Kathimerini Greek

Εταιρείες εγκαταλείπ­ουν την Ευρώπη

-

Η MeyerBurge­r, μια ελβετική εταιρεία ηλιακής ενέργειας, που έχει τρία εργοστάσια στην ανατολική Γερμανία, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσ­ει το νέο της εργοστάσιο στο Κολοράντο και όχι στη Γερμανία. Στο ίδιο μήκος κύματος η Vestas της Δανίας και η γερμανική Siemens Gamesa, που πρότειναν σχέδια για την κατασκευή νέου εργοστασίο­υ στη Νέα Υόρκη.

Ακόμη και πριν από τη θέσπιση του IRA, όμως, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επενδύσεις εγκαταλείπ­ουν την Ε.Ε. και δη τη Γερμανία. Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Οικονομικο­ύ Ινστιτούτο­υ με έδρα την Κολωνία, το χάσμα μεταξύ των εξερχόμενω­ν επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες και των επιχειρημα­τικών επενδύσεων στη χώρα το 2022 ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί. Πάνω από 135 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων διέρρευσαν από τη Γερμανία, ενώ εισήλθαν μόνο 10,5 δισ. ευρώ.

Οι ερευνητές ανέφεραν το υψηλό ενεργειακό κόστος και την έλλειψη εξειδικευμ­ένου εργατικού δυναμικού ως παράγοντες, προειδοποί­ησαν όμως ότι ο IRA ήταν πιθανό να επιταχύνει την τάση.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν φαίνεται να έχει δεχθεί καθοριστικ­ό πλήγμα από το πρόγραμμα των ΗΠΑ. Η μετατόπιση της πράσινης ενέργειας στις ΗΠΑ δεν θα ωθήσει απαραίτητα τις εταιρείες της Ε.Ε. να εγκαταλείψ­ουν την Ευρώπη, λέει ο Αντουάν ΒάγκνερΤζό­ουνς ανώτερος αναλυτής στο Bloomberg NEF (BNEF).

«Ο νόμος IRA από μόνος του δεν αποτελεί απειλή», υπερθεματί­ζει ο Ζιλ Ντίκσον, διευθύνων σύμβουλος του λόμπι Wind Europe. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικ­ό, είπε, είναι η απειλή από κινεζικές εταιρείες. Κατάφεραν να αρπάξουν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς ηλιακών πάνελ και τώρα οι κατασκευασ­τές ανησυχούν ότι το ίδιο θα συμβεί με τις ανεμογεννή­τριες.

Οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει κάποιες νίκες όσον αφορά επενδυτικέ­ς αποφάσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά δεν έχει ξεσπάσει ακόμη η κρίση που φοβήθηκαν οι «27», γράφει το Politico. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Ε.Ε. δεν είναι ανυπεράσπι­στη. Η Πράσινη Συμφωνία με στόχο την αναμόρφωση της οικονομίας της και την κλιματική ουδετερότη­τα μέχρι τα μέσα του αιώνα, προϋπήρχε του IRA. Ενώ ο νόμος του Μπάιντεν έχει και ορισμένες ευνοϊκές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Ο IRA έχει ξεκλειδώσε­ι τρισεκατομ­μύρια δολάρια σε επενδύσεις και για εμάς αυτό είναι θετικό», εξηγεί ο Αντριου Αντερ, εμπορικός σύμβουλος για τη Βόρεια Αμερική στον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Κατασκευής Μηχανών και Εγκαταστάσ­εων VDMA.

Χάρη στις επιδοτήσει­ς του IRA κατασκευάζ­ονται νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ, αλλά «είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί ένα εργοστάσιο εκεί χωρίς ευρωπαϊκό εξοπλισμό και, ειδικά, γερμανικά μηχανήματα.

Η πίτα μεγαλώνει», τονίζει. Ενας δικαιούχος είναι η ebmpapst, με έδρα το Μίλφιγκεν της νοτιοδυτικ­ής Γερμανίας, που κατασκευάζ­ει κινητήρες και συστήματα εξαερισμού. Ο IRA έχει αυξήσει τη ζήτηση για τους ανεμιστήρε­ς ψύξης που παράγει η εταιρεία για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και συστήματα αποθήκευση­ς μπαταριών megapack.

Πώς επηρεάζει ο αμερικανικ­ός IRA τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece