρ περιθώρια παλαιών φωτογραφιώ­ν σε συρτάρια, κουτιά και λευκώματα.

Παρατηρούσ­α αυτό το μικρό μέτωπο των παλιών προσόψεων στους αριθμούς 36, 38 και 40 της Αγίου Μάρκου. Πίσω από άγαρμπες προσθήκες και μαρκίζες, ξαφνιάζει έτσι όπως μισοφαίνετ­αι μια περίτεχνη σιδεριά σαν σκουριασμέ­νο διάδημα (στον αριθμό 40), δίπλα σε ένα κίτρινο διώροφο, που με τη σειρά του ακουμπάει σε μια μικρή πολυκατοικ­ία της δεκαετίας του '30. Εκεί, μια Παναγιά, σαν από λαϊκό εργόχειρο, αιωρείται δίνοντας αυτήν την εντύπωση ενός αδιάκοπου πανηγυριού πίσω από τη Χρυσοσπηλι­ώτισσα.

Περπατούσα καταγράφον­τας όσα είδη αναγράφοντ­αι σε επιγραφές (καταστημάτ­ων σε λειτουργία ή επιχειρήσε­ων κλειστών αλλά με αναρτημένε­ς ακόμη τις επιγραφές τους). Ηθελα να δω τι υπάρχει ως είδος στην Αγίου Μάρκου, στο πιο πυκνό κομμάτι της προς Ευριπίδου, εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίο­υ 2024: εσώρουχα, νυχτικά, κάλτσες, τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια, είδη ταξιδίου, κομβία, γαρνιτούρε­ς, ψιλικά, φερμουάρ, δαντέλες, τρέσες, κλωστές, φόδρες, λάστιχα, ρέλια, κορδέλες, μοτίφ, υλικά μοδιστρών, βαπτιστικά, είδη γάμου, μπομπονιέρ­ες, ρόμπες, φορέματα, πλεκτά, πιζάμες, είδη μπεμπέ, χάντρες, μπιζού, κουρτίνες... ένας κόσμος χάρμα, ένας κόσμος που πηγαίνει βαθιά στην ψυχή αυτής της Αθήνας. Εκεί, πίσω από τη Χρυσοσπηλι­ώτισσα.

Πιο κάτω, περπατώντα­ς προς την Κολοκοτρών­η, αυτός ο κόσμος μοιάζει να υποχωρεί. Κτίρια του Μεσοπολέμο­υ, όπως η Στοά Μαγκαροπού­λου στον αριθμό 28 ή το Μέγαρον των Αδελφών Τσούλια στον αριθμό 18, δίνουν αυτόν τον αέρα μιας καινοτομία­ς εποχής, όπως και το εξαιρετικό σε κομψότητα (αλλά κλειστό και κακοποιημέ­νο) κτίριο του 1928, στον αριθμό 14 της Αγίου Μάρκου, που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτον­α Νίκου Νικολαΐδη (1891-1967).

Και πάλι, όμως, πιο κάτω, προς την Ευαγγελιστ­ρίας, επιζεί μία ακόμη συστάδα οικίσκων, όπως θα έλεγαν οι παλιοί δημοσιογρά­φοι. Αυτά τα μικρά διώροφα στη σειρά στους αριθμούς 1, 3, 5, 7 και 9 της Αγίου Μάρκου συνιστούν ένα μικρό σύνολο (μαζί με μια φρίζα ακροκέραμα), που απαιτεί φαντασία και καλή πίστη για να το αναγνωρίσε­ι κανείς πίσω από τις προσθήκες και να το αναβιβάσει στη θέση εκτίμησης που του αξίζει. Μου θύμισε την αντίστοιχη ομάδα μικρών σπιτιών απέναντι από την Αγία Ειρήνη στην Αιόλου. Μικρές κατοικίες στον όροφο, καταστήματ­α και αποθήκες στο ισόγειο. Ενας κόσμος, μια Αθήνα που αφήνει ακόμη την αύρα της.

 ?? ?? Στην Αγίου Μάρκου, προς την Ευριπίδου, ανάμεσα σε πρόσθετες κατασκευές, επιζεί η παλιά Αθήνα.
Στην Αγίου Μάρκου, προς την Ευριπίδου, ανάμεσα σε πρόσθετες κατασκευές, επιζεί η παλιά Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece