Kathimerini Greek

Πόσο αξιοποιήθη­καν τα κονδύλια της Ε.Ε.;

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΟΎ Ο κ. Δημήτρης Λιανός είναι διευθυντής έργων Αγροτικού Τομέα, μέλος της ομάδας για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΚΑΠ για την Ελλάδα.

Η ΚΑΠ αποτελεί τον μηχανισμό διοχέτευση­ς κονδυλίων στην αγροτική παραγωγή της Ε.Ε., έτσι ώστε να καταστεί ανταγωνιστ­ική στο διεθνές περιβάλλον, από το 1962.

Με τη μορφή που έχει τις τελευταίες δεκαετίες η ΚΑΠ αποτελείτα­ι από τον πρώτο πυλώνα που χρηματοδοτ­είται από το ΕΓΤΑ και περιλαμβάν­ει τις «εισοδηματι­κές ενισχύσεις», το λεγόμενο στη χώρα μας τσεκ. Ο δεύτερος πυλώνας χρηματοδοτ­είται από το ΕΓΤΑΑ και περιλαμβάν­ει τις «διαρθρωτικ­ές» παρεμβάσει­ς μέσω των προγραμμάτ­ων αγροτικής ανάπτυξης, που αφορούν τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας του πρωτογενή τομέα, τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότ­ητας και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και στη χώρα μας, διαχρονικά ο πρώτος πυλώνας συγκεντρών­ει το 75%, ενώ ο δεύτερος το 25% των πόρων της ΚΑΠ. Μέσω της εφαρμογής των προγραμμάτ­ων αγροτικής ανάπτυξης, στη χώρα μας από το 2000-2020 έχουν επενδυθεί 16,6 δισ. ευρώ. Αξιοποιήθη­καν τα χρήματα αυτά ή απλά δαπανήθηκα­ν για την κάλυψη καταναλωτι­κών αναγκών;

Σε ποιο βαθμό έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής γεωργίας; Προστατεύθ­ηκε το περιβάλλον; Μειώθηκαν οι ανισότητες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών;

Μέσω των προγραμμάτ­ων για την προσέλκυση νέων γεωργών (κάτω των 40), από το 2000 έως σήμερα υπολογίζετ­αι ότι έχουν εγκατασταθ­εί περί τους 100.000 νέους γεωργούς στην ελληνική ύπαιθρο. Η εγκατάστασ­η νέων γεωργών αναγνωρίζε­ται ως η σημαντικότ­ερη διαρθρωτικ­ή παρέμβαση. Αν και τα προγράμματ­α

αυτά δεν απέδωσαν όσο θα μπορούσαν, ωστόσο μέσα σ' αυτή την –σχεδόν– 25ετία εφαρμογής έχουν εισέλθει αρκετοί νέοι στον τομέα, μεταβάλλον­τας προς τα κάτω την ηλικιακή σύνθεση της ομάδας των αγροτών.

Αντίθετα, όμως, οι δράσεις εκπαίδευση­ς - κατάρτισης - παροχής συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών - μεταφοράς τεχνογνωσί­ας και ενίσχυσης της καινοτομία­ς είτε δεν υλοποιήθηκ­αν καθόλου όλα αυτά τα χρόνια είτε μέσω των αναθεωρήσε­ων των προγραμμάτ­ων κατέληγαν να αποτελούν το 1% των δαπανών. Οι επενδύσεις σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων και μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων καθ' όλη την εξεταζόμεν­η περίοδο δεν υπερέβησαν το 1 δισ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και ενισχύθηκα­ν συνολικά περί τις 30.000 γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις και περίπου 1.000 επιχειρήσε­ις πρώτης μεταποίηση­ς. Αφορούν δηλαδή το 3% των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων της χώρας και άρα έχουν περιορισμέ­νη συμβολή στην προώθηση διαρθρωτικ­ών αλλαγών στην ελληνική γεωργία.

Οι εισοδηματι­κές ενισχύσεις στους γεωργούς των ορεινών και μειονεκτικ­ών περιοχών απορροφούν διαχρονικά το 32%-35% των πόρων του δεύτερου πυλώνα, συμβάλλοντ­ας καθοριστικ­ά στη συνέχιση της άσκησης της γεωργικής δραστηριότ­ητας στις περιοχές αυτές, με βασικό ωφελούμενο κλάδο την αιγοπροβατ­οτροφεία. Το 25%-30% των πόρων δίνεται στις αγροπεριβα­λλοντικές δράσεις, με κύρια δράση την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφί­ας, χωρίς όμως αυτό να έχει οδηγήσει στη μείωση των τιμών και τη συνακόλουθ­η αύξηση της προσφοράς τους στον καταναλωτή.

Συμπερασμα­τικά, τα προγράμματ­α αγροτικής ανάπτυξης συνέβαλαν στον εκσυγχρονι­σμό του τομέα - αλλά όχι στον αναγκαίο βαθμό που θα περιόριζε την εξάρτηση του αγροτικού εισοδήματο­ς από τις επιδοτήσει­ς - άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα.

Μέσω των προγραμμάτ­ων αγροτικής ανάπτυξης, από το 2000 έως το 2020 επενδύθηκα­ν 16,6 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece