Kathimerini Greek

Στη σκιά του Μάρτιν Λ. Κινγκ και των μουλάδων

-

Ράστιν ★★★ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Σ. Γουλφ Ερμηνείες: Κόλμαν Ντομίνγκο,

Κρις Ροκ

Αλλη μία βιογραφία, πολιτική αυτή τη φορά, μας έρχεται από την πλατφόρμα του Netflix, έχοντας «προίκα» και μια οσκαρική υποψηφιότη­τα πρώτου ανδρικού ρόλου, για τον πρωταγωνισ­τή, Κόλμαν Ντομίνγκο. Ο τελευταίος υποδύεται τον Μπάγιαρντ Ράστιν, Αφροαμερικ­ανό ακτιβιστή, ο οποίος διαδραμάτι­σε καθοριστικ­ό ρόλο στη διοργάνωση της περίφημης Πορείας στην Ουάσιγκτον του 1963, που κορυφώθηκε με την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μπροστά από το Καπιτώλιο. Καθώς οι προετοιμασ­ίες για το μεγάλο γεγονός προχωρούν, ο Ράστιν θα έρθει αντιμέτωπο­ς τόσο με διαφωνούντ­ες συντρόφους από διαφορετικ­ούς φορείς του κινήματος, όσο και με ρατσιστές αντιπάλους, οι οποίοι τον διώκουν εξαιτίας του ομοφυλοφιλ­ικού σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού

του. Το φιλμ του Τζορτζ Σ. Γουλφ («Η θρυλική Μα Ρέινι») μας συστήνει έναν αφανή, αλλά εμφανώς αδικημένο, ήρωα του κινήματος υπέρ της φυλετικής ισότητας στις ΗΠΑ. Προσωπικότ­ητα πληθωρική και πρωτοπόρος, ο Μπάγιαρντ Ράστιν δεν δίστασε να τα βάλει με κάθε είδους κατεστημέν­ο σε δύσκολες εποχές, έχοντας για οδηγό τον ιδεαλισμό αλλά και μια σχεδόν αθώα αισιοδοξία, με την οποία κατάφερνε να εμπνέει τους ανθρώπους. Ολα αυτά τα βλέπουμε στην ταινία, με αρκετά feelgood περιτύλιγμ­α είναι η αλήθεια, το οποίο πάντως γίνεται ενδιαφέρον και μόνο λόγω της αφοσιωμένη­ς ερμηνείας του Κόλμαν Ντομίνγκο.

Αρκούδες δεν υπάρχουν

★★★½ ΔΡΑΜΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Τζαφάρ Παναχί Ερμηνείες: Τζαφάρ Παναχί, Μίνα Καβανί

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε ένα ιδιοφυές στη

σύλληψή του φιλμ, από τον Ιρανό κινηματογρ­αφιστή Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος μάλιστα πλήρωσε με φυλάκιση τη δημιουργικ­ή του τόλμη.

Πρωταγωνισ­τής εδώ είναι ο ίδιος ο Παναχί στον ρόλο ενός σκηνοθέτη, ο οποίος προσπαθεί να γυρίσει μια ταινία εξ αποστάσεως στην Τουρκία, ενώ ο ίδιος αναγκάζετα­ι να παραμείνει σε ένα ιρανικό χωριό κοντά στα σύνορα, δίνοντας οδηγίες μέσω Διαδικτύου.

Σύντομα, ωστόσο, θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με τη δυσπιστία αλλά και τις οπισθοδρομ­ικές αντιλήψεις των ντόπιων. Ο Παναχί δημιουργεί επί της ουσίας τρία διαφορετικ­ά φιλμ, κινηματογρ­αφώντας τον εαυτό του την ώρα που ο ίδιος γυρίζει μια τρίτη ταινία από απόσταση. Εδώ, φυσικά, δεν πρόκειται για ντοκιμαντέ­ρ αλλά για εύστοχη μυθοπλασία, προορισμέν­η να αναδείξει τα σύγχρονα ζητήματα της ιρανικής κοινωνίας, τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνι­κής ελευθερίας όσο και σε εκείνο της κοινωνικής βάσης.

 ?? ?? Ο Κόλμαν Ντομίνγκο στον ρόλο του Αφροαμερικ­ανού ακτιβιστή Μπάγιαρντ Ράστιν, συνεργάτη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη διοργάνωση της Πορείας προς την Ουάσιγκτον.
Ο Κόλμαν Ντομίνγκο στον ρόλο του Αφροαμερικ­ανού ακτιβιστή Μπάγιαρντ Ράστιν, συνεργάτη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη διοργάνωση της Πορείας προς την Ουάσιγκτον.
 ?? ?? Ο Τζαφάρ Παναχί σκηνοθετεί τον εαυτό του, σε ένα φιλμ που προκάλεσε τη... φυλάκισή του.
Ο Τζαφάρ Παναχί σκηνοθετεί τον εαυτό του, σε ένα φιλμ που προκάλεσε τη... φυλάκισή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece