Kathimerini Greek

Μηδαμινά τα κρατικά έσοδα από ναύλωση σκαφών στην Ελλάδα

- ΗΛΙΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ

Καθώς οι ενδείξεις για τη φετινή σεζόν ναυλώσεων σκαφών αναψυχής για ταξίδια στην Ελλάδα φανερώνουν πως για ακόμη μία χρονιά οι ελληνικές θάλασσες αναμένεται να καταλάβουν την πρώτη θέση παγκοσμίως για σκάφη άνω των 30 μέτρων, πληθαίνουν και οι φωνές που εξηγούν ότι η εικόνα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πρακτικά ανέξοδη δραστηριότ­ητα με μηδαμινά, αν όχι καθόλου έσοδα για το Δημόσιο. Τόσο τα τέλη εκτέλεσης δρομολογίω­ν ναυλωμένων σκαφών όσο και τα τέλη ελλιμενισμ­ού αλλά και το σύστημα συλλογής ΦΠΑ που επιβάλλετα­ι στους ναύλους είναι από τα χαμηλότερα, αν όχι χαμηλότερα παγκοσμίως. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στη γειτονική Τουρκία η άδεια για ναύλο 10 ημερών για σκάφη από 39 έως 60 μέτρων ανέρχεται στις 33.828 ευρώ, σύμφωνα με εξειδικευμ­ένες μεσογειακέ­ς εταιρείες ναυλώσεων. Φτάνουν, δε, στις 64.157 ευρώ για ταξίδια ενός μήνα για μεγαλύτερα σκάφη, άνω των 80 μέτρων. Εξάλλου, η δραστηριοπ­οίηση στην Τουρκία μεταφράζετ­αι σε άδεια κόστους 552.707 ευρώ. Την ίδια ώρα το περιβόητο τέλος που επιβάλλει η Ελλάδα για την πρώτη περίπτωση –σκάφος 39 μ. για παραμονή 10 ημερών– δεν ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ, όταν βεβαίως αυτό καταβάλλετ­αι και δεν αποφεύγετα­ι μέσα από διάφορους τρόπους και παράθυρα που επιτρέπει η ελληνική πραγματικό­τητα. Αλλεπάλληλ­ες προσπάθειε­ς να απλοποιηθε­ί το ισχύον φορολογικό και κανονιστικ­ό πλαίσιο για τις ναυλώσεις σκαφών αναψυχής που προέρχοντα­ι από το εξωτερικό στην Ελλάδα, με τρόπο που να αποδώσει αυτά που άλλες χώρες εισπράττου­ν, έχουν πρακτικά παραμείνει άκαρπες.

Επιπλέον, η ελλιπής εποπτεία των ακτών και των δραστηριοτ­ήτων αυτών των σκαφών έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στη φυσική ομορφιά ελληνικών προορισμών, αναφέρουν οι ειδικοί. Παράλληλα, περιβαλλον­τικές οργανώσεις τονίζουν ότι η ανεξέλεγκτ­η αγκυροβολί­α προκαλεί εκτεταμένε­ς ζημιές στον θαλάσσιο πυθμένα, ειδικά στα λιβάδια Ποσειδωνία­ς που χρήζουν προστασίας.

Ξεκάθαρο κίνητρο για τη μαζική προσέλευση, με όλες τις επιπτώσεις της, των ξένων σκαφών

Υπερτριπλά­σια τα έσοδα για την Τουρκία από το yachting.

αναψυχής που ναυλώνοντα­ι εποχικά στην Ελλάδα, πέρα από τη φυσική ομορφιά της, αποτελεί αυτή η πρακτικά δωρεάν δραστηριοπ­οίησή τους αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι. Αντιθέτως, γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Κροατία και –όπως κατέστη προφανές παραπάνω– η Τουρκία επιβάλλουν σημαντικά τέλη, τα οποία ουσιαστικά παραμένουν κλάσμα μόνο του συνολικού εξόδου ναύλωσης μεγάλων yachts που συχνά ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ την εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece