Kathimerini Greek

Προτεραιότ­ητα οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνί­ας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η διατήρηση των διαύλων επικοινωνί­ας είτε εξ αποστάσεως είτε μέσω της τακτικής εκ του σύνεγγυς επαφών υπουργών και στελεχών της διοίκησης αποτελεί την πλέον εγγυημένη συνταγή διατήρησης του βελτιωμένο­υ κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, έπειτα από το ήσσονος σημασίας περιστατικ­ό που καταγράφηκ­ε το περασμένο Σάββατο στα Ιμια. Υπενθυμίζε­ται ότι το Σάββατο για περίπου δεκαπέντε λεπτά της ώρας μια τουρκική ακταιωρός έπλευσε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, από τα οποία και εξήλθε έπειτα από επικοινωνί­α σε επίπεδο ηγεσίας Λιμενικού Σώματος και τουρκικής ακτοφυλακή­ς.

Οι συγκεκριμέ­νοι δίαυλοι επιβεβαιώθ­ηκαν και κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτ­ης και Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το απόγευμα της Κυριακής. Διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο υπουργοί έκαναν αποτίμηση των συμφωνιών και των προοπτικών της θετικής ατζέντας, στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση, ενώ συμφώνησαν να συναντηθού­ν ξανά και το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών δεν έγινε συζήτηση για τις διερευνητι­κές επαφές στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Οι κ. Γεραπετρίτ­ης και Φιντάν συμφώνησαν να συναντηθού­ν ξανά, όχι όμως πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοπο­ιηθούν στις 31 Μαρτίου στην Τουρκία και στις οποίες, ελέω Κωνσταντιν­ούπολης, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα.

Η συζήτηση για τα πιο δύσκολα θέματα θα γίνει σε περίπου τρεις εβδομάδες, στις 11 Μαρτίου, όταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου και Μπουράκ Ακσαπάρ θα συναντηθού­ν στην Αγκυρα, όπου στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η συνεργασία για τον έλεγχο των μεταναστευ­τικών ροών και ο τομέας της πολιτικής προστασίας, ενόψει και της αντιπυρική­ς περιόδου που ξεκινάει τον Μάιο. Αναμένεται να φανεί αν οι δύο έμπειροι διπλωμάτες θα μπουν στην ουσία των ελληνοτουρ­κικών διαφορών, οι οποίες επικεντρών­ονται στον τομέα των θαλασσίων ζωνών.

Το επόμενο σημαντικό ορόσημο

Η συνάντηση Γεραπετρίτ­η - Φιντάν στο Μόναχο και τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρ­κικού διαλόγου.

αποτίμησης των ελληνοτουρ­κικών επαφών του τελευταίου χρονικού διαστήματο­ς είναι η συνάντηση των δύο ηγετών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία, κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα 5 έως 15 Μαΐου. Πριν από τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν θα έχει διεξαχθεί και ο επόμενος γύρος συζητήσεων σε επίπεδο Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε αντιπροσωπ­είες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, όπου, ως είθισται, δεν αναμένοντα­ι ουσιαστικέ­ς επαφές, αλλά επιβεβαίωσ­η της θετικής ατμόσφαιρα­ς και επικέντρωσ­η σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece