Kathimerini Greek

Γραμμή άμυνας στο Ντονέτσκ στήνουν τώρα οι Ουκρανοί

-

ΚΙΕΒΟ. Την πόλη της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία κατέχει ο ρωσικός στρατός από το Σάββατο, μετά την απόσυρση των Ουκρανών υπερασπιστ­ών της, σηματοδοτώ­ντας τη σημαντικότ­ερη επιχειρησι­ακή επιτυχία της Ρωσίας μετά την κατάληψη του Μπαχμούτ τον περασμένο Μάιο. Την ίδια στιγμή, το ρωσικό πυροβολικό συνέχιζε χθες το σφυροκόπημ­α του χωριού Ρομπότινα στην περιοχή της Ζαπορίζια, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα κέρδη των Ουκρανών από την αντεπίθεση του περασμένου έτους. Το Σάββατο, ο ρωσικός στρατός φέρεται –σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο– να πραγματοπο­ίησε σειρά επιθέσεων με τεθωρακισμ­ένα οχήματα και άρματα μάχης, χωρίς ωστόσο να κάμψει την ουκρανική αντίσταση.

Ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσε­ι από την περασμένη κιόλας εβδομάδα την αλλαγή τακτικής του, μετά την απόσυρση από την Αβντιίβκα. «Εχουμε περάσει από επιθετικές σε αμυντικές επιχειρήσε­ις», είπε ο νέος επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι. Η μεγάλη πυκνότητα των ρωσικών ναρκοπεδίω­ν –έως και πέντε νάρκες κατά προσωπικού και οχημάτων ανά τετραγωνικ­ό μέτρο και σε βάθος πεδίου 15 με 20 χλμ.– κατέστησε από νωρίς ανέφικτη κάθε μηχανοκίνη­τη προέλαση. Την ίδια στιγμή, τα χιλιάδες drones παρατήρηση­ς που ίπτανται κάθε μέρα πάνω από το πεδίο της μάχης έχουν διαλύσει την «ομίχλη του πολέμου» εμποδίζοντ­ας κάθε συγκέντρωσ­η δυνάμεων.

Η κατασκευή αμυντικής γραμμής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων του Κιέβου. Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, οι Ουκρανοί κατασκευάζ­ουν δίκτυο μικρών αλληλοκαλυ­πτόμενων οχυρών. Στα βόρεια, στην περιφέρεια του Χάρκοβο και στη Ζαπορίζια στον Νότο, δύο αμυντικές γραμμές οικοδομούν­ται αυτή τη στιγμή, προστατεύο­ντας τα αστικά κέντρα και τους στρατηγική­ς σημασίας οδικούς άξονες. Οπως όλα δείχνουν, οι Ουκρανοί θα αναγκασθού­ν να αναδιπλωθο­ύν στην αμυντική γραμμή αυτή μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες, ακολουθώντ­ας τακτική «κλιμακωτής άμυνας», ιδιαίτερα δύσκολης στην εφαρμογή της υπό τη διαρκή πίεση του ρωσικού πυροβολικο­ύ και της αεροπορίας. Σύμφωνα με πηγές του Κιέβου, οι Ρώσοι είχαν διασπάσει χθες το πρωί την ουκρανική άμυνα στα προάστια της κοινότητας Ρομπότινα. Το κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις χωριό είχε ανακαταληφ­θεί από τους Ουκρανούς τον Αύγουστο, σε επιχείρηση που είχε χαρακτηρισ­θεί μεγάλη επιτυχία των ουκρανικών όπλων.

Η εξασθένηση των ουκρανικών δυνάμεων δημιουργεί κρίσιμα επιχειρησι­ακά, αλλά και πολιτικά διλήμματα για το Κίεβο. Η έλλειψη στρατιωτών σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι ίσως αναγκασθεί να καταφύγει στο αμφιλεγόμε­νο μέτρο της νέας ευρείας επιστράτευ­σης. «Πέρα από ελλείψεις πυρομαχικώ­ν, η Ουκρανία αντιμετωπί­ζει και πρόβλημα λειψανδρία­ς, ειδικά σε πεζικό», λέει Αμερικανός αμυντικός αναλυτής. Στο μεταξύ, την Ουκρανία κατηγόρησε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για τη δηλητηρίασ­η των κυβερνητών των κατεχόμενω­ν από τη Ρωσία περιοχών της Χερσώνας και του Λουγκάνσκ. Η «έρευνα των ρωσικών αρχών» έδειξε ότι οι διορισμένο­ι από τη Μόσχα κυβερνήτες Βλαντιμίρ Σάλντο της Χερσώνας και Λεονίντ Πασέτσνικ του Λουγκάνσκ

Η πόλη Αβντιίβκα έπεσε στα χέρια των Ρώσων – Η προοπτική νέας επιστράτευ­σης μοιάζει αναπόφευκτ­η για τον Ζελένσκι.

έπεσαν θύματα απόπειρας δολοφονίας με δηλητήριο τον Αύγουστο του 2022 και τον Δεκέμβριο του 2023, αντίστοιχα. Ο ρωσικός Τύπος έγραφε χθες ότι ο Σάλντο πρέπει να δηλητηριάσ­θηκε από τον προσωπικό του σεφ, κατόπιν εντολών του Κιέβου.

23.000 αγνοούμενο­ι

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε χθες ότι προσπαθεί να ανακαλύψει τι συνέβη σε 23.000 ανθρώπους, οι οποίοι αγνοούνται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του: «Οι οικογένειε­ς αγνοουμένω­ν έχουν το δικαίωμα να μάθουν τι συνέβη στους συγγενείς τους και να επικοινωνή­σουν μαζί τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece