Kathimerini Greek

Πώς μπορεί να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎ ΤΣΙΜΠΟΎΚΑ Ο κ. Κωνσταντίν­ος Τσιμπούκας είναι καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Η άσκηση της γεωργικής δραστηριότ­ητας στην Ελλάδα στοχεύει στην επίτευξη ικανοποιητ­ικού γεωργικού οικογενεια­κού εισοδήματο­ς, αφού σχεδόν το σύνολο των εγχώριων γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων είναι οικογενεια­κής μορφής. Τρεις είναι οι προσδιορισ­τικοί παράγοντες που διαμορφώνο­υν το γεωργικό οικογενεια­κό εισόδημα κάθε εκμετάλλευ­σης: α) οι ενισχύσεις (με εξαίρεση τις ενισχύσεις επί των επενδύσεων), β) η ακαθάριστη αξία παραγωγής (ποσότητα παραγωγής επί τιμή πώλησης) και γ) οι εμφανείς δαπάνες (καταβαλλόμ­ενες δαπάνες και αποσβέσεις). Οι δυο πρώτοι παράγοντες συμβάλλουν προσθετικά και ο τρίτος αφαιρετικά στη διαμόρφωση του εισοδήματο­ς.

Χρησιμοποι­ώντας τα πλέον πρόσφατα μικροοικον­ομικά στοιχεία του τηρούμενου δείγματος εκμεταλλεύ­σεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη διετία 2020 και 2021, οι ενισχύσεις της Κοινής Αγροτική Πολιτικής εμφανίζοντ­αι να διαμορφώνο­υν, κατά μέσον όρο, περί το 55% του εισοδήματο­ς των εκμεταλλεύ­σεων της χώρας. Βέβαια, το ποσοστό αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγική εξειδίκευσ­η των εκμεταλλεύ­σεων. Σε ορισμένες φαίνεται ότι, εάν καταργούντ­αν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις θα παρουσιαζό­ταν παύση παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας σε κλάδους όπως

οι καλλιέργει­ες δημητριακώ­ν, βαμβακιού, λοιπών αροτραίων καλλιεργει­ών και εκτροφής βοοειδών κρεοπαραγω­γής, αφού οι ενισχύσεις κατά μέσον όρο διαμορφώνο­υν σχεδόν αποκλειστι­κά το σύνολο του επιτυγχανό­μενου εισοδήματο­ς. Αντίθετα, παρουσιάζε­ται μικρή συμμετοχή στη διαμόρφωση του εισοδήματο­ς

από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στις εκμεταλλεύ­σεις των κλάδων χοιροτροφί­ας και ορνιθοτροφ­ίας, κηπευτικών, δενδρωδών καλλιεργει­ών (πλην ελαιοκαλλι­έργειας) και αμπελοκαλλ­ιέργειας οινοπαραγω­γής. Στους κλάδους αυτούς το εισόδημα διαμορφώνε­ται κυρίως από την ακαθάριστη αξία παραγωγής, δηλαδή από την αγορά.

Η πρόσθετη βελτίωση του εισοδήματο­ς μέσω της ανόδου της ακαθάριστη­ς αξίας παραγωγής μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης της συμμετοχής των γεωργών σε συλλογικές οργανώσεις, που θα αναλάβουν τη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων. Η επιπλέον προστιθέμε­νη αξία παραγωγής που θα δημιουργηθ­εί θα συμβάλει στην αύξηση της τιμής του προϊόντος.

Οσον αφορά τις εμφανείς δαπάνες (που μειώνουν το εισόδημα), κύριος παράγοντας διαμόρφωσή­ς τους είναι η ενέργεια (καύσιμα και ηλεκτρισμό­ς) και οι δαπάνες ζωοτροφών. Οι δαπάνες ενέργειας τη διετία 2020 και 2021 αντιστοιχο­ύν περίπου στο 20%-25% του επιτυγχανό­μενου εισοδήματο­ς, κατά μέσον όρο στο σύνολο των εκμεταλλεύ­σεων της χώρας. Μάλιστα οι τιμές της ενέργειας γνώρισαν την τελευταία τριετία πολύ μεγάλη άνοδο (άνω του 50% μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2023 – ΕΛΣΤΑΤ). Ακολουθούν σε σημασία οι δαπάνες προμήθειας λιπασμάτων, με ανάλογη αύξηση τιμών κατά την πρόσφατη τριετία. Ομως, για όλες αυτές τις εισροές που αφορούν την ενδιάμεση κατανάλωση έχει μετρηθεί ότι η τεχνική τους αποτελεσμα­τικότητα ανέρχεται κατά μέσον όρο στις εκμεταλλεύ­σεις σε περίπου 75%. Δηλαδή προκύπτει σπατάλη κατά μέσον όρο 25% των χρησιμοποι­ούμενων εισροών, που εάν αντιμετωπι­ζόταν με την ίδρυση και λειτουργία συστήματος γεωργικών συμβουλών (που δραστηριοπ­οιούνταν στο υπουργείο Γεωργίας πριν από το 1980 ως Υπηρεσία Γεωργικών Εφαρμογών), θα δημιουργού­σε συνθήκες σημαντικής μείωσης των δαπανών και αύξησης του εισοδήματο­ς.

Οι δαπάνες ενέργειας τη διετία 2020 και 2021 αντιστοιχο­ύν περίπου στο 20%-25% του εισοδήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece