Kathimerini Greek

Μάχη για την αξία και τους όρους εξαγοράς της Viva Wallet

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ανακοινωνό­ταν η εξαγορά του 48,5% της Viva από την JP Morgan, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις, όλοι ήταν ικανοποιημ­ένοι. Η αμερικανικ­ή τράπεζα γιατί θα αποκτούσε μια fintech με καλή τεχνολογικ­ή βάση και κυρίως παρουσία σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Οι μέτοχοι μειοψηφίας της Viva (Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA) γιατί έβγαιναν από την επένδυση με μια πολύ καλή απόδοση. Η κυβέρνηση γιατί μετέφρασε το deal ως απόδειξη εμπιστοσύν­ης ενός γίγαντα του παγκοσμίου χρηματοπισ­τωτικού συστήματος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (έστω κι αν η JP Morgan δεν αγόρασε ακριβώς Ελλάδα, αλλά τεχνολογία που θα μπορούσε να βρει κι αλλού και κυρίως έτοιμες άδειες λειτουργία­ς σε 23 χώρες).

Τέλος, ο Χάρης Καρώνης γιατί έβλεπε καθαρότερη από ποτέ την προοπτική να πουλήσει στο όχι πολύ μακρινό μέλλον το μερίδιό του στη Viva έναντι ενός πολύ καλού, καλύτερου τιμήματος από αυτό που πήραν οι μέτοχοι μειοψηφίας. Επιπλέον, του έδινε την ικανοποίησ­η πως η συμφωνία ήταν μοναδική. Με έναν παγκόσμιο leader, την JP Morgan, με έναν μύθο του διεθνούς χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, τον Τζέιμι Ντάιμον. Και την είχε κάνει αυτός, που δεν είναι white collar από γεννησιμιο­ύ του ή από σπουδές ή ακόμη κι από χαρακτήρα.

Τον Δεκέμβριο του 2022 οι neobanks, οι ψηφιακές τράπεζες που ξεπήδησαν σαν μανιτάρια στο οικοσύστημ­α των fintech, προσφέροντ­ας μια νέα, και για πολλούς ανατρεπτικ­ή προοπτική στον τραπεζικό κόσμο, ήταν ακόμη από τα πιο hot stories. Ηχηρά ονόματα στην παγκόσμια σκακιέρα των τεχνολογικ­ών καινοτομιώ­ν, όπως η Stripe, η Klarna, η Adyen και η Block, σημείωσαν εκρηκτική ανάπτυξη και είδαν το 2021 το pick των αποτιμήσεώ­ν τους, πριν αντιμετωπί­σουν τη συντριβή που έφερε η άνοδος των επιτοκίων και η αναθεώρηση των προσδοκιών σε μια αγορά που παρασύρετα­ι από την υπερβολική ευφορία. Ενδεικτικά, η Stripe έφτασε τα 95 δισ. δολάρια το 2021 για να μειωθεί στη συνέχεια στα 50 δισ. δολάρια, η Klarna είδε το pick της στα 45,6 δισ. δολάρια και προσγειώθη­κε στα 6,7 δισ. δολάρια, η Adyen από τα 81 δισ. έφτασε τα 40 δισ. δολάρια. Εκτοτε και έπειτα από διαρθρωτικ­ές κινήσεις σε κάποιες περιπτώσει­ς οι neobanks επανέρχοντ­αι σταδιακά το 2023 και αν και απέχουν από τον ίλιγγο των αποτιμήσεω­ν

του 2021, ανακτούν κάποιες από τις απώλειες και καλούνται να επιβεβαιώσ­ουν ότι η επανάσταση που φέρουν στις ψηφιακές πληρωμές δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και αναπόφευκτ­η, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Σ' αυτό το περιβάλλον εξελίσσετα­ι η δεύτερη φάση της εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan και καθώς τα χρονοδιαγρ­άμματα της αρχικής συμφωνίας μετόχων τρέχουν, οι επιδιώξεις των δύο πλευρών, της JP Morgan και της Viva του Χ. Καρώνη, κινούνται σε δύο σχεδόν παράλληλα σύμπαντα. Ωστόσο, η συμφωνία ήταν συμφωνία. Το πρώτο ορόσημο προέβλεπε πως

στα τέλη του 2023, αρχές 2024 θα μπορούσαν να ενεργοποιη­θούν τα call option, η εξαγορά του ποσοστού του ενός από τον άλλον, πρακτικά της εξαγοράς του 51,5% του Χ. Καρώνη και του συνιδρυτή της Viva M. Αντύπα από την JP Morgan.

Στο κρίσιμο θέμα της αποτίμησης της Viva Wallet, βάσει της οποίας θα προσδιοριζ­όταν και το τίμημα για την εξαγορά του 51,5%, η συμφωνία προέβλεπε τον διορισμό από κάθε πλευρά ανεξάρτητο­υ εκτιμητή και στην περίπτωση που οι δύο αποτιμήσει­ς διέφεραν ουσιωδώς, τα δύο μέρη θα κατέφευγαν από κοινού σε τρίτο εκτιμητή. Η JP

Morgan προσέλαβε τη Houlihan Lokey, η οποία, όπως υποστηρίζε­ι, προσδιόρισ­ε την αξία της Viva Wallet στο 1 δισ. ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή (σχεδόν στο μισό) από την αξία με βάση την οποία η JP Morgan εξαγόρασε το 48,5% της εταιρείας.

Η πλευρά του βασικού μετόχου της Viva αμφισβητεί την αξιοπιστία αυτής της αποτίμησης, υποστηρίζο­ντας ότι η Houlihan Lokey δεν λειτούργησ­ε ανεξάρτητα, αλλά σε συνεργασία με την JP Morgan. Στόχος, όπως υποστηρίζε­ι, ήταν να υποτιμηθεί η Viva σε σχέση με την πραγματική της αξία. Με βάση την αποτίμηση που πραγματοπο­ίησε η

EY Γερμανίας για λογαριασμό της We Realise, η αξία της Viva ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, αποτίμηση που αμφισβητεί με τη σειρά της η JP Morgan, υποστηρίζο­ντας ότι «ουδέποτε την είδε».

Στο δεύτερο θέμα που αφορά τη διαδικασία της εξαγοράς, η πλευρά της JP Morgan υποστηρίζε­ι ότι στο πλαίσιο της απόκτησης του 48,5% υπήρξε συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού του ενός από τον άλλον, σε τιμή που θα προσδιοριζ­όταν βάσει της αποτίμησης από τους ανεξάρτητο­υς εκτιμητές. Οπως λένε παράγοντες με γνώση του θέματος, η πλευρά του Χάρη Καρώνη υποστηρίζε­ι πως η συμφωνία μετόχων προέβλεπε ότι κανένας μέτοχος δεν πουλάει όσο η αξία της Viva είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, δεν υπεγράφη ποτέ συμφωνία για το πώς θα γίνει η εξαγορά. Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η JP Morgan θεωρεί πως η συμφωνία μετόχων είναι σαφής και προβλέπει πως τα 5 δισ. είναι το ανώτατο όριο της αξίας της Viva. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η αποτίμηση έβγαζε αξία άνω των 5 δισ., το τίμημα για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού θα υπολογιζότ­αν επί των 5 δισ.

Η διαφωνία έχει μεταφερθεί από την περασμένη Τετάρτη στα αγγλικά δικαστήρια, μετά τις εκατέρωθεν αγωγές που κατέθεσαν οι δύο πλευρές, και η χρυσή τομή θα επιδιωχθεί να αναζητηθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Τα σημεία διαφωνίας μεταξύ Καρώνη JP Morgan, το παρασκήνιο και οι εκατέρωθεν αγωγές.

 ?? ?? Η JPMorgan προσέλαβε τη Houlihan Lokey, η οποία προσδιόρισ­ε την αξία της Viva Wallet στο 1 δισ. Με βάση την αποτίµηση που πραγµατοπο­ίησε η EY Γερµανίας για λογαριασµό της We Realise, η αξία της Viva ανέρχεται στα 3 δισ.
Η JPMorgan προσέλαβε τη Houlihan Lokey, η οποία προσδιόρισ­ε την αξία της Viva Wallet στο 1 δισ. Με βάση την αποτίµηση που πραγµατοπο­ίησε η EY Γερµανίας για λογαριασµό της We Realise, η αξία της Viva ανέρχεται στα 3 δισ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece