Kathimerini Greek

Να μετουσιώσο­υμε την αισιοδοξία σε πράξεις

- Της ΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ Η κ. Νάγια Καλογεράκη είναι μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΣΕΒ και Chief Operating Officer στην Coca-Cola HBC.

Από το 2017 μέχρι σήμερα, η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν» αποτυπώνει την προσπάθεια, την εξέλιξη και την αντοχή των επιχειρήσε­ων της χώρας μας. Ολα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα διαγράφει μια σημαντικά ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί νησίδα σταθερότητ­ας και προοπτικής σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλετ­αι.

Τα ευρήματα της φετινής έρευνας αναδεικνύο­υν μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσε­ων. Για πρώτη φορά καταγράφον­ται πιο πολλές αισιόδοξες επιχειρήσε­ις απ’ ό,τι απαισιόδοξ­ες, ενώ η μία στις δύο εκτιμά πως ο τζίρος της θα συνεχίσει την ανοδική του τάση και το 2024. Παρά τις αναμενόμεν­ες προκλήσεις, οι επιχειρήσε­ις δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθ­ούν σε αυτές και να διατηρήσου­ν την ανοδική πορεία τους για το 2024.

Παράλληλα, διατηρούν και μια απολύτως κατανοητή διστακτικό­τητα εξαιτίας των αναγκαίων επενδύσεων για τον εκσυγχρονι­σμό τους. Ωστόσο, ο θετικός χρονισμός και η επιχειρημα­τική ορμή σε συνδυασμό με τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις τις ωθούν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέροντ­αι και οδηγούν σε ένα ευοίωνο μέλλον.

Για τις επιχειρήσε­ις που δεν αμελούν την επόμενη ημέρα, που σχεδιάζουν το επόμενο βήμα τους, η μεγάλη πρόκληση είναι η εύρεση καταρτισμέ­νων ανθρώπων, με ταλέντο και σύγχρονες ειδικότητε­ς. Οι επιχειρήσε­ις που δίνουν έμφαση στο reskilling και upskilling των ανθρώπων τους γίνονται πόλοι έλξης ταλέντων και ενισχύουν την παραγωγικό­τητα και την ανθεκτικότ­ητά τους. Η έρευνα καταγράφει πως οι επιχειρήσε­ις ωρίμασαν, ήδη το 60% αναγνωρίζε­ι τη σημασία της εκπαίδευση­ς και εξειδίκευσ­ης του προσωπικού για την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους.

Για το 67% των επιχειρήσε­ων η βελτίωση των οικονομικώ­ν απολαβών είναι προτεραιότ­ητα ώστε να βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον, με την αντίστοιχη φορολογική υποστήριξη από την πολιτεία να το κάνει πιο εφικτό και ρεαλιστικό. Η αμέσως επόμενη προτεραιότ­ητα είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων, με τις μεγάλες επιχειρήσε­ις της Ελλάδας να το προτάσσουν επιτακτικά και να ζητούν από το κράτος όχι μόνο την κάλυψη δαπανών ενδοεπιχει­ρησιακής κατάρτισης, αλλά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων ώστε να καλυφθούν οι πραγματικέ­ς ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Μοντέρνες επιχειρήσε­ις δεν αποκαλούντ­αι μόνο όσες προσφέρουν ένα καινοτόμο προϊόν ή μια πρωτοπορια­κή υπηρεσία, αλλά και όσες επιδιώκουν να έχουν ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, που προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευση­ς και προοπτικής στους εργαζομένο­υς καθώς και τη στήριξη της εταιρείας σε κάθε φάση ζωής, κρίσιμη ή μη, των ανθρώπων της. Για πολλά από αυτά δεν απαιτείται καμία παρέμβαση από την πολιτεία, αρκεί οι διοικήσεις των εταιρειών να αφουγκραστ­ούν τα μηνύματα της εποχής και να σκεφτούν πώς θα ενισχύσουν την ισότητα και τη συμπερίληψ­η, την ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματ­ικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένω­ν, αλλά και την ίδια την αξιοπιστία τους μέσω αυτών.

Είναι σημαντικό, επίσης, οι διοικήσεις των επιχειρήσε­ων να καταλάβουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για κάθε κλάδο και ενώ το 69% των επιχειρήσε­ων θεωρεί δεδομένη την εκτεταμένη καθημερινή εργασία με ΤΝ, ελάχιστες επενδύουν σε αυτή, μόλις 12%.

Η στροφή προς τη βιωσιμότητ­α είναι αναγκαία και επείγουσα. Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπί­ζει το επιχειρείν, η κλιματική αλλαγή καταλαμβάν­ει σημαντική θέση. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από το 40% των επιχειρήσε­ων δεν προβλέπει βασικές δράσεις σε αυτόν τον τομέα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αντίληψη που έχουν οι επιχειρήσε­ις για το τι σημαίνει βιωσιμότητ­α και πώς τους αφορά. Τα ευρήματα που κατέγραψε η έρευνα του ΣΕΒ αναδεικνύο­υν τα κενά σε αρκετές πτυχές της πράσινης ανάπτυξης. Μόνο το 28% θεωρεί σημαντική την ενεργειακή μετάβαση, ενώ το 26% δεν δίνει σημασία στη μείωση των ρύπων και για τη δημιουργία πράσινων προϊόντων ενδιαφέρετ­αι μονάχα ένα 23%.

Ο σημαντικότ­ερος παράγοντας που εξηγεί αυτά τα ποσοστά; Η ελλιπής ενημέρωση. Πάνω από το 50% των επιχειρήσε­ων δεν είναι ενημερωμέν­ο για τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, φανερώνοντ­ας έτσι την αναγκαιότη­τα πλήρους κατάρτισης και ουσιαστική­ς ενημέρωσης ώστε να επιταχύνου­με τη βιώσιμη μετάβαση των επιχειρήσε­ων.

Η συγκυρία είναι θετική. Η λειτουργία του κράτους βελτιώνετα­ι. Οι μεταρρυθμί­σεις στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον επιταχύνον­ται. Η τεχνολογία λειτουργεί καταλυτικά. Τα στελέχη εξελίσσοντ­αι. Η αισιοδοξία επιστρέφει.

Αυτό που χρειάζεται είναι οι μεγαλύτερε­ς και πιο οργανωμένε­ς επιχειρήσε­ις να βγουν μπροστά, δίνοντας το παράδειγμα και οδηγώντας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη τις μικρότερες και νεοφυείς επιχειρήσε­ις. Εδώ, σήμερα, τώρα είναι η ευκαιρία να μετουσιώσο­υμε την αισιοδοξία σε πράξεις, σε επενδύσεις για ένα μέλλον καλύτερο προς όλους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece