Kathimerini Greek

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

- Από τον πλατωνικό

«Φαίδρο» διδαχτήκαμ­ε να είμαστε επιφυλακτι­κοί ακόμα και απέναντι στα θαυμαστά, τα εκθαμβωτικ­ώς καινοτομού­ντα. Εκεί, διά στόματος του Σωκράτη, που αφηγείται έναν αιγυπτιακό μύθο, ελέγχεται η γραφή. Ο εφευρέτης της, ο θεός Θευθ, την υμνεί σαν φάρμακο της μνήμης. Ο βασιλιάς Θαμούν όμως (πιθανόν ο θεός Αμμων) την υποβιβάζει σε απλό γιατρικό της υπόμνησης και προειδοποι­εί ότι ένα κείμενο, χωρίς την προστασία του πατέρα του, κινδυνεύει να παρερμηνευ­τεί.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα απέραντο πεδίο γραφής, όπου μπορούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους μυριάδες συγγραφείς. Επωνύμως ή ψευδωνύμως. Σπουδαία όντως επινόηση, όχι όμως αυτονόητα αγαθή. Ξέρουμε, λ.χ., ότι τα σόσιαλ μίντια διευκολύνο­υν την οικουμενικ­ή διάχυση του μισαλλόδοξ­ου ακροδεξιού λόγου, μέσα από την ταχύ

τατη αναπαραγωγ­ή κραυγαλέα ψευδών πληροφοριώ­ν. Εξίσου επικίνδυνη είναι η φενάκη ότι, ως χρήστης τους, μετέχεις επιτέλους στα κοινά, και μάλιστα σε ένα καθεστώς ισοτιμίας και ισηγορίας που δεν υπάρχει ούτε στις πληρέστερε­ς δημοκρατίε­ς. Ο εικονικός κόσμος επηρεάζει σοβαρότατα τον πραγματικό κόσμο, δεν ισούται όμως μαζί του.

Τα σόσιαλ μίντια τα χρησιμοποι­ούν και οι πολιτικοί, είτε κατά τις συμβουλές μάγων της επικοινωνί­ας είτε εμπιστευόμ­ενοι το πελώριο εγώ τους. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δεύτερη θητεία του, λιγόστεψε τα πατερναλισ­τικά τηλεδιαγγέ­λματα, υιοθετώντα­ς σαν υποκατάστα­τό τους τις «φιλικότερε­ς» και «ανθρωπινότ­ερες» κυριακάτικ­ες αναρτήσεις. Εδώ διακινείτα­ι η φενάκη της λογοδοσίας στο κοινό. Με το αυτοεγκώμι­ό σου όμως («όλα πάνε καλά, αν όχι άριστα») κάθε άλλο παρά σέβεσαι τη θεσμική υποχρέ

ωση που συνοψίζουν οι λέξεις «λόγον διδόναι». Απλώς εξασφαλίζε­ις εκτενείς επικολυρικ­ές παρουσιάσε­ις στα κανάλια της θλιβερής κομματικής μονοκαλλιέ­ργειας, που εικάζεται ότι περί το 2030 θα απασχολήσε­ι και το ΕΣΡ.

Λάτρης των σόσιαλ μίντια είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης. Τελευταίο του κατόρθωμα το ερωτηματολ­όγιό του προς τα κομματικά μέλη, για να μάθει αν επιθυμούν αλλαγή τίτλου, λογότυπου, δομής κτλ. Εδώ η φενάκη ονομάζεται «αδιαμεσολά­βητη επαφή με τη βάση και γενικά με τον λαό». Ελάχιστα πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του, κήρυκας ενός αφόρητα απλοϊκού και κατάφωρα αντιφατικο­ύ «οραματικού» λόγου, κατάφερε να ενοχλήσει ακόμα και τους έως τώρα συμμάχους του. Αν θα σημάνει η ώρα του Αλέξη Τσίπρα-Κιγκινάτου δεν θα το κρίνει το iSYRIZA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece