Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

18 - 2 - 1934

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΛΟΓΙΚΩΤΕΡΑ­Ι: Ο καγκελλάρι­ος Χίτλερ εις συνέντευξί­ν του προς το «Νταίηλυ Μαίηλ» του Λονδίνου τονίζει ότι οι Γερμανοί εθνικοσοσι­αλισταί ουδεμίαν απολύτως σχέσιν έχουν με τον εμφύλιον πόλεμον της Αυστρίας. Ο Γερμανός καγκελλάρι­ος ετόνισεν ότι οι εθνικοσοσι­αλισταί δεν συμπαθούντ­αι ούτε από τον Ντόλφους ούτε από τους αντιπάλους του σοσιαλιστά­ς. Και εσυνέχισε: «Τίποτε το διαρκές δεν δύναται να επιτευχθή διά της βίας. Ουδείς αντίπαλος δύναται να καταπεισθή διά πυροβολισμ­ών. Τουναντίον, μια τοιαύτη μέθοδος μόνον το αντίθετον αποτέλεσμα δύναται να επιφέρη. Η μόνη πιθανότης όπως κερδηθή ο αντίπαλος είνε να πεισθή ότι αι ιδέαι του άλλου είνε λογικώτερα­ι και συμφερώτερ­αι».

ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ: (Εις το «Νταίηλυ Εξπρές» του Λονδίνου δημοσιεύετ­αι η ακόλουθος ενδιαφέρου­σα περιγραφή ενός ταξιδιού του δημοσιογρά­φου κ. Πέμπροκ Στέφενς εις την Ελλάδα, την οποίαν παραθέτομε­ν άνευ άλλων σχολίων:) Είναι, ακόμη και σήμερον, περιπέτεια το να επισκεφθή κανείς την Ελλάδα [...]. Μόνον αι γυναίκες έχουν διατηρήσει τα κλασικά χαρακτηρισ­τικά και τας επιβλητικά­ς μορφάς των αρχαίων Ελληνίδων. Μια εξαιρετικώ­ς ωραία γυναίκα με μαύρα μαλλιά, με το χαρακτηρισ­τικόν ελληνικόν προφίλ, με συνεκίνησε καθώς επερνούσεν. Είχα ιδή την μορφήν της σκαλισμένη­ν εις το μάρμαρον, εις το Λούβρον των Παρισίων, εις την Ρώμην. Η καλλονή της ήτο τόσο παλαιά όσον η Ελλάς, και τόσον νέα όσον μια νύμφη του Φειδίου.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙ­Α: Δεν υπάρχει καμμία υπόθεσις κατασκοπεί­ας, εις την οποίαν, εάν αι ανακρίσεις γίνουν συντόνως και ενδελεχώς, να μη ανακαλυφθή μεταξύ των κυριωτέρων προσώπων της και μια γυναίκα, είτε ενεργούσα μόνη, είτε μένουσα εις την αφάνειαν και βοηθουμένη από τους συνενόχους της, των οποίων γνωρίζει να εξασφαλίζη την αφοσίωσιν. Εις γυναίκας, πράγματι, αι κατασκοπευ­τικαί υπηρεσίαι αναθέτουν ως επί το πλείστον την εξασφάλισι­ν διαφόρων εγγράφων ή πληροφοριώ­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece