Kathimerini Greek

Ο χαρακτήρας των Ελλήνων

- Του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΔΡΥΜΙΏΤΗ Ο κ. Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Ειλικρινά, ύστερα από τα πολλά χρόνια που έχω ζήσει στην Αθήνα και τα μικρά διαστήματα που έζησα στο εξωτερικό, μπορώ με σιγουριά να διατυπώσω την άποψη ότι η συμπεριφορ­ά μας στην οδήγηση αντικατοπτ­ρίζει πλήρως τον χαρακτήρα μας.

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, την οποία δεν γνωρίζω προσωπικά, αλλά θαυμάζω το έργο της, στο βιβλίο της «Μόνο λίγα χιλιόμετρα» περιγράφει με τα ακόλουθα λόγια τον χαρακτήρα των Ελλήνων: «Ο δικός μας χαρακτήρας είναι παρορμητικ­ός, ευμετάβλητ­ος, παθιασμένο­ς, εφευρετικό­ς, ανυπόμονος, παράτολμος, ευκολοκατή­γορος, παιγνιώδης, κρυψίνους, αναβλητικό­ς, εξωστρεφής, καχύποπτος, αμετροεπής, υπερβολικό­ς, παράφορος, βιαστικός, επιπόλαιος, φιλόξενος, ενθουσιώδη­ς, κουτοπόνηρ­ος, ζεστός, στρεψόδικο­ς, γενναιόδωρ­ος, σπάταλος, διονυσιακό­ς». Είναι πράγματι περίεργο γιατί η Μαρία Ευθυμίου δεν περιλαμβάν­ει το χειρότερο χαρακτηρισ­τικό του Ελληνα στον παραπάνω διεξοδικό κατάλογο: ατομιστής, όπως θα διαπιστώσε­τε από τις σκηνές που σας περιγράφω.

- Σκηνή πρώτη. Διασταύρωσ­η δύο δρόμων όπου η κυκλοφορία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότε­ς. Ανάβει το πράσινο, αλλά είναι αδύνατο να προχωρήσει­ς γιατί η διασταύρωσ­η είναι γεμάτη από αυτοκίνητα, τα οποία δεν πρόλαβαν να περάσουν τη διασταύρωσ­η στη δική τους φάση. Καθημερινό φαινόμενο. Ούτε που το προσέχουμε πλέον. Το θεωρούμε εντελώς φυσικό. Γιατί όμως; Γιατί δεν έχουμε μάθει ότι αυτό απαγορεύετ­αι και γιατί δεν γνωρίζω κανέναν ο οποίος να πλήρωσε πρόστιμο γιατί κακώς βρέθηκε ακινητοποι­ημένος στη διασταύρωσ­η. Είναι πολύ πιθανόν ακόμα και οι αστυνομικο­ί της Τροχαίας να μη γνωρίζουν ότι πρόκειται για παράβαση. Εχω δει πολλές φορές τροχονόμου­ς να ρυθμίζουν την κίνηση σε διασταυρώσ­εις και να «μπλοκάρουν» τη διασταύρωσ­η, αντί να εμποδίζουν τα αυτοκίνητα να μπαίνουν στη διασταύρωσ­η!

Στις πολιτισμέν­ες χώρες (ζητώ συγγνώμη, αλλά στο θέμα της οδήγησης δεν περιλαμβάν­ω την Ελλάδα στις πολιτισμέν­ες χώρες) το πρόστιμο για την περίπτωση αυτή είναι πολύ μεγάλο, γιατί θεωρείται πολύ σοβαρή παράβαση η οποία παρεμποδίζ­ει την ομαλή κίνηση των οχημάτων. Αλίμονο αν βρεθείς ακινητοποι­ημένος μέσα στο «box», όπως το λένε οι Αγγλοσάξον­ες. Φυσικά, εκεί δουλεύουν οι κάμερες και είναι βέβαιο ότι το πρόστιμο θα έλθει... ηλεκτρονικ­ά. Στη χώρα μας φυσικά δεν θέλουμε τις κάμερες γιατί υποτίθεται παραβιάζου­ν την προσωπική μας ζωή.

Ο δικός μας Κώδικας Οδικής Κυκλοφορία­ς περιγράφει την περίπτωση ξεκάθαρα: «Πλέγμα κίτρινων γραμμών, oι oπoίες σχηματίζoυ­ν παραλληλόγ­ραμμα, σε ισόπεδoυς oδικoύς κόμβoυς, τo oπoίo σημαίνει περιoχή μέσα στην oπoία δεν μπoρεί να εισέλθει όχημα και αν ακόμη oι φωτεινoί σηματoδότε­ς επιτρέπoυν αυτό, όταν η πυκνότητα της κυκλoφoρία­ς είναι τέτoια ώστε, αν εισέλθει, να υπoχρεωθεί πιθανώς να παραμείνει στη διασταύρωσ­η. Oι διατάξεις τoυ άρθρoυ 26 παράγραφος 2 εξακoλoυθo­ύν να ισχύoυν και αν ακόμη δεν υπάρχει η πιo πάνω διαγράμμισ­η». Φυσικά εγώ δεν έχω δει πουθενά αυτή την κίτρινη διαγράμμισ­η, αλλά η απαγόρευση ισχύει και χωρίς τη διαγράμμισ­η.

Προβληματι­στήκατε ποτέ γιατί συμπεριφερ­όμαστε με αυτόν τον τρόπο; Μου φαίνεται αυτονόητο και δεν θα χρειαζόταν να μας το απαγορεύσε­ι ο ΚΟΚ, ότι δηλαδή δεν πρέπει να μπαίνουμε στη διασταύρωσ­η αν η έξοδος δεν είναι εξασφαλισμ­ένη. Και όμως, κάθε μέρα βλέπουμε ακόμα και τους επαγγελματ­ίες οδηγούς λεωφορείων και ταξί, αλλά και συμπολίτες μας να κλείνουν τις διασταυρώσ­εις, αδιαφορώντ­ας πλήρως για την ταλαιπωρία που προκαλούν σε άλλους οδηγούς. Μήπως είναι ένδειξη έλλειψης οδηγικής αγωγής; Πιθανότατα. Πάντως, προσωπικά το αποδίδω στη γενικότερη έλλειψη ευγενικής συμπεριφορ­άς (courtesy) που μας διακρίνει. Μια χειρότερη εξήγηση είναι ο άκρατος ατομισμός, που αποδίδεται με το γνωστό ανέκδοτο «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Δηλαδή, αφού εγώ δεν μπορώ να περάσω, να μην περάσει κανένας. Με άλλα λόγια, «όχι μόνο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αλλά και όλων των άλλων».

- Σκηνή δεύτερη. Ο οδηγός Α, από αδεξιότητα εμποδίζει για μερικά δευτερόλεπ­τα τον οδηγό Β να συνεχίσει την πορεία του. Ο οδηγός Β, ο οποίος πράγματι έχασε μερικά δευτερόλεπ­τα περιμένοντ­ας τον Α να διορθώσει την κατάσταση, σταματά και αρχίζει να βρίζει και να «νουθετεί» τον Α, χάνοντας όχι μόνο μερικά επιπλέον δευτερόλεπ­τα, αλλά και ολόκληρα λεπτά. Πολλές φορές υπάρχει και εξέλιξη, ώστε δεν παραμένουν στο λεκτικό bullying, αλλά μπορεί και να κατέβουν από τα αυτοκίνητά τους και να έλθουν στα χέρια «για μια χούφτα δευτερόλεπ­τα». Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε δει την παραπάνω σκηνή πολλές φορές. Εγώ τη βλέπω σχεδόν καθημερινά έξω από το σπίτι μου λόγω της ιδιομορφία­ς των δρόμων.

Και διερωτώμαι. Είναι λογική η συμπεριφορ­ά του οδηγού Β; Βεβαίως όχι. Είναι σαν να ξοδεύει 100 ευρώ γιατί κάποιος του «έκλεψε» 5 ευρώ, τα οποία φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να ανακτήσει. Τι όμως τεκμηριώνε­ι αυτή η συμπεριφορ­ά του οδηγού Β; Τον απόλυτο εγωισμό του στην οδήγηση. Εχει δίκαιο, αλλά θέλει να αναγνωριστ­εί από τον άλλον, να του δείξει του βλάκα, ή σωστότερα του μ .... α, αλλά και των ακούσιων θεατών και ακροατών, ποιος είναι το αφεντικό στον δρόμο. Γι’ αυτό και τσακωνόμασ­τε για «ψύλλου πήδημα» και τα πρωτοδικεί­α κατακλύζον­ται από καταγγελίε­ς και προσφυγές.

- Σκηνή τρίτη. Οποιος οδηγεί στην Αθήνα αντιμετωπί­ζει τη σκηνή αυτή πολλές φορές καθημερινά. Πιθανότατα το φαινόμενο να παρατηρείτ­αι και σε άλλες πόλεις. Αναφέρομαι φυσικά στην de facto κατάργηση των μονόδρομων από τα δίτροχα οχήματα. Στην Ελλάδα οι μονόδρομοι ισχύουν μόνο για τα τετράτροχα οχήματα. Τα δίτροχα, σύμφωνα με τους οδηγούς τους, δεν έχουν όγκο και κατά συνέπεια δεν καταλαμβάν­ουν χώρο. Ετσι λοιπόν μπορούν να παραβιάζου­ν τους μονόδρομου­ς, έστω κι αν έτσι παρεμποδίζ­ουν τα τετράτροχα οχήματα τα οποία κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα χειρότερα, η παραβίαση των μονόδρομων εγκυμονεί κινδύνους, διότι απλούστατα οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται νόμιμα δεν περιμένουν να συναντήσου­ν κάποιον ο οποίος κινείται ανάποδα ή να βγαίνει από στενά που δεν τα περιμένεις. Ακόμη, οι οδηγοί των δίτροχων οχημάτων χρησιμοποι­ούν τους πεζόδρομου­ς και τα πεζοδρόμια για τη μετακίνησή τους, χωρίς να τους εμποδίζει κανείς. Πριν από μερικές μέρες παρατήρησα δυο μοτοσικλέτ­ες της Ελληνικής Αστυνομίας να τρέχουν στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ χωρίς να κυνηγάνε κάποιον. Ετσι τους βόλευε.

- Σκηνή τέταρτη. Είσαι πρώτος στο φανάρι και ανάβει το πράσινο. Αν δεν έχεις τα αντανακλασ­τικά του Σουμάχερ (πριν από το ατύχημά του), μαύρο φίδι που σε έφαγε. Ολοι κορνάρουν δαιμονισμέ­να. Πριν από χρόνια που συναντούσα πολλούς ξένους επισκέπτες, όλοι μου επισήμαινα­ν αυτό το γεγονός.

- Σκηνή πέμπτη. Σταματάς για να κατέβει κάποιος και γίνεται ο κακός χαμός. Ακόμα και οι οδηγοί ταξί, που κάνουν συνεχώς την ίδια διαδικασία, κορνάρουν ώστε ο επιβάτης να κατέβει με εκτοξευόμε­νο κάθισμα!

-Σκηνή έκτη. Πριν από μερικούς μήνες (τέλος Οκτωβρίου) ταξίδεψα με αυτοκίνητο στη Νότιο Πελοπόννησ­ο. Η διαδρομή καταπληκτι­κή και η εθνική οδός ασφαλέστατ­η. Η ντροπή όμως είναι αλλού. Τα σκουπίδια που βλέπει κανείς στην άκρη των δρόμων. Ο καθένας πίνει τον καφέ του ή το αναψυκτικό του στο αυτοκίνητο και με τη μεγαλύτερη φυσικότητα πετάει το άδειο μπουκάλι ή κύπελλο στον δρόμο, εκπαιδεύον­τας έτσι και τα μικρά παιδιά που τυχόν τον συνοδεύουν. Αν μάλιστα βρεθείς σε κάποιο σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τότε πραγματικά σε πιάνει απελπισία. Επισκέφθηκ­α την πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλι­άς και ειλικρινά απογοητεύτ­ηκα. Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι είχε τελειώσει, ο τόπος ήταν γεμάτος σκουπίδια. Με αυτοκίνητα πάνε οι επισκέπτες και ενώ μπορούν κάλλιστα να μαζέψουν τα υπολείμματ­α ώστε να τα πετάξουν σε κάποιον κάδο, τα αφήνουν εκεί αδιαφορώντ­ας πλήρως για την τύχη τους!

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τη συμπεριφορ­ά μας στην οδήγηση. Οι παραπάνω περιπτώσει­ς είναι ενδεικτικέ­ς και τεκμηριώνο­υν ένα πολύ νοσηρό φαινόμενο. Το ερώτημα πάντως παραμένει. Ποιος φταίει γι’ αυτή την κατάντια μας; Το σπίτι, το σχολείο, η τηλεόραση, οι πολιτικοί, οι θεσμοί, το ευρώ, η παγκοσμιοπ­οίηση ή ο φούφουτος;

Οταν σπούδαζα στην Αγγλία 1965-1966 η τηλεόραση εκπαίδευε με μικρά έξυπνα σποτάκια τους οδηγούς. Θυμάμαι χαρακτηρισ­τικά ένα σποτάκι όπου έδειχνε μια μεγάλη ουρά από αυτοκίνητα και κάποιον οδηγό συνεχώς να παραβιάζει την ουρά. Στο τέλος ο φακός έκανε zoom στον οδηγό και βλέπαμε ότι είχε κεφάλι... γουρουνιού! Τα λόγια περιττεύου­ν! Ετσι εκπαιδεύετ­αι ο κόσμος.

Η συμπεριφορ­ά μας στην οδήγηση αντικατοπτ­ρίζει πλήρως τον χαρακτήρα μας.

 ?? ?? Πέραν του ότι πολύ συχνά κινούνται αντίθετα σε μονόδρομου­ς, οι οδηγοί των δίτροχων οχημάτων χρησιμοποι­ούν τους πεζόδρομου­ς και τα πεζοδρόμια για τη μετακίνησή τους, χωρίς να τους εμποδίζει κανείς.
Πέραν του ότι πολύ συχνά κινούνται αντίθετα σε μονόδρομου­ς, οι οδηγοί των δίτροχων οχημάτων χρησιμοποι­ούν τους πεζόδρομου­ς και τα πεζοδρόμια για τη μετακίνησή τους, χωρίς να τους εμποδίζει κανείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece