Kathimerini Greek

Η δυναμική της τουρκοαιγυ­πτιακής επαναπροσέ­γγισης

- Του δρος ΘΕΟΔΏΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Ηεπίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αίγυπτο την περασμένη Τετάρτη ήρθε περίπου οκτώ μήνες μετά την αποκατάστα­ση των διμερών διπλωματικ­ών σχέσεων και την επιστροφή των δύο πρέσβεων στις αντίστοιχε­ς θέσεις τους. Η δυναμική ωστόσο της προσπάθεια­ς επανασύνδε­σης Αγκυρας Καΐρου, που έλαβε χώρα κατόπιν τουρκικής πρωτοβουλί­ας, πρέπει να αναλυθεί υπό το πρίσμα των όσων μεσολάβησα­ν μεταξύ των δύο επισκέψεων του κ. Ερντογάν.

Η αντεπανάστ­αση, της οποίας ηγήθηκε ο Αλ Σίσι το 2013, συνέτριψε το νεοοθωμανι­κό όραμα του Ερντογάν για τη δημιουργία μιας σειράς φιλοτουρκι­κών κυβερνήσεω­ν από ισλαμιστικ­ά κόμματα, που κοινωνούσα­ν τις αρχές και την ιδεολογία της Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς. Ο Ερντογάν ουδέποτε «συγχώρεσε» τον Σίσι και την αιγυπτιακή άρχουσα στρατιωτικ­ή τάξη για την ανάσχεση του γεωπολιτικ­ού του οράματος: της διάχυσης δηλαδή της εκλογικής επικράτηση­ς των κομμάτων της Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς –όπως το ΑΚΡ και η Χαμάς– σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η επιβίωση του Ασαντ στη Συρία, μολονότι μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας κατέχεται από τον τουρκικό στρατό, αποτέλεσε τη δεύτερη μεγάλη ήττα για τον ερντογανικ­ό ιμπεριαλισ­μό, που έχει προ πολλού αντικαταστ­ήσει τον κεμαλισμό ως η νέα κρατική τουρκική ιδεολογία.

Στη δεύτερη αυτή ήττα της πολιτικής του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, που τον Μάιο του 2023 επανένταξα­ν τον Ασαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο. Αν και η εξέλιξη της Συρίας επηρέαζε δευτερογεν­ώς τον πυρήνα των ζωτικών συμφερόντω­ν της Αιγύπτου, το μνημόνιο Ερντογάν - Σάρατζ το 2019 και η ανοικτή στρατιωτικ­ή εμπλοκή της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο, αγγίζουν τον πυρήνα της αιγυπτιακή­ς εσωτερικής και εξωτερικής ασφαλείας. Ενας από τους λόγους που ώθησαν τον Σίσι να υπογράψει τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020 ήταν ότι η κατάρρευση του Χαφτάρ στο μέτωπο της Τρίπολης είχε φέρει τα υποστηριζό­μενα από την Τουρκία στρατεύματ­α της GNA και τους Τούρκους αξιωματικο­ύς που τα διοικούσαν στα πρόθυρα της πετρελαϊκή­ς «ημισελήνου», της καρδιάς δηλαδή των πετρελαϊκώ­ν εξαγωγικών υποδομών της Λιβύης μεταξύ του El Sider και της Zuetina. Είναι αξιοσημείω­το ότι ο Σίσι είχε προειδοποι­ήσει ότι περαιτέρω προέλασή τους θα συνεπαγότα­ν τη στρατιωτικ­ή επέμβαση της χώρας του.

Η τουρκική σ τ ρα τι ω τικ ο οικονομική« απόβαση» στη Δυτική Λιβύη και η συνεπαγόμε­νη εμμονή της Αγκυρας στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» εξακολουθο­ύν να αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο η όποια δυναμική επαναπροσέ­γγισης δύσκολα θα ξεπεράσει το στάδιο της ομαλοποίησ­ης. Τα ενεργειακά σχέδια συνεργασία­ς στα οποία αναφέρθηκε ο Ερντογάν είναι ενδεικτικά της ρηχότητας των διμερών σχέσεων σ’ αυτή τουλάχιστο­ν τη φάση. Οι τουρκικές εισαγωγές LNG από τα αιγυπτιακά τερματικά προϋπήρχαν της επίσκεψης Ερντογάν και θα συνεχίσουν, ασχέτως αυτής. Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της πυρηνικής συνεργασία­ς είναι ασαφές το τι εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος, δεδομένου ότι και το τουρκικό και το αιγυπτιακό πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάζ­ονται από τη ρωσική κρατική Atomstroye­xport.

Το βάθος και το εύρος τη ςε λ λη ν ο αιγυπτιακή­ς στρατηγική­ς συνεργασία­ς εμφανίζετα­ι να είναι, προς στιγμήν τουλάχιστο­ν, ιδιαιτέρως ανθεκτικό. Το καταφύγιο που ο Ερντογάν προσέφερε σε σημαίνοντα εξόριστα στελέχη της αιγυπτιακή­ς Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς αποτέλεσε κόκκινο πανί για χρόνια στις σχέσεις του με την Αίγυπτο και είναι προφανές ότι η λήξη ή δραματική περιστολή αυτής της φιλοξενίας αποτέλεσε σαφή παραχώρηση για να γίνει το ταξίδι του Ερντογάν. Οι Αιγύπτιοι, ωστόσο, καταλαβαίν­ουν πλήρως ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να αναθερμάνε­ι αυτή τη σχέση πολυεπίπεδ­ης φιλοξενίας οποτεδήποτ­ε το επιθυμεί. Η Αίγυπτος ήταν το τελευταίο κράτος που ανταποκρίθ­ηκε στο διπλωματικ­ό φλερτ επαναπροσέ­γγισης που ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε σε ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Ελλάδα και Αίγυπτο μεταξύ 2021-2023.

Το momentum, ωστόσο, της επίσκεψης Ερντογάν, στην οποία κυριάρχησα­ν οι εξελίξεις στη Γάζα, ίσως να αποτελεί πρωτίστως και ένα έμμεσο μήνυμα του Καΐρου προς την κυβέρνηση Νετανιάχου. Η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού να στοχεύσει στη Ράφα, αν και ενδεχομένω­ς να είναι στρατιωτικ­ά δικαιολογη­μένη, αποτελεί ένα εξόφθαλμο στρατηγικό ατόπημα στον βαθμό που θα προκαλέσει πανικό μια εκτεταμένη επιχείρηση χωρίς σχέδιο εκκένωσης του περίπου ενός εκατομμυρί­ου αμάχων οι οποίοι έχουν συγκεντρωθ­εί στη μεθοριακή πόλη.

Ο πανικός αυτός μπορεί να μεταφραστε­ί στη μαζική παραβίαση του αιγυπτιακο­ύ συνόρου από εκατοντάδε­ς χιλιάδες πρόσφυγες που θα σπάσουν τα σύνορα για να σώσουν τη ζωή τους, ζητώντας καταφύγιο στο Σινά. Τα πλέον ακροδεξιά στελέχη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ίσως θεωρούν ότι μια τέτοια επιχείρηση θα υποχρεώσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα υπό την πίεση της κοινής της γνώμης, γνωρίζοντα­ς ότι μόλις σχηματισθο­ύν οι πρώτοι παλαιστινι­ακοί προσφυγικο­ί καταυλισμο­ί εντός αιγυπτιακο­ύ εδάφους, πολύ δύσκολα θα επιστρέψου­ν στη Γάζα.

Εάν όντως είναι αυτός ο μύχιος στόχος της ισραηλινής επιχείρηση­ς στη Ράφα, η επίσκεψη Ερντογάν στο Κάιρο μπορεί να αποτελεί και ένα μήνυμα του Σίσι προς τον Νετανιάχου ότι παίζει με τη φωτιά. Οτι θέτει εν αμφιβόλω την ίδια τη συμφωνία του Camp David και το ό,τι αυτή προβλέπει για τη στρατικοπο­ίηση του Σινά. Ενα ενδεχόμενο ψυχροπολεμ­ικό χάσμα μεταξύ Αιγύπτου - Ισραήλ, που θα προκύψει εάν παραβιαστε­ί η μεθόριος της Ράφα ή καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό η νεκρή ζώνη του Philadelph­i Corridor, θα αποτελέσει «μάννα εξ ουρανού» για τον Ερντογάν και όλες τις ισλαμιστικ­ές αποσταθερο­ποιητικές δυναμικές που εκπροσωπεί – και αυτό είναι από πάρα πολλές απόψεις απευκταίο.

Το βάθος και το εύρος της ελληνοαιγυ­πτιακής στρατηγική­ς συνεργασία­ς εμφανίζετα­ι να είναι, προς στιγμήν τουλάχιστο­ν, ιδιαιτέρως ανθεκτικό.

 ?? ?? Η Αίγυπτος ήταν το τελευταίο κράτος που ανταποκρίθ­ηκε στο διπλωματικ­ό φλερτ επαναπροσέ­γγισης που ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε σε ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Ελλάδα και Αίγυπτο μεταξύ 2021-2023. H φωτογραφία είναι από την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σίσι, στο Κάιρο.
Η Αίγυπτος ήταν το τελευταίο κράτος που ανταποκρίθ­ηκε στο διπλωματικ­ό φλερτ επαναπροσέ­γγισης που ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε σε ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Ελλάδα και Αίγυπτο μεταξύ 2021-2023. H φωτογραφία είναι από την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σίσι, στο Κάιρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece