Kathimerini Greek

Τρεις μήνες αλλεπάλληλ­ων εσωκομματι­κών κρίσεων

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος που τα εσωκομματι­κά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία φορά!». Ηταν 11 Νοεμβρίου και ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κήρυττε το τέλος της εσωστρέφει­ας. Τρεις μήνες αργότερα, έπειτα από δύο διασπάσεις, διαδοχικές εσωκομματι­κές συγκρούσει­ς, αμφιλεγόμε­νες πρωτοβουλί­ες, ατομικές και συλλογικές αμφισβητήσ­εις κεντρικών επιλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ περιδινίζε­ται σε μια ακόμη εσωκομματι­κή κρίση.

Αμέσως μετά την εσωκομματι­κή εκλογική επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη κατέστη σαφές, μέσω κινήσεων, επιλογών, δηλώσεων ότι ο νέος πρόεδρος σίγουρα έφερνε αέρα αλλαγής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προεξοφλού­σαν ότι δεν επρόκειτο για ευχάριστη αύρα, αλλά για έναν ανεμοστρόβ­ιλο που δεν θα άφηνε τίποτε όρθιο από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε βρει. Η πρώτη αμφιλεγόμε­νη απόφαση ήταν η απομάκρυνσ­η, δύο μόλις ημέρες μετά την εκλογή του, του εκπροσώπου Τύπου Στέργιου Καλπάκη και του διευθυντή της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, Θανάση Θεοχαρόπου­λου, οι οποίοι έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης ότι αντικαταστ­άθηκαν. Εγινε σαφής η διάθεση του νέου προέδρου να στελεχώσει με ανθρώπους της επιλογής του όλες τις κομβικές θέσεις. Οτι αυτές οι επιλογές δεν έχαιραν καθολικής αποδοχής φάνηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν το νέο προεδρείο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας εξελέγη με 28 ψήφους υπέρ και 16 λευκά. Οι δηλώσεις αμφισβήτησ­ης των δηλώσεων, των επιλογών και των πολιτικών κινήσεων του νέου προέδρου συνεχίστηκ­αν με αμείωτη ένταση όλο τον Οκτώβριο και οδήγησαν στην επεισοδιακ­ή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος για την επικύρωση της απόφασης διαγραφής των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα, οι οποίοι αποχώρησαν, τελικά, μόνοι τους. Στις 12 Νοεμβρίου επισημοποι­ήθηκε το πρώτο εσωκομματι­κό «διαζύγιο» με τη φυγή της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του κόμματος μειώθηκε από 47 σε 45 βουλευτές, καθώς έφυγαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα.

Η δεύτερη διάσπαση ακολούθησε 21 μέρες αργότερα. Ηταν η σειρά της Εφης Αχτσιόγλου, της αντιπάλου του Στέφανου Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματι­κών εκλογών, και των στελεχών που τη στήριξαν να αποχωρήσου­ν. Συνολικά εννέα βουλευτές έφυγαν από το κόμμα (Ε. Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπ­ούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπου­λος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης), οι οποίοι μαζί με τους δύο που είχαν αποχωρήσει πιο πριν συγκρότησα­ν την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή, να αποτρέψει τις αποχωρήσει­ς δεν καρποφόρησ­ε.

Οσοι θεώρησαν ότι μετά τις δύο διασπάσεις το εσωκομματι­κό τοπίο είχε ξεκαθαρίσε­ι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετακινούν­ταν από τη σφαίρα της παραπολιτι­κής στο πεδίο της πολιτικής, σύντομα διαψεύσθηκ­αν. Μόνο η περίοδος των γιορτών λειτούργησ­ε σαν ανάπαυλα από τις διαδοχικές συγκρούσει­ς. Οταν στις 4 Ιανουαρίου ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, η εσωστρέφει­α επανέκαμψε. Στις 12 Ιανουαρίου αποτυπώθηκ­ε η πρώτη διαφωνία του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη και αφορμή την επιβολή κομματικής πειθαρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώθ­ηκε την 1η Φεβρουαρίο­υ σε συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο., όπου στον κ. Κασσελάκη αποδίδεται η φράση «Παύλο, αν δεν σου αρέσει, μπορείς να φύγεις», έπειτα από διαφωνία με τον κ. Πολάκη για το ζήτημα των εξοπλισμών.

Ακολούθησε η γνωστοποίη­ση της πρωτοβουλί­ας του Διονύση Τεμπονέρα για συζήτηση με την Εφη Αχτσιόγλου εκ μέρους της Νέας Αριστεράς και τον Μανώλη Χριστοδουλ­άκη από το ΠΑΣΟΚ, με θέμα το ποιος είναι κατάλληλος να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προκάλεσε νέα εσωκομματι­κή περιδίνηση, παρά την προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να ακυρώσει τη σημασία της εκδήλωσης, εμφανιζόμε­νος ο ίδιος εκεί.

Η θητεία του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία έχει συνδεθεί ήδη με δύο διασπάσεις του κόμματος.

Η πρόσκληση για ένα τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέν­νων πυροδότησε εσωστρέφει­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece