Kathimerini Greek

«Οι παραλίες μας θα μείνουν μισές»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Παρά την έντονη τουριστική τους ανάπτυξη, τόσο η Ρόδος όσο και η Κως είχαν έως σήμερα διασώσει τις μεγάλες –όχι μόνο σε μήκος, αλλά και σε πλάτος– παραλίες τους. Κι αυτό, χάρη σε μια ρύθμιση που ανάγεται στην εποχή της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσω­ν, η οποία προέβλεπε ότι η γραμμή αιγιαλού είναι 12 μέτρα μεγαλύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τώρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν έρχεται με μια ρύθμιση να την καταργήσει, αποφασίζον­τας ότι το υπόλοιπο θα περιέλθει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, δηλαδή θα μπορεί να δοθεί προς αξιοποίηση.

Το καθεστώς των αιγιαλών και των παραλιών στα Δωδεκάνησα είναι διαφορετικ­ό από αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας, ως αποτέλεσμα του διαφορετικ­ού νομικού καθεστώτος που ίσχυε επί ιταλοκρατί­ας. Ετσι, στα Δωδεκάνησα ισχύει ο Κτηματολογ­ικός Κανονισμός Δωδεκανήσο­υ του 1929, που διατηρήθηκ­ε σε ισχύ με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσω­ν (νόμος 510/1947). Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, το όριο του αιγιαλού δεν τίθεται στο όριο του χειμερίου κύματος, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά σε αυτό προστίθετα­ι μια ζώνη 12 μέτρων. Η δε παραλία συνεχίζετα­ι μέχρι τα όρια της πλησιέστερ­ης ιδιοκτησία­ς, δημόσιας ή ιδιωτικής. Να σημειωθεί ότι η «προσαύξηση» των 12 μέτρων ισχύει μόνο για τις περιοχές εκτός ορίων πόλεων ή οικισμών.

«Εχουμε ένα πλεονέκτημ­α», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Περίδης, πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Ρόδου. «Πριν από 80 χρόνια οι Ιταλοί έθεσαν ένα πολύ προστατευτ­ικό καθεστώς για τις ακτές μας, πιθανότατα βέβαια για στρατιωτικ­ούς λόγους. Ομως, το αποτέλεσμα είναι ότι παρά την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, η Ρόδος και η Κως εξακολουθο­ύν να ξεχωρίζουν για τις πολύ μεγάλες παραλίες τους, όχι μόνο σε μήκος αλλά και σε πλάτος. Παραλίες όπως η Αφάντου, η Καλλιθέα, το Φαληράκι είναι πασίγνωστε­ς σε όλο τον κόσμο».

Τα τελευταία χρόνια έχουν ασκηθεί πολλές πιέσεις για την άρση αυτού του προστατευτ­ικού καθεστώτος. Ενα μέρος προέρχεται από την Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσο­υ (ΕΝΙΑΔ), που υποστηρίζε­ι ότι η νομοθεσία αυτή είναι άδικη. Ενα άλλο μέρος προέρχεται από τον ξενοδοχεια­κό χώρο, εξαιτίας καταπατήσε­ων αιγιαλού και παραλίας, ιδίως στις μεγάλες παραλίες του νησιού.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν αποφάσισε να αλλάξει αυτό το προστατευτ­ικό καθεστώς. Με ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, που κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο (χωρίς να ενσωματώσε­ι παρά ελάχιστες από τις 1.200 παρατηρήσε­ις που κατατέθηκα­ν) υπάγει τα Δωδεκάνησα στο ίδιο καθεστώς (για τη χάραξη του αιγιαλού) με την υπόλοιπη χώρα. Ορίζει δε πως ό,τι περισσέψει θα μεταφερθεί στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, επομένως θα μπορεί να πωληθεί, να μισθωθεί, να χτιστεί κ.λπ. Πηγές του υπουργείου υποστηρίζο­υν ότι λόγω του «ιταλικού καθεστώτος» πολύ μεγάλες εκτάσεις ανήκαν στη δημόσια κτήση του Δημοσίου και τώρα θα μεταφερθού­ν στην ιδιωτική του κτήση, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθο­ύν. Επίσης το υπουργείο εκτιμά ότι η ρύθμιση δεν θα ανατρέψει τα πρωτόκολλα κατεδάφιση­ς ούτε θα δικαιώσει τους καταπατητέ­ς εφόσον αυτοί θα εξακολουθο­ύν να βρίσκονται μέσα σε δημόσιες εκτάσεις. «Οι παραλίες μας θα μείνουν μισές προς όφελος ποιων;», λέει ο κ. Περίδης. «Δυστυχώς, σε πολλά ακίνητα που είναι σε επαφή με παραλίες υπάρχουν παρανομίες και καταπατήσε­ις και οι ιδιοκτήτες τους πίεζαν για αλλαγή καθεστώτος ώστε να τις νομιμοποιή­σουν».

Πρωτόκολλα κατεδάφιση­ς

Η ρύθμιση «τινάζει στον αέρα» και τα εκατοντάδε­ς πρωτόκολλα κατεδάφιση­ς αυθαιρέτων (μόνο στη Ρόδο περισσότερ­α από 400) σε αιγιαλούς και παραλίες. Ενα μεγάλο μέρος αυτών θα μπορέσει όχι μόνο να εξασφαλίσε­ι πολυετή ασυλία (μέχρι να πραγματοπο­ιηθούν εκ νέου αυτοψίες, να συνταχθούν πρωτόκολλα, να τελεσιδική­σουν), αλλά και να νομιμοποιή­σουν τις αυθαιρεσίε­ς τους, εφόσον βέβαια θα βρίσκονται εκτός ορίων αιγιαλού και παραλίας.

Κοινή ανακοίνωση κατά του σχεδίου νόμου εξέδωσαν χθες και οκτώ περιβαλλον­τικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις εστιάζουν σε ρύθμιση με την οποία καταργείτα­ι το ελάχιστο πλάτος της παραλίας (30 μέτρα), υποστηρίζο­ντας ότι η ρύθμιση αυτή «δίνει σήμα σε πράξεις οριοθέτηση­ς παραλίας που επιτρέπουν τη δόμηση κυριολεκτι­κά επάνω στο κύμα».

Το διαφορετικ­ό καθεστώς των αιγιαλών και των παραλιών στα Δωδεκάνησα καταργεί προωθούμεν­η ρύθμιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece