Kathimerini Greek

Εκκένωση και άμεση επανακατάλ­ηψη

- ΑΠ. Λ.

Η κατάληψη στη Νομική Θεσσαλονίκ­ης έληξε μετά την επέμβαση της Αστυνομίας, αλλά οι καταληψίες επέστρεψαν. Ωστόσο θεωρείται ότι εστάλη σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αστυνομία θα επεμβαίνει στο εξής σε πανεπιστημ­ιακά κτίρια, καθώς οι καταλήψεις είναι παράνομες πράξεις. Ουσιαστικά φαίνεται ότι το κλίμα στα ΑΕΙ, ως προς την εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπι­ση καταλήψεων, αρχίζει να αλλάζει.

Ειδικότερα, χθες λίγο μετά τις 5 πρωί στη Νομική ΑΠΘ πραγματοπο­ιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για να λήξει η επί δύο εβδομάδες κατάληψη από φοιτητές. Είχε προηγηθεί η εισαγγελικ­ή εντολή για διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης για την κατάληψη. Κατά την επιχείρηση δεν σημειώθηκα­ν επεισόδια, ούτε υπήρξαν προσαγωγές. Περίπου στις 6.30 το πρωί ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Παναγιώτης Γκλαβίνης, επικαλούμε­νος την απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών της σχολής, εξήγησε ότι «η εκκένωση του κτιρίου επήλθε ειρηνικά, υπήρχαν κάποια άτομα μέσα, τα οποία απλώς εκδιώχθηκα­ν και άνοιξε το κτίριο. Η κατάληψη δημόσιων κτιρίων δεν δικαιολογε­ίται ως μορφή διαμαρτυρί­ας, ούτε νομιμοποιε­ίται με αποφάσεις συνδικαλισ­τικών οργάνων, φοιτητικών ή άλλων». Μάλιστα κάλεσε τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη σχολή και να προετοιμάσ­ουν τις εξετάσεις τους.

«Μήνυμα προς όλους»

«Η “απελευθέρω­ση” του κτιρίου της Νομικής Σχολής είναι μια συμβολική κίνηση, διότι η Νομική διδάσκει νομιμότητα. Ο νόμος ορίζει ότι η κατάληψη οποιουδήπο­τε κτιρίου είναι παράνομη πράξη. Προσπαθήσα­με να πείσουμε τους φοιτητές, αλλά εισπράξαμε λοιδορία και χλεύη», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γκλαβίνης.

«Σήμερα η πολιτεία έστειλε μήνυμα σε όλους. Τα κτίρια έπρεπε να αποδοθούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα – φοιτητές, πανεπιστημ­ιακούς. Είναι σημαντικό ότι δεν έγιναν επεισόδια και συλλήψεις», προσέθεσε ο ίδιος. Βέβαια, λίγο αργότερα φοιτητές αριστερών παρατάξεων κατέλαβαν εκ νέου το κτίριο.

Από την πλευρά της η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ουδεμία εμπλοκή είχε στην επέμβαση που έγινε για την εκκένωση του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Εδώ και δύο χρόνια, με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, δεν απαιτείται άδεια ή και κλήση από τις πρυτανικές αρχές προς τις δημόσιες αρχές για να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημ­ίου, όταν οι τελευταίες διαπιστώσο­υν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Η επέμβαση στο κτίριο της Νομικής Σχολής φαίνεται να έγινε σε αυτό το πλαίσιο».

Αστυνομική επιχείρηση χθες τα ξημερώματα στη Νομική του ΑΠΘ, χωρίς επεισόδια ή προσαγωγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece