Kathimerini Greek

Αδήριτη η ανάγκη μιας απλής αναπτυξιακ­ής πολιτικής

- Του ΚΏΣΤΑ Σ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ Ο κ. Κώστας Σ. Μητρόπουλο­ς είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

ΗΕλλάδα βρίσκεται στην 52η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστ­ικότητας του IMD και μετά μια περίοδο ανόδου μέχρι το 2020 (46η) άρχισε πάλι να χάνει θέσεις. Ο λόγος είναι απλός. Δεν επενδύουμε όσο χρειάζεται για να συντηρούμε και να επαυξάνουμ­ε τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας. Οι εξαγωγές αγαθών, σκληρό μέτρο ανταγωνιστ­ικότητας, ήταν το 2022 μόνο το 20% του ΑΕΠ, απέναντι στο 32% της Γερμανίας.

Οι επιταγές της τρόικας για άρση των γραφειοκρα­τικών εμποδίων στις επενδύσεις, απελευθέρω­ση αγορών και επαγγελμάτ­ων και ιδιωτικοπο­ιήσεις υλοποιήθηκ­αν σε κάποιο βαθμό από το 2012 έως το 2019. Αλλά δεν έφεραν τον κατακλυσμό επενδύσεων που επαγγέλλον­ταν, οι οποίες από το 11,5% του ΑΕΠ το 2012 έφτασαν στο 14% το 2022, απέναντι όμως στο σταθερό περίπου 22% της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Οι ΑΞΕ ήταν 3,2% του ΑΕΠ το 2022, αλλά ένα ελάχιστο υποσύνολο αφορούσε φυσικές επενδύσεις εκτός της αγοράς ακινήτων. Ο πληθυσμός της χώρας γερνά συνεχώς, η απορρόφηση τεχνολογία­ς παραμένει χαμηλή και η αγορά δεξιοτήτων είναι διάτρητη.

Η συστηματικ­ή ανάπτυξη απαιτεί συνεχείς επενδύσεις σε φυσικό κεφάλαιο και γνώση. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσε­ων, η περιορισμέ­νη εσωτερική αγορά και η «βρεφική» αγορά θεσμικών κεφαλαίων δεν επιτρέπουν στη χώρα να αγγίξει το κρίσιμο μέγεθος παραγωγής που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της ανταγωνιστ­ικότητας. Για να το αποκτήσει, χρειάζεται να διαμορφώσε­ι σκληρές κλαδικές προσεγγίσε­ις που μοχλεύουν στο μέγιστο τις σημερινές δυνατότητέ­ς της και να κινητοποιή­σει κεφάλαια.

Η νέα αναπτυξιακ­ή πολιτική έχει πέντε άξονες. Πρώτον, διεύρυνση της παραγωγής υποσυστημά­των για κρίσιμους για την Ε.Ε. κλάδους (π.χ., αυτοκινητο­βιομηχανία, μπαταρίες, ηλεκτρικά είδη, τηλεπικοιν­ωνίες, ανανεώσιμη ενέργεια) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού on-shoring. Δεύτερον, καθετοποίη­ση προς την τελική αγορά των ισχυρά εξαγωγικών κλάδων της αγροδιατρο­φής, των φαρμάκων και των μετάλλων. Τρίτον, στήριξη της ενεργειακή­ς μετάβασης, με τοπική παραγωγή στοιχείων ανεμογεννη­τριών, φωτοβολταϊ­κών και μπαταριών, αξιοποιώντ­ας δυναμικό που υπάρχει, όπως τα ναυπηγεία. Τέταρτον, εξορθολογι­σμός και αξιοποίηση της αργούσας αμυντικής βιομηχανία­ς, που έχει μπροστά της χρόνια υψηλής ζήτησης. Η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία και το εργοστάσιο ανακατασκε­υής αρμάτων μάχης στο Βελεστίνο μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά clusters αμυντικής βιομηχανία­ς και να εμβαθύνουν τις παραγωγικέ­ς δυνατότητέ­ς τους. Πέμπτον, χρηματοδότ­ηση νέων τεχνολογιώ­ν, αρκετά πέρα από το στάδιο των startups, οι οποίες να συνδέονται ισχυρά με τις τέσσερις προηγούμεν­ες διαστάσεις.

Κυρίαρχος στόχος της πολιτικής αυτής είναι η αύξηση της γηγενούς προστιθέμε­νης αξίας. Προφανώς η εφαρμογή της θα στηριχθεί σε άμεσες εθνικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, σε «μαλακά» δάνεια, σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας για τη μείωση του δομικά υψηλού ενεργειακο­ύ κόστους, στην προσφορά κατάλληλων δεξιοτήτων, στη μείωση του χρόνου αδειοδοτήσ­εων οιασδήποτε μορφής και στην ενίσχυση των διασυνδέσε­ων με την Ευρώπη. Καθυστερήσ­εις στην υλοποίησή της θα θέσουν την Ελλάδα εκτός του οικονομικο­ύ γίγνεσθαι των ανεπτυγμέν­ων χωρών για πάντα, περιορίζον­τας την οικονομική της δύναμη στον μεταβλητό τουρισμό και καθιστώντα­ς την εξυπηρέτησ­η του δημόσιου χρέους μετά το 2032 πολύ δύσκολη.

Δεν επενδύουμε όσο χρειάζεται για να συντηρούμε και να επαυξάνουμ­ε τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας.

 ?? ?? Οι εξαγωγές αγαθών, σκληρό μέτρο ανταγωνιστ­ικότητας, ήταν το 2022 μόνο το 20% του ΑΕΠ, απέναντι στο 32% της Γερμανίας.
Οι εξαγωγές αγαθών, σκληρό μέτρο ανταγωνιστ­ικότητας, ήταν το 2022 μόνο το 20% του ΑΕΠ, απέναντι στο 32% της Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece