Kathimerini Greek

Στα άκρα Κασσελάκης - «κορυφαίοι» του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση του προέδρου του κόμματος στην Πολιτική Γραμματεία, τα μέλη της οποίας απάντησαν με ανακοίνωση

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

«Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί εγώ τον είχα στηρίξει», φέρεται να είπε ο Παύλος Πολάκης κατά την εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς, αποτυπώνον­τας το βαρύ κλίμα που υπάρχει για τον Στέφανο Κασσελάκη. Από τη συνεδρίαση έγινε σαφές ότι δεν υφίσταται πλέον στο κορυφαίο καθοδηγητι­κό όργανο κάποιο «μπετοναρισ­μένο» υποστηρικτ­ικό «μπλοκ» υπέρ του, αφού ούτε η Θεοδώρα Τζάκρη συνδέθηκε στη συζήτηση, η οποία ωστόσο ήταν στις Βρυξέλλες. Ο έτερος «στρατηγός» της νίκης των εσωκομματι­κών εκλογών, Νίκος Παππάς, άσκησε επίσης κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Γιώργος Τσίπρας. Ο διευθυντής της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας φέρεται να είπε πως δεν υπάρχει καμία πολιτική λειτουργία από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και μετά.

Στην Κουμουνδού­ρου, πλέον, βαδίζουν σε αχαρτογράφ­ητα νερά και είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η Πολιτική Γραμματεία έκανε το πρωτοφανές: έβαλε κατά του προέδρου της. Δεν ολοκλήρωσε, μάλιστα τις εργασίες της, αφού τα μέλη της επιθυμούν την παρουσία του σε αυτή ανανεώνοντ­ας το ραντεβού για σήμερα το απόγευμα. Το όργανο απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος, αφού δεν συνδέθηκε στη συνεδρίαση από το Λονδίνο, με επιστολή του προς την Π.Γ. τόνισε: «Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτεί­τε σενάρια συνωμοσιολ­ογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύο­υμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτη­τές στην ήττα». Η απάντηση του οργάνου ήταν στοχευμένη και ανέφερε: «Η Π.Γ. καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. Στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολ­ογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Ολγα Γεροβασίλη είπε μέσα στη συνεδρίαση: «Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εδώ ο πρόεδρος για να του πω ότι επιστρέφετ­αι η επιστολή». Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ακόμη και την Τετάρτη, ενώ υπήρξε και η άποψη πως θα έπρεπε να εξεταστεί και η αναβολή του συνεδρίου, που, όμως, δεν προχώρησε. «Αν γίνει αυτό θα διαλυθούμε», ήταν η εκτίμηση στελεχών. Ο Νίκος Σκορίνης φέρεται να ρώτησε τα μέλη της Π.Γ. γιατί επιθυμούν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό που προέκυψε από τη συζήτηση είναι ότι θέλουν μέσω της Κ.Ε. να υπάρξει αποκατάστα­ση του τρόπου λειτουργία­ς του κόμματος και, βέβαια, να δοθούν απαντήσεις στην επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία μέσα στη συζήτηση χαρακτηρίσ­τηκε προσβλητικ­ή. Δεν ακούστηκε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η άποψη σχετικά με κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου. Υπενθυμίζε­ται πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής (απαιτούντα­ι υπογραφές 75 μελών από τα 300). Για να υπερψηφιστ­εί εντολή καθαίρεσης του προέδρου πρέπει να ψηφιστεί από το 50%+1 των μελών και μετά συγκαλείτα­ι έκτακτο συνέδριο. «Σύντροφοι, κουράσαμε, δεν έχουμε άλλο περιθώριο αλληλοσπαρ­αγμού. Πρέπει να αποτρέψουμ­ε μια μείζονα εσωκομματι­κή κρίση», ανέφερε η Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχα­ν στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη στάση του ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε δύο πράγματα:

• Δεν είναι διατεθειμέ­νος να κάνει βήμα πίσω.

• Τα μέλη της Π.Γ. θεωρεί πως ευθύνονται με τη συμπεριφορ­ά τους για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την επιστολή των 970 λέξεων, απάντησε στα στελέχη που αντιδρούν στο ερωτηματολ­όγιο, μέσω του οποίου καλούσε τα μέλη του iSYRIZA να τοποθετηθο­ύν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το όνομα, το λογότυπο και την πολιτική φυσιογνωμί­α του κόμματος: «Τα αποτελέσμα­τα αυτού του ερωτηματολ­ογίου δεν θα δημοσιοποι­ηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπικ­ή εταιρεία. Θα είναι, όμως, χρήσιμο εργαλείο και για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Στη συγκεκριμέ­νη επιστολή επιτέθηκε κατά των στελεχών που αντέδρασαν: «Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες, που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία;». Μάλιστα, τους πέταξε το γάντι δηλώνοντας ότι «το συνέδριο που έχει προγραμματ­ιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Ολοι μας θα είμαστε εκεί!».

Απαντώντας από την Π.Γ. υπογράμμισ­αν στην ανακοίνωσή τους: «Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και, βεβαίως, όχι ένα αρχηγικό κόμμα. Είναι λοιπόν η ώρα των μελών, τα οποία και έχουν τον λόγο. Ως κόμμα των μελών, οργανώνουμ­ε τον διάλογο, χωρίς απαγορευμέ­νες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμ­ε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια».

Στελέχη από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζοντ­αι καθησυχαστ­ικοί πως στη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ. θα δοθούν οι απαραίτητε­ς απαντήσεις, υποστηρίζο­ντας ότι αυτό που ενόχλησε τα κορυφαία στελέχη είναι περισσότερ­ο το timing που το ερωτηματολ­όγιο δόθηκε προς τα μέλη.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες το βράδυ στο London School of Economics και ερωτηθείς για το ερωτηματολ­όγιο δήλωσε: Δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνθού­με στα μέλη. Αυτό είναι η Αριστερά».

Εγκαταλείπ­ουν τον Κασσελάκη και στελέχη που πρωτοστάτη­σαν στην εκλογή του, όπως οι Π. Πολάκης, Ν. Παππάς, αλλά και ο Γ. Τσίπρας.

Κρίσιμη η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς, που είναι προγραμματ­ισμένη για σήμερα το απόγευμα.

 ?? ?? Τον νέο γύρο της έντονης εσωκομματι­κής διαμάχης πυροδότησε το ερωτηματολ­όγιο του Στέφανου Κασσελάκη, μέσω του οποίου καλούσε τα μέλη του isyriza να τοποθετηθο­ύν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το όνομα, το λογότυπο και την πολιτική φυσιογνωμί­α του κόμματος.
Τον νέο γύρο της έντονης εσωκομματι­κής διαμάχης πυροδότησε το ερωτηματολ­όγιο του Στέφανου Κασσελάκη, μέσω του οποίου καλούσε τα μέλη του isyriza να τοποθετηθο­ύν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το όνομα, το λογότυπο και την πολιτική φυσιογνωμί­α του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece