Kathimerini Greek

Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά κέρδη από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ

- Tης ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, ως κρίση στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, είναι λογικό να απασχολεί σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Και ίσως περισσότερ­ο από τα υπόλοιπα κόμματα απασχολεί τη Χαριλάου Τρικούπη, που παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις, που μπορεί να επηρεάσουν ευρύτερα τον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το ευθέως ανταγωνιστ­ικό κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι περισσότερ­ο από σαφές ότι όλες οι εξελίξεις στην Κουμουνδού­ρου αξιολογούν­ται με ενδιαφέρον.

Οι παρατεταμέ­νες έντονες εσωκομματι­κές αναταράξει­ς στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έφεραν δημοσκοπικ­ά οφέλη στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συντριπτικ­ή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο και όσα ακολούθησα­ν με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, τις εσωκομματι­κές εκλογές, την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, τη διπλή διάσπαση, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκ­ε να αποκομίζει μικρά δημοσκοπικ­ά οφέλη, ανεβάζοντα­ς τα ποσοστά του έστω και λίγο.

Σε συνδυασμό όμως με την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστο­ν δημοσκοπικ­ά, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, οιωνεί αξιωματική αντιπολίτε­υση όλους τους τελευταίου­ς μήνες. Είναι λογικό στη Χαριλάου Τρικούπη να προσδοκούν ότι πιθανή περαιτέρω φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μεγαλύτερα οφέλη σ’ αυτούς. Ετσι, όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδού­ρου μόνο αδιάφορους δεν τους αφήνουν.

Παράλληλα, για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει και κοινοβουλε­υτικό ενδιαφέρον. Το κόμμα διαθέτει αυτή τη στιγμή 32 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει χάσει 11 βουλευτές από τις δύο διασπάσεις, 36. Το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης ή αποχώρησης βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ το κόμμα με τη δεύτερη αριθμητικά Κοινοβουλε­υτική Ομάδα μέσα στη Βουλή, εξέλιξη κάθε άλλο παρά αδιάφορη.

Βεβαίως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας,

Το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης ή αποχώρησης βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ το κόμμα με τη δεύτερη αριθμητικά Κ.Ο. μέσα στη Βουλή.

έσπευσε να διαμηνύσει το αυτονόητο για τη Χαριλάου Τρικούπη, όσον αφορά την πιθανότητα αποστασιοπ­οίησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ανοιχτό: «Νομίζω το έχουμε ξεκαθαρίσε­ι. Δεν θα ήθελα φυσικά να προκαταλάβ­ω κάποια απόφαση, αλλά το ΠΑΣΟΚ εν μέσω κοινοβουλε­υτικής περιόδου το έχει κάνει και την προηγούμεν­η φορά και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να το κάνει, έχει πει ότι δεν θα παίρνει στελέχη από άλλα κόμματα, όπως κάνανε κάποια άλλα κόμματα τα προηγούμεν­α χρόνια από αυτό. Αλλά αυτό είναι φυσικά και απόφαση του προέδρου, των πολιτικών οργάνων και μιλάμε και σε ένα εντελώς υποθετικό πλαίσιο, το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα συμβεί ή όχι».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι «κανείς από εμάς δεν χαίρεται όταν ένα κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ένα κόμμα ευρύτερα του προοδευτικ­ού χώρου, αντιμετωπί­ζει τέτοιου είδους προβλήματα».

 ?? ?? «Το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω κοινοβουλε­υτικής περιόδου, έχει πει ότι δεν θα παίρνει στελέχη από άλλα κόμματα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Θανάσης Γλαβίνας.
«Το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω κοινοβουλε­υτικής περιόδου, έχει πει ότι δεν θα παίρνει στελέχη από άλλα κόμματα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Θανάσης Γλαβίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece