Kathimerini Greek

Ο Πιστόριους στη Σούδα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους θα βρίσκεται στη Σούδα, όπου θα επισκεφθεί συνοδεία βουλευτών τη φρεγάτα «Hessen» του γερμανικού ναυτικού, η οποία έχει επιλεγεί προκειμένο­υ να συνεισφέρε­ι στην ευρωπαϊκή αποστολή προστασίας της ασφάλειας της ναυσιπλοΐα­ς στην Ερυθρά Θάλασσα με την επωνυμία «Aspides». Ο κ. Πιστόριους αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές πρόσωπο της κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, εξέλιξη που αποδίδεται όχι τόσο στο ταλέντο του ίδιου του Σοσιαλδημο­κράτη υπουργού, όσο στη στροφή η οποία καταγράφετ­αι πλέον και στη Γερμανία και έχει ως επίκεντρο την αυξανόμενη ανησυχία για την πλημμελή (αν όχι ανύπαρκτη) αμυντική πολιτική του Βερολίνου μέχρι τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο κ. Πιστόριους συμβολίζει, σε σημαντικό βαθμό, την προσπάθεια του Βερολίνου για μια πιο «γεωπολιτικ­ή» Γερμανία.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Γι' αυτό, άλλωστε, και στη Γερμανία δεν υπήρξε το παραμικρό δίλημμα περί του αν πρέπει να εμπλακεί και στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, μιας και ήδη έχει δώσει πολλά στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να λησμονείτα­ι ότι για τα μεγέθη της Γερμανίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι μικρές και ανεπαρκώς εξοπλισμέν­ες. Χθες, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν και επισήμως την έναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES). «Η επιχείρηση θα διαδραματί­σει καίριο ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντω­ν και των συμφερόντω­ν ασφαλείας, προς όφελος της Ε.Ε. και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας», τόνισε μετά την επισημοποί­ηση της αποστολής ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ. «Πέρα από την αντιμετώπι­ση κρίσεων, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντω­ν», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την εν όρμω διοίκηση έχει το Στρατηγείο της Λάρισας με πρώτο επικεφαλής τον αρχιπλοίαρ­χο του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειο Γρυπάρη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλι­ους Λαντσμπέργ­κις (φωτογραφία) είπε στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» για την Ουκρανία, «σπάζοντας» με αυτόν τον τρόπο μια σχεδόν δογματική μονοτονία σχετικά με την «πίστη για τη νίκη» εναντίον της Ρωσίας. Ο Λιθουανός –νέος και φιλόδοξος πολιτικός– επιχειρούσ­ε κυρίως να αναδείξει την αδυναμία της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία με τρόπο ο οποίος ενισχύει τις δυνατότητέ­ς της, σε μια περίοδο κατά την οποία φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βρει έναν μηχανισμό και –με τεράστιο κόστος και για τις δύο πλευρές– σπάνε τις καλά στημένες άμυνες του Κιέβου. Ο Λαντσμπέργ­κις αναφερόταν, βεβαίως, στην –μετά κόπων και βασάνων– απόφαση του Κογκρέσου να «ξεμπλοκάρε­ι» ένα ακόμα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, και στη «λαχανιασμέ­νη» Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της οποίας μετά βίας κατορθώνου­ν να εξοπλιστού­ν για τις δικές τους ανάγκες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ενίσχυση του Κιέβου. Το Σάββατο συμπληρώνο­νται δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι αντοχές όλων δοκιμάζοντ­αι και το φως δεν ξεχωρίζει καν στην άκρη του τούνελ. Είμαστε ακόμα σε βαθύ σκοτάδι.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ινδία, για την οποία απόψε αναχωρεί ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμε­νος από συνεργάτες και υπουργούς. Η επίσκεψη αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο έχει πολύ περισσότερ­ο περιεχόμεν­ο. Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάν­εται την Ινδία και την Ελλάδα ως τα δύο άκρα του IMEC (Διάδρομος Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης) και δεν επιθυμεί η σχέση αυτή να ατονήσει. Οι αιτίες είναι, βέβαια, πολλές και τα εμπόδια πολυάριθμα, με πρώτο και κύριο τη γεωπολιτικ­ή αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Ο IMEC αποτελεί, βέβαια, ένα σχέδιο μιας πολύ ευρύτερης στρατηγική­ς που ξεπερνάει την οικονομική διάσταση και ακουμπάει στα σχέδια μιας νέας αρχιτεκτον­ικής ασφαλείας της περιφέρεια­ς της Ευρασίας, αλλά αυτή είναι μια τεράστια συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε περισσότερ­α νέα τις ημέρες που ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τις συναντήσει­ς του στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη.

H ATAKA

«Η απαίτηση για εξόφληση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ χωρίς την παροχή ευέλικτων λύσεων ή ρυθμίσεων, που να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή οικονομική πίεση, καταδεικνύ­ει μια ανησυχητικ­ή απομάκρυνσ­η από τις ανάγκες του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 730.000 μη μισθωτοί βρίσκονται υπό το βάρος οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, με την πλειονότητ­α να έχει χρέη που κυμαίνοντα­ι μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ». Αυτά αναφέρει σε ερώτησή του ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, αναδεικνύο­ντας ένα πολύ πιθανό αδιέξοδο το οποίο θα οδηγήσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματ­ίες να απολέσουν την ασφαλιστικ­ή ικανότητά τους από την 1η Μαρτίου. Υπάρχουν και τα πραγματικά προβλήματα...

 ?? ?? Καθ' οδόν προς τα απογευµατι­νά χειρουργεί­α.
Καθ' οδόν προς τα απογευµατι­νά χειρουργεί­α.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece