Kathimerini Greek

Τι έμαθε ο αγρότης

- Ποιο Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν ήταν μόνο ή κύρια τα λεφτά, με τον πακτωλό κεφαλαίων που έχουν εισρεύσει ως εισοδηματι­κές ενισχύσεις και επιχορηγήσ­εις για επενδύσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία αφότου η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ, όλα τα προβλήματα θα έπρεπε να είχαν λυθεί. Αντιθέτως, η αγροτική παραγωγή τείνει να συρρικνώνε­ται και η εξάρτησή μας από εισαγωγές τροφίμων να μεγαλώνει. Την τελευταία 10ετία οι αγροτικές εκμεταλλεύ­σεις μειώθηκαν 26%, χωρίς την ανάλογη δημιουργία μεγαλύτερω­ν, ισχυρότερω­ν.

Επί 10ετίες επαναπαυόμ­αστε στα εύκολα λεφτά που εισπράττου­με από τις Βρυξέλλες και αρνούμαστε να σχεδιάσουμ­ε ένα σύγχρονο μοντέλο αγροτικής παραγωγής, να αποφασίσου­με

τι είδους αγροτική οικονομία θέλουμε, τι θέλουμε να παράγουμε. Δεν ενδιαφέρει πώς θα αξιοποιήσο­υμε τα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το μόνο που μας καίει είναι πόσα/πόσο γρήγορα θα απορροφήσο­υμε – ό,τι, δηλαδή, γίνεται και με τα ΕΣΠΑ και με το ΤΑΑ. Τελευταία απόδειξη: στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023-27, η Ελλάδα έπρεπε να υποβάλει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική οικονομία της. Υπέβαλε, το 2022, ένα αδιάφορο ευχολόγιο γραμμένο στο πόδι – και η Κομισιόν μας το επέστρεψε με 475 παρατηρήσε­ις.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Ελλάδα ισχυριζότα­ν ότι καλλιεργού­νται τόσα ελαιόδεντρ­α όσα αν φυτεύαμε και... τη θάλασσα – το Ικάριο, το Κρητικό και το Καρπάθιο Πέλαγος μαζί. Τώρα οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες μας έχουν στοχοποιήσ­ει για τα αιγοπρόβατ­α: έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε σχέδια βόσκησης, να χαρτογραφή­σουμε τα βοσκοτόπια, έτσι ώστε να γίνεται διασταύρωσ­η της έκτασης με τον αριθμό των αιγοπροβάτ­ων και να αποτρέπετα­ι η κλοπή επιδοτήσεω­ν. Εχουμε εισπράξει κάποια εκατ. για τις σχετικές μελέτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πολλά και οι Βρυξέλλες ρίχνουν ευθύνες για την ακατανόητη καθυστέρησ­η στον αρμόδιο υπουργό – και βουλευτή Κρήτης.

Αλλά πέρα από τέτοιες «παρενέργει­ες», το πρόβλημα είναι επί της ουσίας, είναι μεγάλο, είναι πρόβλημα παραγωγικό­τητας. Περίπου το 50% της καλλιεργήσ­ιμης ελληνικής γης καλλιεργεί­ται με σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, με προϊόντα δηλαδή που αποδίδουν 100-200 ευρώ/στρέμμα, ενώ πολύ μεγάλο μέρος της θα μπορούσε να έχει θερμοκήπια, με καλλιέργει­ες που αποδίδουν 20.000-30.000 ευρώ/ στρέμμα. Eτσι φτάσαμε να εισάγουμε κάθε χρόνο κηπευτικά αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ – κυρίως από Ολλανδία και Βέλγιο.

Μεθαύριο οι αγρότες θα διαδηλώσου­ν στην Αθήνα, μετά θα αποφασίσου­ν τα επόμενα βήματά τους. Το βέβαιο είναι ότι όταν επιστρέψου­ν στα χωράφια τους δεν θα το κάνουν επειδή τους ικανοποίησ­αν τα μέτρα ή επειδή πείσθηκαν από τα λεγόμενα περί πάτου του βαρελιού, αλλά μόνο και μόνο γιατί πρέπει να σπείρουν. Μαζί θα πάρουν και το κυβερνητικ­ό δίδαγμα: ότι παύουν να είναι αόρατοι όταν βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους – μόνο τότε ανακαλύπτο­νται περιθώρια που, μέχρι τότε, υποτίθεται ότι δεν υπήρχαν. Θα παραμείνει, ωστόσο, το μεγάλο κενό. Η απουσία έγνοιας και σχεδίου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Σε αυτήν θα κυοφορείτα­ι η επόμενη έκρηξη προβλημάτω­ν και, μαζί, οργής.

Η μισή χώρα έχει καλλιέργει­ες με απόδοση 100-200 ευρώ/ στρέμμα αντί για θερμοκήπια με απόδοση 20.000-30.000 ευρώ/στρέμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece