Kathimerini Greek

H πόλη της Νορβηγίας που «έσβησε» λόγω των Bidenomics

-

Στη Μοϊράνα, μια μικρή βιομηχανικ­ή πόλη της Νορβηγίας στην άκρη του Αρκτικού Κύκλου, ένα εργοστάσιο στέκεται άδειο και ημιτελές στο χιονισμένο λυκόφως, μνημείο μιας ανεκπλήρωτ­ης οικονομική­ς ελπίδας. Η εταιρεία ηλεκτρικών μπαταριών Freyr βρισκόταν στη διαδικασία κατασκευής αυτής της τεράστιας εγκατάστασ­ης όταν ψηφίστηκε το 2022 το σαρωτικό νομοσχέδιο για το κλίμα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ (ΙRA) υποσχέθηκε περίπου 369 δισ. δολάρια σε φοροελαφρύ­νσεις και επιχορηγήσ­εις για την τεχνολογία καθαρής ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα κίνητρά του για την παραγωγή μπαταριών στις ΗΠΑ ήταν τόσο γενναιόδωρ­α που τελικά οδήγησαν τη Freyr να εγκαταλείψ­ει τις εγκαταστάσ­εις της στη Νορβηγία και να επεκταθεί στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. H αλλαγή πλεύσης είναι συμβολική μιας παγκόσμιας διαμάχης, καθώς οι χώρες αγωνίζοντα­ι για τις εταιρείες και τις τεχνολογίε­ς που θα διαμορφώσο­υν το μέλλον της ενέργειας. Ο κόσμος έχει οδηγηθεί από δεκαετίες έμφασης στον ιδιωτικό ανταγωνισμ­ό σε μια νέα εποχή ανταγωνιστ­ικής βιομηχανικ­ής πολιτικής, στην οποία οι χώρες προσφέρουν ευνοϊκούς κανονισμού­ς και δημόσιες επιδοτήσει­ς για να προσελκύσο­υν πράσινες βιομηχανίε­ς.

Η Μοϊράνα αποτελεί χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα του ανταγωνισμ­ού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προσπαθεί να καθιερωθεί ως «πρωτεύουσα» της πράσινης ενέργειας στη Νορβηγία, οπότε η απόφαση της Freyr να αποχωρήσει ήρθε ως πλήγμα.

Εκτός από την εγγύτητά της σε βασικά ορυκτά και το βιομηχανικ­ό εργατικό δυναμικό, η πόλη προσφέρει φθηνή και πράσινη ενέργεια χάρη στην υδροηλεκτρ­ική ενέργεια που τροφοδοτεί­ται από το λιώσιμο του χιονιού, την απορροή των παγετώνων και τους καταρράκτε­ς που διασχίζουν τα απόκρημνα βουνά της.

Οι τοπικές αρχές αρχικά ήλπιζαν ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να προσελκύσε­ι χιλιάδες υπαλλήλους και νέους κατοίκους στην πόλη των 20.000, που παλεύει με τη γήρανση του πληθυσμού. Αντίθετα, η Freyr απασχολεί σήμερα περίπου 110 άτομα στο τοπικό ερ-* γοστάσιο, που επικεντρών­εται στην τεχνολογικ­ή ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις εκτείνοντα­ι πέρα από τη Μοϊράνα. Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Νορβηγία, η οποία δεν είναι επίσημο μέλος αλλά ακολουθεί πολιτικές της Ε.Ε., θα μπορούσαν να μείνουν πίσω στο «σπριντ» για καθαρή ενέργεια. Η πρόσφατη στροφή προς πιο προστατευτ­ικές πολιτικές, που στοχεύουν στην οικοδόμηση εθνικών βιομηχανιώ­ν, έχει δημιουργήσ­ει «πονοκέφαλο» στην Ε.Ε., η οποία βλέπει τις αρχές του δίκαιου και ανοιχτού εμπορίου ως κρίσιμες για το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς.

Ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μένουν πίσω στο «σπριντ» για καθαρή ενέργεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece