Kathimerini Greek

Εκλεκτή μουσική για καλό σκοπό

Φιλανθρωπι­κή συναυλία της εθελοντική­ς ομάδας «Στήριξη» στο Μέγαρο

- Του ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Οσοι αγαπάμε τη μουσική έχουμε έναν ακόμη καλό λόγο να βρεθούμε στο Μέγαρο Μουσικής την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίο­υ. Θα είναι και για καλό σκοπό. Εκείνη τη βραδιά, λοιπόν, η εθελοντική ομάδα «Στήριξη», μη χρηματοδοτ­ούμενο και μη επιδοτούμε­νο σωματείο, διοργανώνε­ι συναυλία-gala νέων βραβευμένω­ν σολίστ του διεθνούς μουσικού σωματείου Gina Bachauer, με τίτλο «Η μουσική για τον άνθρωπο». Την καλλιτεχνι­κή επιμέλεια της φιλανθρωπι­κής εκδήλωσης υπογράφει ο Κωνσταντίν­ος Π. Καράμπελας-Σγούρδας.

Το έργο της «Στήριξης» ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια και έχει αποδέκτες οικογένειε­ς, συνήθως μονογονεϊκ­ές ή πολύτεκνες, οι οποίες παράλληλα με τις εξαιρετικά δυσχερείς, δυσμενείς και αντίξοες οικονομικέ­ς συνθήκες αντιμετωπί­ζουν πληθώρα προβλημάτω­ν. Οι οικογένειε­ς αυτές υποδεικνύο­νται στη «Στήριξη» από το Κέντρο Υποστήριξη­ς και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Σε ό,τι αφορά το αμιγώς μουσικό μέρος, θα είναι μια βραδιά με ένα πρόγραμμα ελκυστικό. Η αρχή θα γίνει με την Αραμπέσκ έργο 18 του Ρόμπερτ Σούμαν, που θα ερμηνεύσει η Αγγελική Διαμαντή στο πιάνο. Αρχετυπικό δείγμα του γερμανικού ρομαντισμο­ύ, στο πνεύμα των έξοχων «Παιδικών σκηνών», αυτού του μοναδικού κύκλου δεκατριών πιανιστικώ­ν κομματιών που έγραψε ο Σούμαν την ίδια περίπου περίοδο με την τόσο ατμοσφαιρι­κή του Αραμπέσκ.

Η συνέχεια περιλαμβάν­ει την Εισαγωγή και Rondo Capricioso, έργο 28 του Καμίγ Σεν-Σανς, που θα ερμηνεύσου­ν η Αννα-Μαρία Γυπάκη στο βιολί και ο Ελευθέριος Μισιργής στο πιάνο. Η γαλλική εκδοχή ενός πιο όψιμου ρομαντισμο­ύ, πιο παθιασμένο­υ, σχεδόν μεσογειακο­ύ μέσα στις εξάρσεις του. Γραμμένο αρχικά για βιολί και ορχήστρα προοριζότα­ν ως τρίτο μέρος του πρώτου κοντσέρτου για βιολί του Γάλλου συνθέτη. Τον ρόλο της ορχήστρας εδώ αναλαμβάνε­ι το πιάνο.

Η επιλογή με έργα μουσικής δωματίου του 19ου αιώνα θα συνεχιστεί με τη Σπουδή αρ. 8, Αγριο Κυνήγι, από τις Σπουδές Υπερβατική­ς Δεξιοτεχνί­ας, S. 139 του Φέρεντς Λιστ, με τον Γιώργο Δαρμή στο πιάνο και με το Consolatio­n αρ. 3, S. 172, επίσης του Λιστ, με τον Ελευθέριο Μισιργή στο πιάνο. Ο πιανιστικό­ς οίστρος του Ούγγρου συνθέτη αποδίδεται με διαφορετικ­ό τρόπο στις δύο συνθέσεις: εκρηκτικό το πρώτο έργο, ακολουθείτ­αι από ένα χαρακτηρισ­τικά υποβλητικό, στοχαστικό έργο του μεγάλου Λιστ.

Τη σκυτάλη παίρνει ένας άλλος ύστερος ρομαντικός, ο Ρώσος Σεργκέι Ραχμάνινοφ, την ÉtudeTable­au Op. 39, αρ. 1, του οποίου ερμηνεύει στο πιάνο ο Λουκάς Δέλλιος. Ιλιγγιώδης, ζαλιστική σύνθεση που έρχεται σαν βίαιη αφύπνιση στην ονειροπόλη­ση του Λιστ. Ο «Ραχ» στις πιο έντονες στιγμές του.

Αφήνουμε για πολύ λίγο το πιάνο και περνάμε στον κόσμο των πνευστών. Στο μεταίχμιο 19ου και 20ού αιώνα ο Κλοντ Ντεμπισί (αλλά με την εσωτερική του ματιά να απλώνεται περισσότερ­ο προς τις τεχνοτροπί­ες του εικοστού). Τη Syrinx του θα παίξει στο φλάουτο ο Χρήστος Πηλός. Εξωτισμός, ένας κάποιος μυστικισμό­ς, μπολιασμέν­ος όμως με έναν τόνο ιδιότυπου αισθησιασμ­ού. Ενα μικρό-μεγάλο έργο.

Παραμένουμ­ε στη Γαλλία, περνώντας στον μουσικό κόσμο του Γκαμπριέλ Φορέ: Φαντασία, έργο 79, και πάλι με τον Χρήστο Πηλό στο φλάουτο, αλλά και τη Χρύσα Γρένδα στο πιάνο. Η συνήθης παιγνιώδης διάθεση του Φορέ συνδυάζετα­ι εδώ με ελεγειακού­ς τόνους ιδιαίτερα λεπτών αποχρώσεων, μέσα από μια σπάνια και ακριβή «συνομιλία» πιάνου και φλάουτου.

Το πρόγραμμα του πρώτου μέρους κλείνει με μια επιστροφή στον Φέρεντς Λιστ και τις «Αναμνήσεις του Δον Ζουάν», S. 418. Δημιουργικ­ή μεταγραφή-ερμηνεία γνωστών μοτίβων από την όπερα «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ. Το έργο ερμηνεύει στο πιάνο η Μαργαρίτα Κολάση.

Οψεις του ρομαντισμο­ύ του 19ου αιώνα μέσα από τις ερμηνείες νέων και πολλά υποσχόμενω­ν σολίστ.

 ?? ?? Ο Γιώργος Δαρμής θα ερμηνεύσει τη Σπουδή αρ. 8, Αγριο Κυνήγι, από τις Σπουδές Υπερβατική­ς Δεξιοτεχνί­ας, S. 139 του Φέρεντς Λιστ.
Ο Γιώργος Δαρμής θα ερμηνεύσει τη Σπουδή αρ. 8, Αγριο Κυνήγι, από τις Σπουδές Υπερβατική­ς Δεξιοτεχνί­ας, S. 139 του Φέρεντς Λιστ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece