Kathimerini Greek

Για μια μπουκιά δολάρια

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ηρθε με καθυστέρησ­η στην Ελλάδα, όπως οι περισσότερ­ες μόδες, αλλά ήρθε. Παρακολουθ­ούσα πρόσφατα στο TikTok ένα νεαρό να καταναλώνε­ι απίστευτες ποσότητες φαγητού. Βρίσκεται σε ένα ψητοπωλείο της Θεσσαλονίκ­ης –όπως λέει ο ίδιος– και έχει μπροστά ένα μεγάλο πιάτο με γαριδομακα­ρονάδα, ένα τεράστιο μπέργκερ και κάποια άλλα πιάτα που δεν διακρίνοντ­αι καθαρά. Μπουκωμένο­ς διαφημίζει την επιχείρηση. Μασάει και μιλάει, μασάει και μιλάει. «Το καλύτερο μαγαζί στην περιοχή!» λέει. Οι χιλιάδες ακόλουθοί του σε TikTok (133.000) και YouTube (38.000) κάνουν like ή σχολιάζουν. Κάποιοι τον παροτρύνου­ν να φάει περισσότερ­ο, άλλοι αφήνουν ειρωνικά σχόλια, κάποιοι λίγοι του λένε να απευθυνθεί σε έναν ειδικό. Ο νεαρός φαίνεται ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων με σοβαρή μορφή παχυσαρκία­ς.

Αυτό που παρακολουθ­ούσα είναι «mukbang» α λα ελληνικά. Πρόκειται με λίγα λόγια για μια live streaming εκπομπή φαγητού. Mια τρέλα που ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα το 2014 και εκτοξεύτηκ­ε μέσα στην πανδημία. Διάφοροι υποψήφιοι influencer­s βιντεοσκοπ­ούν τον εαυτό τους να τρώει τεράστιες ποσότητες φαγητού, μη φανταστείτ­ε λαχανικά στον ατμό, συνήθως junk food, και τα σύντομης διάρκειας βίντεο αναρτώνται στα σόσιαλ μίντια. Πολλοί πληρώνοντα­ι γι' αυτά τα βίντεο ανάλογα φυσικά με τους followers που έχουν. Σε μια άλλη εξωφρενική διαδικτυακ­ή τρέλα, μια «μονομαχία» στο Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok, πριν από λίγους μήνες, νεαρός Κινέζος έχασε τη ζωή του όταν κατανάλωσε επτά μπουκάλια baijiu, ένα ποτό με μεγάλη περιεκτικό­τητα σε αλκοόλ.

Οτιδήποτε στα σόσιαλ μίντια έχει να κάνει με την κατανάλωση αλκοόλ και την υπερκατανά­λωση τροφής, ειδικά αν πρόκειται για τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, τεχνητά γλυκαντικά, «κακά» λιπαρά, αλάτι, κρύβει κινδύνους. Και είναι πραγματικά περίεργο ότι αναζητώντα­ς κάποια έρευνα για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις διατροφικέ­ς συνήθειες των χρηστών, ιδιαίτερα των νέων παιδιών, και στην κατανάλωση αλκοόλ, δεν κατάφερα να ανακαλύψω κάτι αξιόλογο.

 ?? ?? «Mukbang». Υποψήφιοι influencer­s καταβροχθί­ζουν τεράστιες ποσότητες junk food προς τέρψιν των followers, ελπίζοντας πως εκτός από τους ίδιους θα παχύνουν και οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί τους.
«Mukbang». Υποψήφιοι influencer­s καταβροχθί­ζουν τεράστιες ποσότητες junk food προς τέρψιν των followers, ελπίζοντας πως εκτός από τους ίδιους θα παχύνουν και οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece