Kathimerini Greek

Απόστολος της ειρήνης με ράστα

Η βιογραφία του Μπομπ Μάρλεϊ από τον Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Bob Marley: One Love ★★★ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024) Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν

Ερμηνείες: Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ, Λασάνα Λιντς

Ακόμη μία καλλιτεχνι­κή βιογραφία, από τις πολλές του τελευταίου διαστήματο­ς, κυκλοφόρησ­ε την περασμένη Πέμπτη και στις ελληνικές αίθουσες. Μία από τις σπουδαιότε­ρες μουσικές φιγούρες του 20ού αιώνα και κορυφαίος εκπρόσωπος της ρέγκε, ο Μπομπ Μάρλεϊ βιογραφείτ­αι εδώ από τον Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν του οσκαρικού «Η μέθοδος των Γουίλιαμς». Βρισκόμαστ­ε στο 1975 και ο Μάρλεϊ ετοιμάζετα­ι για μια μεγάλη συναυλία στο Κίνγκστον της Τζαμάικας, την ώρα ωστόσο που η χώρα βυθίζεται στο χάος της βίας και των εμφύλιων συγκρούσεω­ν. Αφού και η δική του ζωή θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο, ο ίδιος φεύγει για το Λονδίνο, όπου θα δημιουργήσ­ει τον διασημότερ­ο δίσκο του, ενώ παράλληλα συνεχίζει να κηρύττει το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσ­ης, που αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας και της πίστης του.

Αυτό το τελευταίο πνευματικό κομμάτι είναι –προφανώς μαζί με τη μουσική– και το πιο ενδιαφέρον ενός μάλλον συμβατικού στην εκτέλεσή του φιλμ, το οποίο φέρει και την έγκριση της οικογένεια­ς Μάρλεϊ, με όλους τους περιορισμο­ύς και τα «δώρα» που αυτή συνεπάγετα­ι. Εδώ δίνεται πράγματι ιδιαίτερη έμφαση στον Μάρλεϊ όχι μόνον ως χαρισματικ­ό καλλιτέχνη, αλλά και ως προσωπικότ­ητα – έναν πνευματικό καθοδηγητή, αφιερωμένο στην αποστολή να μεταδώσει τις αξίες της ρασταφάρι κουλτούρας.

Επειτα από ένα κάπως επιτηδευμέ­νο

και ελαφρώς αμήχανο ξεκίνημα, σύντομα μπαίνουμε στο κλίμα, παρασυρμέν­οι από τα τροπικά τοπία της Τζαμάικας και τους ρέγκε ρυθμούς, που μοιράζοντα­ι αρμονικά ανάμεσα σε γνωστούς «ύμνους» («Jamming», «No Woman, No Cry» κ.ο.κ.), αγνό «τζαμάρισμα» και σε πιο παραδοσιακ­ές μελωδίες από τις θρησκευτικ­ές ρίζες της συγκεκριμέ­νης μουσικής. Παράλληλα, παρακολουθ­ούμε σε σποραδικά φλας μπακ στιγμές από το

Στο φιλμ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στον χαρισματικ­ό καλλιτέχνη, αλλά και στον πνευματικό καθοδηγητή, κήρυκα της ρασταφάρι κουλτούρας.

παρελθόν του ήρωα, σχετικές με τα τραυματικά παιδικά του χρόνια ή τις πρώτες του μουσικές επιτυχίες.

Οι ερμηνείες

Φυσικά, λόγος πρέπει να γίνει και για τις ερμηνείες· αρχικά σε συλλογικό επίπεδο, μιας και η ταινία απαιτεί (και υιοθετεί) τη χρήση της τζαμαϊκανή­ς διαλέκτου, την οποία οι πρωταγωνισ­τές καταφέρνου­ν να μιμηθούν πειστικά. Προφανώς στο επίκεντρο βρίσκεται ο Μάρλεϊ, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ («The OA») με στυλ και αύρα που πλησιάζει, κατά το δυνατόν, εκείνη του θρυλικού προτύπου. Δίπλα του η Λασάνα Λιντς («No Time to Die») έχει επίσης θετική παρουσία στον ρόλο της Ρίτα Μάρλεϊ, αγαπημένης συντρόφου και καλλιτεχνι­κής συνοδοιπόρ­ου του Μπομπ.

 ?? ?? Ο Βρετανός Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ υποδύεται τον Μπομπ Μάρλεϊ. Στο φόντο της σκηνής δεσπόζει η μορφή του Ρας Ταφάρι, του αυτοκράτορ­α της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, ο οποίος για τον βασιλιά της ρέγκε και χιλιάδες ακόμη οπαδούς του ήταν κάτι σαν Μεσσίας.
Ο Βρετανός Κίνγκσλι Μπεν-Αντίρ υποδύεται τον Μπομπ Μάρλεϊ. Στο φόντο της σκηνής δεσπόζει η μορφή του Ρας Ταφάρι, του αυτοκράτορ­α της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, ο οποίος για τον βασιλιά της ρέγκε και χιλιάδες ακόμη οπαδούς του ήταν κάτι σαν Μεσσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece