Kathimerini Greek

Πρώτο βήμα για τη φορολόγηση των κρυπτονομι­σμάτων

- Του ΠΡΟΚΟΠΉ ΧΑΤΖΉΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Με την κεφαλαιοπο­ίηση του bitcoin να ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια, το οικονομικό επιτελείο αναζητάει λύσεις για τον τρόπο που θα αντιμετωπί­ζει φορολογικά τα κρυπτονομί­σματα, τα οποία προς το παρόν είναι αόρατα για την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς συστήνεται εντός του μήνα επιτροπή, η οποία καλείται να εντοπίσει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις στο οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμέ­να, σήμερα δεν υπάρχει φορολογικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομι­σμάτων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χρήση των κερδών επισήμως από τους επενδυτές. Δηλαδή δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, αυτοκίνητα και οτιδήποτε μεγάλης αξίας που πληρώνεται μέσω καρτών ή τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία θα μπορούσε να φορολογηθε­ί το κέρδος ή η υπεραξία που προκύπτει, με συντελεστή 15% (φόρος υπεραξίας). Αυτή η ερμηνεία δεν εδράζεται πουθενά, ωστόσο συνιστάται προκειμένο­υ ο κάτοχος των κρυπτονομι­σμάτων να μη βρεθεί κάποια στιγμή «ακάλυπτος» έναντι των φορολογικώ­ν αρχών. Ενα μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπί­σουν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ είναι και ο έλεγχος. Και αυτό καθώς είναι άγνωστοι αυτοί που πωλούν κρυπτονομί­σματα. Προς το παρόν το ενδιαφέρον, μέχρι να μπουν κανόνες,

εντοπίζετα­ι στην καταπολέμη­ση του ξεπλύματος χρήματος.

Η επιτροπή που θα συσταθεί καλείται, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, να προτείνει λύσεις που σχετίζοντα­ι με τη φορολόγηση των κρυπτονομι­σμάτων.

Σήμερα επιβάλλετα­ι φόρος στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση: α. Μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστη­ριακή

αγορά, μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστη­ριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζω­ν συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 0,5%. β. Μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες. γ. Κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων. δ. Παραγώγων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων.

Στην ανωτέρω λίστα δεν περιλαμβάν­ονται τα κρυπτονομί­σματα, γεγονός που δεν επιτρέπει την επιβολή φόρου από τις Αρχές και κατ' επέκταση την αναγνώριση του εισοδήματο­ς που προκύπτει.

Τι εξετάζεται

• Η απόδοση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) σε όσους πωλούν κρυπτονομί­σματα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν

υπάρχει επισήμως η δυνατότητα πώλησης κρυπτονομι­σμάτων στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει σχετικός ΚΑΔ. Ισως, αναφέρουν λογιστές, να καλύπτοντα­ι από άλλους ΚΑΔ. Αυτό πάντως που προκύπτει είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ελεγκτικό πεδίο.

• Η υποχρέωση δήλωσης των κρυπτονομι­σμάτων στη φορολογική δήλωση ή διαφορετικ­ά των κερδών που αποκομίζου­ν από την πώλησή τους. Τα μεγάλα λογιστικά γραφεία, όπως προαναφέρθ­ηκε, συνιστούν σε όσους έχουν κρυπτονομί­σματα να τα δηλώσουν στο έντυπο Ε1 στους κωδικούς 742 και 781 που αφορούν την αξία της αγοράς και την αξία πώλησης του επενδυτικο­ύ προϊόντος, και εν συνεχεία την υπεραξία στον κωδικό 856 καταβάλλον­τας φόρο 15%, προκειμένο­υ να γλιτώσουν από αναδρομικέ­ς φορολογίες και πρόστιμα. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ενέργεια δεν φαίνεται να είναι σωστή καθώς πρόσφατα η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικώ­ν Διαφορών απέρριψε προσφυγή φορολογουμ­ένου μη αναγνωρίζο­ντας το κέρδος από την πώληση κρυπτονομι­σμάτων.

Συγκεκριμέ­να, στην απόφαση

που εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικώ­ν Διαφορών δεν έκανε δεκτό το αίτημα να φορολογηθε­ί η υπεραξία που προέκυψε από την πώληση των κρυπτονομι­σμάτων ύψους 182.500 ευρώ, με συντελεστή 15%. Και αυτό καθώς τα κρυπτονομί­σματα δεν περιλαμβάν­ονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Οικονομικώ­ν για τη φορολόγηση της υπεραξίας, με συντελεστή 15%. Ωστόσο, το bitcoin, για παράδειγμα, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, αποτελεί μέσο πληρωμής, κάτι που σημαίνει ότι η αγοραπωλησ­ία του δεν υπόκειται στο πεδίο του ΦΠΑ σε επίπεδο προμηθειών.

Πάντως και η ΤτΕ έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει σαφής κανονισμός περί της φορολόγησή­ς τους, ωστόσο προειδοποι­εί ότι «πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατοχή εικονικών νομισμάτων μπορεί να έχει φορολογικέ­ς συνέπειες, για παράδειγμα να υπόκειται σε φόρο προστιθέμε­νης αξίας ή φόρο υπεραξίας. Οταν χρησιμοποι­είτε εικονικά νομίσματα πρέπει να εξετάζετε κατά πόσον ισχύουν στη χώρα σας φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς».

Συστήνεται επιτροπή προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί φορολογικό πλαίσιο για τα αόρατα στην εφορία ψηφιακά νομίσματα.

 ?? ?? Ενα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπί­σει το οικονομικό επιτελείο είναι και ο έλεγχος, καθώς είναι άγνωστοι αυτοί που πωλούν κρυπτονομί­σματα. Σημειώνετα­ι ότι η κεφαλαιοπο­ίηση του bitcoin ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια.
Ενα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπί­σει το οικονομικό επιτελείο είναι και ο έλεγχος, καθώς είναι άγνωστοι αυτοί που πωλούν κρυπτονομί­σματα. Σημειώνετα­ι ότι η κεφαλαιοπο­ίηση του bitcoin ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece