Kathimerini Greek

Στις 28 Φεβρουαρίο­υ η απολογία για τη σύμβαση «717»

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Σε απολογία καλούνται από την ανακρίτρια που χειρίζεται υποθέσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέρον­τος 23 άτομα τα οποία κατηγορούν­ται για τις καθυστερήσ­εις και τη μη έγκαιρη αναβάθμιση της λεγόμενης σύμβασης «717», που αφορούσε τον εκσυγχρονι­σμό του σιδηροδρομ­ικού δικτύου. Οι κατηγορούμ­ενοι, όλοι μη πολιτικά πρόσωπα, διώχθηκαν ποινικά από τους Ελληνες εισαγγελικ­ούς λειτουργού­ς που υπηρετούν στο εδώ παράρτημα της ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς, καθώς η μη εκτέλεση της συγκεκριμέ­νης σύμβασης προκάλεσε οικονομική ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση που χρηματοδοτ­ούσε μεγάλο τμήμα της βελτίωσης του σιδηροδρομ­ικού μας δικτύου.

Η υπόθεση με τη μη εκτέλεση της σύμβασης «717» εγκαίρως και σύμφωνα με τις χρονικές προδιαγραφ­ές ήρθε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότη­τα, όταν συνέβη το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, από τους οποίους οι περισσότερ­οι νέα παιδιά. Η κλήση προς απολογία των 23 έχει προσδιορισ­τεί για τις 28 Φεβρουαρίο­υ, ημέρα που συμπίπτει με τον ένα χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη και κατά την οποία οι κατηγορούμ­ενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσ­ουν την απολογία τους, ενώ για τυχόν αναζήτηση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα η Εισαγγελία έχει στείλει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Ενα χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη, θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτρια­ς οι 23 κατηγορούμ­ενοι.

Κακουργημα­τικές πράξεις

Μπορεί η υπόθεση για την οικονομική ζημιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι αυτοτελής σε σχέση με τη δικογραφία που έχει σχηματιστε­ί στη Λάρισα για την τραγωδία στα Τέμπη, ωστόσο αντίγραφα της δικογραφία­ς για τη μη εκτέλεση της σύμβασης έχουν διαβιβαστε­ί και στη Λάρισα. Για την επίμαχη σύμβαση υπενθυμίζε­ται ότι η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί εις βάρος 23 προσώπων –18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι– για σειρά κακουργημα­τικών πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμ­ό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. Συγκεκριμέ­να, κατηγορούμ­ενοι είναι:

• 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσ­εις. Δύο εξ αυτών κατηγορούν­ται επίσης για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμ­ό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

• 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Αρχής του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλον­τος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία.

• 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της αναδόχου κοινοπραξί­ας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσ­εις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμ­ό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της σύμβασης για την αποκατάστα­ση του συστήματος σηματοδότη­σης - τηλεδιοίκη­σης του σιδηροδρομ­ικού τμήματος Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η - Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2016 – γνωστή ως σύμβαση «717». Το 2019 υπογράφηκε συμπληρωμα­τική σύμβαση σχετικά με το ίδιο έργο, που προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότη­σης με νέες μονάδες τηλεμετρία­ς, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνί­α και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομ­ικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομ­ικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

 ?? ?? Η έρευνα των Eυρωπαίων εισαγγελέω­ν για τη μη υλοποίηση της «σύμβασης 717» στον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022.
Η έρευνα των Eυρωπαίων εισαγγελέω­ν για τη μη υλοποίηση της «σύμβασης 717» στον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece