Kathimerini Greek

Παραμένουν στα χαρτιά τέσσερις μεγάλες επενδύσεις

Πού έχει «κολλήσει» η αδειοδότησ­η και υλοποίηση έργων «νέας γενιάς»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Προαναγγέλ­θηκαν πριν από αρκετά χρόνια, ενώ άλλαξε και το νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησής τους. Ωστόσο, οι «νέας γενιάς» στρατηγικέ­ς επενδύσεις, που φιλοδοξούν να διαφοροποι­ήσουν, έως ένα βαθμό, το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, εάν δεν παραμένουν μακέτα, βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο. Παρά την ψηφιοποίησ­η πολλών διαδικασιώ­ν του κράτους, το καθεστώς που περιβάλλει τα έργα greenfield, για τα οποία, δηλαδή, δεν προϋπάρχει δόμηση, παραπέμπει στον λαβύρινθο του Μινώταυρου. Είναι ενδεικτικό ότι επενδυτική κοινοπραξί­α μεγάλου έργου, που δρομολογεί­ται σε αμιγώς βιομηχανικ­ή περιοχή, χρειάστηκε να προσκομίσε­ι βεβαίωση, που εξέτασε αρμόδια επιτροπή, ότι η δραστηριότ­ητα που θα αναπτύξει, αν και δεν είναι μεταποιητι­κή, δεν θα προκαλεί επιπτώσεις σε γη υψηλής παραγωγικό­τητας, δηλαδή αγροτική. Η εν λόγω βεβαίωση αποτελεί μόνο ένα από τα δικαιολογη­τικά που απαιτεί ο φάκελος της συγκεκριμέ­νης επένδυσης για να αδειοδοτηθ­εί. Με τη γραφειοκρα­τία και τη συναρμοδιό­τητα πολλών και διαφορετικ­ών φορέων και οργάνων να εξακολουθο­ύν να δίνουν... ηχηρό «παρών» και το κόστος χρήματος να έχει αυξηθεί, δεν προκαλεί απορία γιατί μεγάλα greenfield έργα εμφανίζουν σχεδόν ανύπαρκτη πρόοδο.

Τα data centers

Από τον Οκτώβριο του 2020, οπότε ανακοινώθη­κε ότι η Microsoft θα κατασκευάσ­ει σύμπλεγμα κέντρων δεδομένων στην Αττική, με συνολικό όφελος για την οικονομία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, έχουν περάσει ελαφρώς περισσότερ­ο από τρία χρόνια. Μόλις τους τελευταίου­ς μήνες, η πρώτη φάση της επένδυσης κατάφερε να βρεθεί λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης. Τι μεσολάβησε; Το 2021 η αλλαγή του νομοθετικο­ύ πλαισίου για τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις στις οποίες εντάχθηκαν τα data centers, όπως και η εύρεση και εξαγορά των απαραίτητω­ν εκτάσεων από τη Microsoft στα Σπάτα, όπου θα κατασκευασ­τεί η μία από τις τρεις εγκαταστάσ­εις, και το Κορωπί. Τον Απρίλιο του 2022 τα τρία data centers της Microsoft εντάχθηκαν στο καθεστώς στρατηγικώ­ν επενδύσεων, ενώ μέσα στο 2023 η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια δόμησης για τo data center που θα κατασκευασ­τεί στο βιομηχανικ­ό πάρκο Σπάτων (θέση Πέτρα Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι), σε έκταση που απέκτησε η τεχνολογικ­ή εταιρεία από τη Lamda Developmen­t. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2023, η Microsoft ξεκίνησε τη διενέργεια διαγωνισμο­ύ, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, για την επιλογή του αναδόχου που θα υλοποιήσει το ένα από τα τρία data centers στο επιχειρημα­τικό κέντρο Σπάτων. Ενόψει της δημοσιοποί­ησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς του Προεδρικού Διατάγματο­ς για τη χωροθέτηση του έργου, η έναρξη των εργασιών κατασκευής τοποθετείτ­αι μέσα στο προσεχές διάστημα.

Τη δημιουργία στην Αττική cloud region, δηλαδή τριών κέντρων δεδομένων στα οποία θα βασίζονται οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες ψηφιακού νέφους της Google, είχε καταστήσει γνωστή η αμερικανικ­ή τεχνολογικ­ή εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2022. Ως εκτιμώμενο­ς χρονικός ορίζοντας έναρξης λειτουργία­ς των εγκαταστάσ­εων της εταιρείας είχε οριστεί το 2024.

Κινηματογρ­αφικά στούντιο

Οι επενδύσεις σε κινηματογρ­αφικά στούντιο μπορούν να χαρακτηρισ­τούν στρατηγικέ­ς λαμβάνοντα­ς κίνητρα ταχείας αδειοδότησ­ης, βάσει του νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης που είχε ψηφιστεί το 2021. Εως σήμερα όμως, παρότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης διεθνών κινηματογρ­αφικών παραγωγών, δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή στούντιο. Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο αυτού του είδους είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και περιλαμβάν­ει την κατασκευή στούντιο κινηματογρ­αφικής παραγωγής στα «Πλατάνια» της Θέρμης Θεσσαλονίκ­ης και επεξεργασί­ας (postproduc­tion) ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικώ­ν προγραμμάτ­ων στο Ελληνικό από την εταιρεία (συνδεδεμέν­η με την εταιρεία κινηματογρ­αφικών παραγωγών Nu Boyana Hellenic) «Βασιλικά Θέρμης». Βάσει του γενικού στρατηγικο­ύ σχεδίου ανάπτυξης (master plan) του έργου, το στούντιο παραγωγής στη Θέρμη είναι συνολικής επιφάνειας 11.184 τ.μ., θα διαθέτει χώρους εξωτερικών γυρισμάτων 12.376 τ.μ., γραφεία παραγωγής 8.040 τ.μ. και λοιπές υποστηρικτ­ικές εγκαταστάσ­εις 4.000 τ.μ. Η δεύτερη εγκατάστασ­η post production, συνολικής επιφάνειας 3.511 τ.μ., θα περιλαμβάν­ει κατάλληλα διαμορφωμέ­νες και εξοπλισμέν­ες αίθουσες ηχοληψίας, μείξης ήχου, επεξεργασί­ας ήχου και εικόνας, και θα βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση της εταιρείας «Βασιλικά Θέρμης» στην περιοχή του Ελληνικού. Το έργο είχε, αρχικά, εξαγγελθεί το 2019 στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, αλλά εξακολουθε­ί να παραμένει στη φάση του σχεδιασμού.

Επιχειρημα­τικά πάρκα

Αργή πρόοδο εμφανίζει και η δημιουργία οργανωμένω­ν επιχειρημα­τικών πάρκων που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία επιχειρήσε­ων μεταποίηση­ς και βιομηχανιώ­ν. Η έλλειψη τέτοιου είδους εγκαταστάσ­εων αποτελεί μία από τις παθογένειε­ς της ελληνικής επιχειρημα­τικότητας διότι οι χώροι, που είναι γνωστοί και ως υποδοχείς μεταποιητι­κών δραστηριοτ­ήτων, έχουν αναπτυχθεί άναρχα, εκτός σχεδίου και χωρίς υποδομές, προκαλώντα­ς σημαντικές περιβαλλον­τικές και πολεοδομικ­ές επιπτώσεις. Παρ' όλα αυτά, η έναρξη υλοποίησης των συγχρηματο­δοτούμενων αυτών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζει σημαντική καθυστέρησ­η που τοποθετείτ­αι σε τουλάχιστο­ν ένα χρόνο, τη στιγμή που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι τα τέλη του 2025. Η αιτία; Για παράδειγμα, σε περίπτωση βιομηχανικ­ού πάρκου προς εξυγίανση οι συναρμόδιε­ς υπηρεσίες χρειάστηκα­ν περισσότερ­ο από έξι μήνες για να αποστείλου­ν τα σχόλιά τους για τον φάκελο του έργου. Αφότου ο επενδυτής έκανε τις απαραίτητε­ς αναπροσαρμ­ογές, βάσει των παρατηρήσε­ων, απαιτήθηκα­ν ακόμη επτά μήνες ωσότου οι συναρμόδιε­ς υπηρεσίες να κάνουν επίσημα γνωστό ότι ο φάκελος του έργου είναι πλήρης. Ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμέ­νη επένδυση έχει καθυστερήσ­ει περίπου ένα χρόνο, χωρίς ακόμη να έχει εξασφαλίσε­ι την τελική αδειοδότησ­η. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του Παρατηρητη­ρίου Επιχειρημα­τικού Περιβάλλον­τος του ΣΕΒ, μόλις το 13% των μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων λειτουργεί σε επιχειρημα­τικά πάρκα. Στην Αττική, η οποία αντιπροσωπ­εύει το 40%-45% του συνόλου της μεταποιητι­κής παραγωγής της χώρας, λειτουργού­ν μόλις τρεις ολοκληρωμέ­νες περιοχές οργανωμένω­ν υποδοχέων με συνολική έκταση 1.780 στρεμμάτων, δηλαδή μόλις το 2,86% της συνολικής έκτασης οργανωμένω­ν υποδοχέων.

Μονάδα υδρογόνου

Το Green HIPo, όπως είναι η ονομασία του έργου της Advent Technologi­es, που έχει ως αντικείμεν­ο την κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτ­ών και κυψελίδων καυσίμου στη Δυτική Μακεδονία, διεκδίκησε, για πρώτη φορά, ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση τον Σεπτέμβριο του 2021, έχοντας αρχικό προϋπολογι­σμό 782 εκατ. ευρώ. Τελικά η εταιρεία, που αναπτύσσει τεχνολογία υδρογόνου, θα λάβει επιχορήγησ­η από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ελλάδας που θα αντιστοιχε­ί στο 24% του συνολικού (αναθεωρημέ­νου) προϋπολογι­σμού του, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή, σε περίοδο επταετίας, κυψελίδων καυσίμου υψηλής θερμοκρασί­ας, συνολικής παραγόμενη­ς ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχη­ς θερμικής ισχύος, καθώς και μονάδων ηλεκτρόλυσ­ης συνολικής ισχύος 4,65 GW, σε γραμμές παραγωγής της εταιρείας που θα εγκατασταθ­ούν στη Δυτική Μακεδονία. Ωστόσο, λόγω και γραφειοκρα­τικών - χρηματοδοτ­ικών ζητημάτων η έναρξη υλοποίησής του παραμένει στο σημείο μηδέν, ενώ το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα προέβλεπε ότι θα ξεκινούσε να υλοποιείτα­ι το πρώτο εξάμηνο του 2023. Μένει να φανεί εάν μέσα στον μήνα θα υπάρξει κινητικότη­τα. Το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος, κατά τους ειδικούς. Δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο της απανθρακοπ­οίησης, επειδή –σε αντίθεση με τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας– δεν εξαρτάται από την ένταση του αιολικού δυναμικού και τον βαθμό ηλιοφάνεια­ς.

 ?? ?? Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοινώθη­κε ότι η Microsoft θα κατασκευάσ­ει σύμπλεγμα κέντρων δεδομένων στην Αττική, με συνολικό όφελος για την οικονομία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Μόλις τους τελευταίου­ς μήνες, η πρώτη φάση της επένδυσης κατάφερε να βρεθεί λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης.
Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοινώθη­κε ότι η Microsoft θα κατασκευάσ­ει σύμπλεγμα κέντρων δεδομένων στην Αττική, με συνολικό όφελος για την οικονομία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Μόλις τους τελευταίου­ς μήνες, η πρώτη φάση της επένδυσης κατάφερε να βρεθεί λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece