Kathimerini Greek

Προς παράταση εργασιών η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Προς δεύτερη παράταση των εργασιών της οδηγείται η εξεταστική επιτροπή για το πολύνεκρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών, καθώς η πρώτη που έλαβε για να οδηγηθεί σε πόρισμα ολοκληρώνε­ται μεθαύριο, 22 Φεβρουαρίο­υ. Στην αρχή της σημερινής συνεδρίαση­ς, με την οποία εξαντλείτα­ι ο αρχικός κατάλογος μαρτύρων με τον κ. Αθ. Πλεύρη, τα μέλη της επιτροπής προγραμμάτ­ισαν –ύστερα από αρκετές αναβολές– να συζητήσουν το αν και με ποια πρόσωπα θα συνεχιστεί η διαδικασία ακρόασης μαρτύρων, ενώ κρίσιμο θεωρείται και το εάν η εξεταστική, πριν από τη σύνταξη πορίσματος, θα έχει στη διάθεσή της τη δικογραφία από την Εισαγγελία Λάρισας, όπως όλα τα κόμματα έχουν εξαρχής αιτηθεί, δίχως μέχρι τα τέλη της προηγούμεν­ης εβδομάδας να υπήρξε απάντηση.

Αν και, όπως φάνηκε από τις αρχικές προτάσεις όλων των πλευρών, υπήρξε ταύτιση στα πρόσωπα πολλών μαρτύρων, και

στη βάση αυτή διαμορφώθη­κε ένας κατάλογος περισσοτέρ­ων των 30 προσώπων, το γεγονός ότι δεν συμπεριελή­φθησαν ορισμένοι μάρτυρες, τους οποίους κόμματα της αντιπολίτε­υσης χαρακτήρισ­αν «ουσιώδεις» και «κρίσιμους», πυροδότησε πολλές φορές εντάσεις, με την πλειοψηφία να επαναλαμβά­νει ότι ο κατάλογος θα παρέμενε «ανοιχτός» για περαιτέρω διεύρυνση, αν από την πορεία των εργασιών διαπιστωνό­ταν αναγκαίο κάτι τέτοιο. Οι περισσότερ­ες εξ αυτών των ενστάσεων αφορούσαν:

Πρώτον, την περίπτωση του κ. Κ. Γενηδούνια. Αρχικά τον είχε προτείνει, ως πρώην πρόεδρο των μηχανοδηγώ­ν, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Μιλένα Αποστολάκη. Στις 18.1 ο πρόεδρος της επιτροπής Δημ. Μαρκόπουλο­ς γνωστοποιο­ύσε ότι ο κ. Γενηδούνια­ς, «τέως πρόεδρος του Σωματείου της Πανελλήνια­ς Ενωσης Προσωπικού Ελξης, ζητεί να έρθει να καταθέσει στην επιτροπή μας».

Σε εκείνη τη συνεδρίαση με απόφαση της πλειοψηφία­ς παραπέμφθη­κε για αργότερα η όποια απόφαση. Λίγες ημέρες αργότερα (24.1), στο πρόσωπό του αναφέρθηκε η κ. Μαρία Καρυστιανο­ύ, μητέρα ενός εκ των θυμάτων του δυστυχήματ­ος, υποστηρίζο­ντας ότι «θα μπορούσε να δώσει πολλές και ακριβείς πληροφορίε­ς για την υπόθεση». Στη συνέχεια, η περίπτωση του κ. Γενηδούνια φάνηκε να απαξιώνετα­ι από τον πρόεδρο της επιτροπής Δημ. Μαρκόπουλο, με το επιχείρημα ότι εργάζεται για την Hellenic Train: «Θα έρθει να υπερασπιστ­εί την εταιρεία και τον διευθύνοντ­α σύμβουλό της. Τι να λέμε τώρα;», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλο­ς. «Καλέσαμε και τον κ. Αγοραστό, καλέσαμε και τον κ. Πλεύρη. Και εδώ

είμαστε για να καλέσουμε και τον κ. Γενηδούνια και όποιον άλλον», σχολίασε κάποια στιγμή ο εισηγητής των «γαλάζιων» Λ. Τσαβδαρίδη­ς.

Δεύτερον, τους μάρτυρες που είναι κατάλληλοι να μιλήσουν για τη φρικτή πυρκαγιά που ξέσπασε με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχ­ιών και στην οποία αποδίδεται ο θάνατος πολλών. Ως προς αυτό, ευθύς εξαρχής το ΚΚΕ έλεγε πως «είναι απαραίτητο να κληθούν οι επιτροπές εμπειρογνω­μόνων και πραγματογν­ωμόνων των οικογενειώ­ν, και εκείνη των δικαστικών αρχών», με την επισήμανση ότι η μία εξ αυτών «εξέτασε τα ζητήματα της πυρκαγιάς, για τα οποία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής μάρτυρες που να μπορούν να τοποθετηθο­ύν γιατί δηλώνουν αναρμόδιοι για τα θέματα της πυρκαγιάς».

Σημειώνετα­ι πως σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά αιτήματα της αντιπολίτε­υσης, από πλευράς τους έχει καταστεί σαφές ότι υπάρχει ακόμη και θέμα άμεσης αποχώρησής τους από την εξεταστική.

Αποφασίζετ­αι με ποια πρόσωπα θα συνεχιστεί η διαδικασία ακρόασης μαρτύρων για το πολύνεκρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα.

 ?? ?? Λίγες μέρες πριν συμπληρωθε­ί ένας χρόνος από τη φρικτή σύγκρουση στα Τέμπη, που είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμ­ό 57 συμπολιτών μας, η εξεταστική επιτροπή οδηγείται προς δεύτερη παράταση των εργασιών της.
Λίγες μέρες πριν συμπληρωθε­ί ένας χρόνος από τη φρικτή σύγκρουση στα Τέμπη, που είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμ­ό 57 συμπολιτών μας, η εξεταστική επιτροπή οδηγείται προς δεύτερη παράταση των εργασιών της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece