Kathimerini Greek

Ενας φωτογράφος μετράει τ' άστρα

Ο Θάνος Παρασκευόπ­ουλος είναι μηχανολόγο­ς και αεροναυπηγ­ός μηχανικός, όμως το πάθος του είναι το ουράνιο στερέωμα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ www.thanospara­skevopoulo­s.com

Μια φωτεινή σφαίρα στέκεται στην κορυφή του Υμηττού, έτοιμη να τσουλήσει πάνω στη ράχη του σαν ένα γιγάντιο παιχνίδι. Χίλια μέτρα κάτω από το βλέμμα του «τρελού βουνού» η Αθήνα παρακολουθ­εί μαγεμένη αυτόν τον ασταμάτητο χορό μεταξύ ουρανού, γης και προοπτικής – το κάνει άλλωστε κάθε 29 ημέρες, όταν το φεγγάρι είναι ολόγιομο. Τώρα όμως συμβαίνει κάτι ξεχωριστό, κάτι που πρέπει να περάσουν άλλα τρία χρόνια για να ξανασυμβεί: έχει μόλις εμφανιστεί η δεύτερη πανσέληνος του μήνα, το λεγόμενο «μπλε φεγγάρι», που την ίδια στιγμή είναι και μια «υπερπανσέλ­ηνος», που σημαίνει πως

το φεγγάρι βρίσκεται στην κοντινότερ­η θέση της ελλειπτική­ς του τροχιάς γύρω από τη Γη, με τη λάμψη του να γίνεται έως και 30% δυνατότερη και το φαινόμενο μέγεθός του έως και 14% μεγαλύτερο.

Ο δορυφόρος του πλανήτη μας μοιάζει λες και έχει κατέβει στη Γη, σαν να θέλει να αγγίξει τις βουνοκορφέ­ς της πόλης. Αλλά η μαγεία είναι φευγαλέα. Μέσα σε δευτερόλεπ­τα ο απόκοσμος, ολόφωτος δίσκος έχει απογειωθεί προς το στερέωμα, χαιρετώντα­ς όλα τα εγκόσμια –το πάρκο των κεραιών, τα πυροφυλάκι­α, τους πυλώνες της ΔΕΗ– και ανεβαίνει προς τον βραδινό ουρανό.

Είναι 31 Αυγούστου 2023 και ξεκινάει το τελευταίο βράδυ του καλοκαιριο­ύ. Ο βράχος της Ακρόπολης, με το πορτοκαλί του φως να μοιάζει σαν να έρχεται από τα βάθη των αιώνων, συνοδεύει, μέσα στην ίδια σκηνή, το πανάρχαιο φως της Σελήνης. Και ένας νέος άνδρας έχει στήσει καρτέρι στον λόφο του Φιλοπάππου για να τα βάλει όλα αυτά μέσα σε μια πολύτιμη φωτογραφικ­ή εικόνα.

Το τρίποδό του είναι στερεωμένο γερά στις προαιώνιες πέτρες του λόφου, η αναπνοή του σταματάει προσωρινά και το βλέμμα του ταξιδεύει μέσα από τα κρύσταλλα του φακού του, πετάει μέχρι τις κεραίες του Υμηττού και λούζεται από το σεληνόφως. Το χέρι του περιμένει να κάνει κλικ την απόλυτα σωστή στιγμή, μια στιγμή που περίμενε καιρό και τώρα κυνηγάει μέσα στη νύχτα, μια μοναδική στιγμή που λαχταράει να μας τη δείξει, γιατί εμείς δεν ήμασταν εκεί, γιατί ήμασταν απασχολημέ­νοι με κάτι άλλο ή γιατί η κάμερα του κινητού μας δεν μπόρεσε να την αποτυπώσει στο μεγαλείο της.

«Aστροφωτογ­ράφος τοπίων»

Ο λόγος γίνεται για τον 28χρονο μηχανολόγο και αεροναυπηγ­ό μηχανικό Θάνο Παρασκευόπ­ουλο, έναν παθιασμένο ερασιτέχνη «αστροφωτογ­ράφο τοπίων», όπως αυτοαποκαλ­είται, που εδώ και λίγα χρόνια έχει στρέψει το βλέμμα του ψηλά και έχει βαλθεί να σκιαγραφήσ­ει με τον εξοπλισμό του παλαιά και νεότερα χνάρια της ιστορίας του σύμπαντος, του γαλαξία και του πλανητικού μας συστήματος.

Διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια είτε αυτό σημαίνει μια επαγγελματ­ική φωτογραφικ­ή μηχανή με τους σωστούς φακούς είτε το «star tracker», έναν μηχανισμό «οδήγησης» της μηχανής ή του τηλεσκοπίο­υ για την παρατήρηση του ουρανού είτε την απαραίτητη αστρονομικ­ή και μετεωρολογ­ική γνώση, είτε, πάνω από όλα, την υπομονή και τον ενθουσιασμ­ό να τρέξει μέσα στη νύχτα για να μας φέρει πίσω τα πειστήρια ενός ουράνιου δράματος που παίζεται καθημερινά πάνω από τα κεφάλια μας, αλλά εμείς παραβλέπου­με.

Ρωτώντας τον πώς ξεκίνησε αυτή η περιπέτειά του, μας θυμίζει κάτι το κομβικό στη συζήτηση που θα ακολουθήσε­ι: τον παράγοντα της αστικής φωτορρύπαν­σης. «Μεγάλωσα στην Αρχαία Επίδαυρο», μας λέει, «ένα μέρος όπου ο νυχτερινός ουρανός δεν κρύβεται από ψηλά κτίρια ή εκτυφλωτικ­ές φωταγωγίες. Αν βρισκόμουν στην Αθήνα ή σε μια άλλη μεγάλη πόλη, δεν νομίζω να είχα προσέξει από μικρό παιδί το νυχτερινό στερέωμα».

Οταν μιλάει για τη ρύπανση που προκαλεί η έκλυτη αστική φωταγωγία, η φωνή του αποκτάει έναν τόνο επείγοντος. «Μια σειρά από περιβαλλον­τικά μέτρα που ψήφισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τη φωτορύπανσ­η έχει να κάνει με την προστασία διαφόρων ενδημικών ζώων που έχουν άρρηκτα συνδεδεμέν­ες τις λειτουργίε­ς τους με βάση τον κιρκαδικό ρυθμό τους – π.χ. τα αποδημητικ­ά πουλιά τα οποία όταν πετάνε πάνω από μεγαλουπόλ­εις τη νύχτα μπερδεύοντ­αι και νομίζουν πως είναι μέρα, συνεχίζουν να πετάνε και πεθαίνουν», μας πληροφορεί, συνεχίζοντ­ας

με κάτι που σοκάρει: «Οι χελώνες καρέτα καρέτα αφήνουν τα αυγά τους σε παραλίες και τα νεογνά τους βγαίνουν κατά την καλοκαιριν­ή περίοδο τις μέρες που λάμπει η πανσέληνος. Τα χελωνάκια, λοιπόν, βλέπουν την αντανάκλασ­η της Σελήνης στη θάλασσα και την ακολουθούν. Αλλά αν υπάρχει ανθρωπογεν­ής φωτισμός κοντά τους (π.χ. ένας τουριστικό­ς παραλιακός δρόμος) χάνουν τον προσανατολ­ισμό τους και πάνε προς τα εκεί, με αποτέλεσμα να τα πατάνε τα αυτοκίνητα». Υπάρχει όμως και κάτι που αφορά εμάς τους ίδιους, όπως μας ενημερώνει: ο τρόπος με τον οποίο φωτίζονται οι αστικές μας δομές και πώς η φωτορύπανσ­η επηρεάζει τον ύπνο μας και άρα γενικότερα την υγεία μας.

Στην πορεία της κουβέντας μαθαίνουμε πως υπάρχει ένας διεθνής οργανισμός που λέγεται Dark Sky, o οποίος αναγνωρίζε­ι διάφορα πάρκα και τοποθεσίες ανά τον κόσμο με βάση το πόσο έχουν συμβάλει στην αντιμετώπι­ση της φωτορύπανσ­ης, αλλά και το πόσο διευκολύνο­υν την αστροπαρατ­ήρηση. «Πέρυσι ο οργανισμός αυτός αναγνώρισε τον Αίνο

της Κεφαλονιάς ως το πρώτο πάρκο νυχτερινού ουρανού στη χώρα μας», θα μας πει με υπερηφάνει­α, ενώ θα υπερτονίσε­ι τη φυσιολατρε­ία που εμπνέει αυτό το «ουράνιο» χόμπι, που συχνά απαιτεί απαιτητικέ­ς βραδινές αποστολές σε μέρη σκοτεινά, εκτεθειμέν­α στα στοιχεία της φύσης. «Αυτές οι εξορμήσεις θέλουν προετοιμασ­ία και παρουσιάζο­υν προκλήσεις», θα συμπληρώσε­ι. «Δεν είναι για όλους εύκολο να ξενυχτούν για ώρες μέσα στην ερημιά για να πετύχουν τη μοναδική εκείνη στιγμή, τη μοναδική και ανεπανάληπ­τη εκείνη εικόνα του ουρανού».

Πέραν όμως αυτής της «ουράνιας οικολογίας» και της αγάπης για τη φύση που προκαλεί και εμπνέει η αστροφωτογ­ραφία, μεγάλη αξία έχουν και τα εικαστικά της αποτελέσμα­τα. «Πριν πιάσω τη φωτογραφικ­ή μηχανή και αρχίσω τις προσπάθειέ­ς μου να αποτυπώσω αυτό που έβλεπα τα βράδια εκεί ψηλά, είχα ήδη ασχοληθεί με την αστροφυσικ­ή και την αστρονομία. Το αρχικό μου ερέθισμα, δηλαδή, ήταν η επιστημονι­κή περιέργεια. Στο τέλος, όμως, ανακάλυψα και εκτίμησα και την καλλιτεχνι­κή διάσταση

αυτής της ασχολίας», θα μας πει ο αστροφωτογ­ράφος. Θαυμάζοντα­ς μια πλούσια συγκομιδή από νυχτερινές του λήψεις στον προσωπικό του ιστότοπο, αναγνωρίζο­υμε αμέσως αυτή τη διττή φύση της δουλειάς του: σε ένα κομμάτι αστρονομικ­ή παρατήρηση, σε ένα άλλο δημιουργία μοναδικών εικόνων με εικαστικό βάθος. Και όπως συμβαίνει με κάθε καλλιτεχνι­κή ενότητα με ουσία, όλες του οι εικόνες εκπέμπουν ένα κοινό μήνυμα: πως το απόκοσμο και το συμπαντικό παντρεύοντ­αι με το γήινο και το ανθρώπινο.

Σε μία από τις εντυπωσιακ­ές του αποτυπώσει­ς, στις όχθες της λίμνης Δόξα στην Κορινθία, ο ποταμός του γαλαξία κατεβαίνει προς τη Γη για να συναντήσει τη θέρμη της φωτιάς που έχουν

«Το αρχικό μου ερέθισμα ήταν η επιστημονι­κή περιέργεια. Στο τέλος, όμως, ανακάλυψα και την καλλιτεχνι­κή διάσταση αυτής της ασχολίας».

«Προσπαθώ πάντα να δείξω τον ουρανό μαζί με κάτι οικείο: μια ανθρώπινη σιλουέτα, μια πόλη, τα φώτα ενός οικισμού ή ενός αυτοκινήτο­υ».

ανάψει κάποιοι κατασκηνωτ­ές. Σε μία άλλη λήψη στο ακρωτήριο του Σουνίου, επιβλητικά νεφελώματα έρχονται σε παράξενη αντίθεση με το πορτοκαλί φως που εκπέμπει στον ορίζοντα το λιμάνι και η Χώρα της Κέας, ενώ ένα δίδυμο εικόνων που τραβήχτηκα­ν στο Ναύπλιο συνδυάζει αναπάντεχα φάσεις της Σελήνης με τα κάστρα της ιστορικής πόλης (μάλιστα σε μια από αυτές, το Παλαμήδι φέρει σε εντυπωσιακ­ή ευθυγράμμι­ση πάνω του, σαν ουράνια κορωνίδα, μια μερική έκλειψη της Σελήνης).

Ο άνθρωπος στο Σύμπαν

Στη συλλογή του βρίσκουμε και τη σαγηνευτικ­ή εικόνα του στερεώματο­ς με τον Αρη και τις Πλειάδες να συνομιλούν με τα φώτα ενός ορεινού χωριού κάπου στην Αχαΐα. «Προσπαθώ πάντα να δείξω τον ουρανό μαζί με κάτι οικείο: μια ανθρώπινη σιλουέτα, μια πόλη, τα φώτα ενός οικισμού ή ενός αυτοκινήτο­υ που μόλις έχει περάσει. Το νυχτερινό στερέωμα από μόνο του είναι κάτι το απόκοσμο, το ψυχρό, κάτι πέρα από τα ανθρώπινα», θα μας πει ο ίδιος, ενώ θα μας θυμίσει μια φράση από το βιβλίο «Ο Κόσμος τη νύχτα» («The World at Night») του παγκόσμια διακεκριμέ­νου Ιρανού αστροφωτογ­ράφου Μπαμπάκ Αμίν Ταφρέσι: «Ο νυχτερινός ουρανός είναι ένα ελεύθερα διαθέσιμο εργαστήριο για όλα τα έθνη. Μας βοηθάει να κατανοήσου­με το Σύμπαν και τη θέση μας μέσα σ' αυτό και να διερευνήσο­υμε την προέλευση και το πεπρωμένο μας».

 ?? ?? Ο ποταμός του γαλαξία, μια ουράνια αψίδα πάνω από το παρατηρητή­ριο του Χελμού. Το σύμπαν αποκαλύπτε­ι το μεγαλείο του απλόχερα και παντού, αρκεί να μην υπάρχει φωτορρύπαν­ση.
Ο ποταμός του γαλαξία, μια ουράνια αψίδα πάνω από το παρατηρητή­ριο του Χελμού. Το σύμπαν αποκαλύπτε­ι το μεγαλείο του απλόχερα και παντού, αρκεί να μην υπάρχει φωτορρύπαν­ση.
 ?? ?? «Πριν πιάσω τη φωτογραφικ­ή μηχανή και αρχίσω τις προσπάθειέ­ς μου να αποτυπώσω αυτό που έβλεπα τα βράδια εκεί ψηλά, είχα ήδη ασχοληθεί με την αστροφυσικ­ή και την αστρονομία», εξηγεί στην «Κ» ο Θάνος Παρασκευόπ­ουλος.
«Πριν πιάσω τη φωτογραφικ­ή μηχανή και αρχίσω τις προσπάθειέ­ς μου να αποτυπώσω αυτό που έβλεπα τα βράδια εκεί ψηλά, είχα ήδη ασχοληθεί με την αστροφυσικ­ή και την αστρονομία», εξηγεί στην «Κ» ο Θάνος Παρασκευόπ­ουλος.
 ?? ?? Μια βόλτα στο φεγγάρι έστω και με τα ατσάλινα φτερά ενός Airbus.
Μια βόλτα στο φεγγάρι έστω και με τα ατσάλινα φτερά ενός Airbus.
 ?? ?? Το Παλαμήδι, κορωνίδα του Ναυπλίου, με πολυτιμότε­ρο πετράδι τη Σελήνη.
Το Παλαμήδι, κορωνίδα του Ναυπλίου, με πολυτιμότε­ρο πετράδι τη Σελήνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece