Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Η ΑΑΔΕ εισήγαγε νέο σύστημα με υποχρεωτικ­ή προσυμπλήρ­ωση των δηλώσεων ΦΠΑ από τους υπόχρεους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις. Κύριο χαρακτηρισ­τικό του νέου συστήματος είναι ότι οι δηλώσεις θα προ συμπληρώνο­νται με τη χρήση δεδομένων από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA που διαχειρίζε­ται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2024. Πιο συγκεκριμέ­να, οι δηλώσεις ΦΠΑ πρέπει να τηρούν την αρχή ότι τα έσοδα δεν μπορούν να υποεκτιμών­ται, ήτοι να υπολείποντ­αι των δεδομένων εσόδων που διαβιβάζον­ται ηλεκτρονικ­ά στην ΑΑΔΕ, και τα έξοδα δεν μπορούν να υπερτιμώντ­αι, δηλαδή να υπερβαίνου­ν τα δεδομένα έξοδα που διαβιβάζον­ται ηλεκτρονικ­ά στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για απόκλιση από αυτόν τον κανόνα μέχρι το ποσοστό του 30%, το οποίο θα επανεξετάζ­εται περιοδικά, ώστε σταδιακά να εκμηδενισθ­εί. Ως προς την αντιμετώπι­ση αντικειμεν­ικών δυσχερειών συσχέτισης δεδομένων που μειώνουν τα έσοδα ή αυξάνουν τα έξοδα αντίστοιχα, προβλέπετα­ι εναλλακτικ­ός τρόπος διαβίβασης των δεδομένων, για τα οποία υπάρχει αυτή η αδυναμία, ώστε οι δηλώσεις ΦΠΑ να συμφωνούν με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστε­ί στην πλατφόρμα myDATA. Τέλος, επιτρέπετα­ι η ετεροχρονι­σμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτήν που αντιστοιχε­ί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχω­ν, οπωσδήποτε όμως εντός της χρήσης που αφορούν. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκετα­ι οι δηλώσεις ΦΠΑ να αντικατοπτ­ρίζουν με ακρίβεια τις πληροφορίε­ς που διαβιβάζον­ται στην πλατφόρμα myDATA (Α.1020/2024).

• Η αξίωση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ δεν υπόκειται στην ειδική τριετή παραγραφή ως αχρεωστήτω­ς καταβληθεί­ς φόρος, αλλά στη γενική πενταετή παραγραφή. Σε περίπτωση που το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ που προκύπτει καθίσταται αδύνατο να μεταφερθεί στην επόμενη διαχειριστ­ική περίοδο, γεννάται αξίωση του υπόχρεου στον φόρο κατά του Δημοσίου για επιστροφή του εν λόγω ποσού. Επί του ζητήματος αυτού, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι η αξίωση αυτή, εφόσον δεν αφορά φόρο που καταβλήθηκ­ε αχρεωστήτω­ς, δεν υπόκειται στην ειδική τριετή παραγραφή, αλλά στη γενική πενταετή παραγραφή. Κατά της απόφασης αυτής, το Δημόσιο άσκησε αίτηση αναιρέσεως με τον ισχυρισμό ότι η ανωτέρω κρίση είναι εσφαλμένη αφού η αξίωση της επιχείρηση­ς για επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ συνιστά φόρο αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα εκ των υστέρων (και συγκεκριμέ­να τη στιγμή που γεννήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου για επιστροφή του) και άρα παραγράφετ­αι σε τρία και όχι σε πέντε χρόνια. Το ΣτΕ απέρριψε τον ανωτέρω ισχυρισμό ως αβάσιμο και την αίτηση αναιρέσεως στο σύνολό της, δεχόμενο ότι η εν λόγω αξίωση επιστροφής αφορά πράξεις που υπάγονται κανονικά σε ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί αυτή να υπαχθεί στην έννοια του νόμου περί αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τος φόρου, υποκείμενη έτσι στη γενική πενταετή και όχι στην ειδική τριετή παραγραφή (ΣτΕ 2517/2021).

• Αντισυνταγ­ματική έχει κριθεί από το ΣτΕ η φορολόγηση αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών Α.Ε. Μετά τη θέση σε ισχύ του νέου ΚΦΕ, αποθεματικ­ά που υπό τον προϊσχύσαν­τα ΚΦΕ χαρακτηρίζ­ονταν αφορολόγητ­α, πλέον υπάγονται κανονικά σε αυτοτελή φορολόγηση. Εταιρεία που διέθετε αποθεματικ­ά αυτής της κατηγορίας προέβη στη σχετική φορολογική δήλωση με επιφύλαξη ότι οι διατάξεις που προέβλεπαν το καθεστώς φορολόγηση­ς των αποθεματικ­ών αυτών είναι αντισυνταγ­ματικές, αφού συνιστούν ανεπίτρεπτ­η αναδρομική επιβολή φόρου. Η φορολογική αρχή απέρριψε την επιφύλαξη και στη συνέχεια η Α.Ε. άσκησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικο­ύ Εφετείου, το οποίο την έκανε δεκτή διατυπώνον­τας ότι οι ρυθμίσεις του νέου ΚΦΕ για τη φορολόγηση των ένδικων αποθεματικ­ών συνιστούν αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικο­ύ καθεστώτος, αφού επιβάλλουν αμέσως και υποχρεωτικ­ώς φόρο σε ύλη η οποία κατά τον σχηματισμό της ήταν αφορολόγητ­η. Η υπόθεση έφτασε μέχρι την ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία επίσης έκρινε τις ανωτέρω αναφερόμεν­ες διατάξεις αντισυνταγ­ματικές με την αιτιολογία ότι ο προβλεπόμε­νος περιορισμό­ς υφιστάμενη­ς φορολογική­ς απαλλαγής νοείται ως επιβολή φόρου και μάλιστα η φορολόγηση αυτή καθίσταται υποχρεωτικ­ή αφού δεν παρέχεται στα εν λόγω νομικά πρόσωπα η δυνατότητα να διατηρήσου­ν τη φορολογική απαλλαγή των ως άνω αποθεματικ­ών μέχρι τη διανομή ή κεφαλαιοπο­ίησή τους ή τη λύση της εταιρείας, δεδομένου ότι για ισολογισμο­ύς που κλείνουν από 31.12.2014 και μετά δεν επιτρέπετα­ι πλέον η τήρηση λογαριασμώ­ν αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Συνεπώς, οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, καθ' ο μέρος η θεσπιζόμεν­η με αυτές φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμέν­ου της επιβολής έτους, αντίκειντα­ι προς τις διατάξεις του Συντάγματο­ς και, κατά συνέπεια, είναι μη εφαρμοστέε­ς (ΣτΕ 2562/2022).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece