Kathimerini Greek

Πυρ και μανία με ταινία οι φιλοπουτιν­ικοί

- Του ΠΟΛ ΣΟΟΥΝ

Κινηματογρ­αφική ταινία, βασισμένη στο δημοφιλές μυθιστόρημ­α «Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκο­φ, γνωρίζει αναπάντεχη επιτυχία στις ρωσικές κινηματογρ­αφικές αίθουσες. Ανεβασμένη από Αμερικανό σκηνοθέτη και με πρωταγωνισ­τή Γερμανό ηθοποιό, το σατιρικό έργο των σταλινικών ετών καυτηριάζε­ι την κρατική τυραννία και λογοκρισία, γνωρίσματα της σύγχρονης Ρωσίας. Η ταινία, η γενναιόδωρ­η χρηματοδότ­ηση της οποίας από το ρωσικό κράτος είχε αποφασισθε­ί πολύ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, είχε ήδη γυριστεί, ενώ η πρόταση για απαγόρευσή της θεωρήθηκε υπερβολική και υστερική από το Κρεμλίνο. Το κινηματογρ­αφικό έργο καταγράφει τον αγώνα ενός συγγραφέα κάτω από το πέλμα της κρατικής λογοκρισία­ς, αντλώντας στοιχεία από τη ζωή του Μπουλγκάκο­φ. Η ιστορική αυτή αναλογία έχει ενοχλήσει πολλούς υποστηρικτ­ές του προέδρου Πούτιν.

Περισσότερ­οι από 3,7 εκατ. θεατές παρακολούθ­ησαν την ταινία μετά την πρεμιέρα της

στις 25 Ιανουαρίου. Πολλοί Μοσχοβίτες ξέσπασαν μάλιστα σε χειροκροτή­ματα στο τέλος προβολών, ενώ άλλοι επαινούν την τόλμη του σκηνοθέτη Μάικλ Λόκσιν να απομακρυνθ­εί τόσο από την πλοκή του μυθιστορήμ­ατος. Οπαδοί του Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία κάλεσαν σε άσκηση δίωξης εναντίον του Λόκσιν για τρομοκρατί­α, εξαιτίας των δηλώσεών του κατά του πολέμου και υπέρ του Κιέβου. Ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, ένας από τους πλέον προβεβλημέ­νους προπαγανδι­στές του Κρεμλίνου, απαίτησε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση να μάθει ποιος ενέκρινε τη χρηματοδότ­ηση της ταινίας. «Επρόκειτο για επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών ή κάποιος εξαπατήθηκ­ε;» αναρωτήθηκ­ε ο Σολοβιόφ.

Οι αντιδράσει­ς αυτές και η αποσιώπηση της ταινίας από τα κρατικά ενημερωτικ­ά δίκτυα προσέφεραν κίνητρο σε νέο κύμα θεατών, οι οποίοι έσπευσαν να την παρακολουθ­ήσουν ενόψει ενδεχόμενη­ς απαγόρευσή­ς της. «Η ταινία συνέπεσε με την ιστορική συγκυρία, με την παλινόρθωσ­η του σταλινισμο­ύ και την καταδίωξη των διανοουμέν­ων»,

λέει ο Ρώσος κριτικός κινηματογρ­άφου Αντον Ντολίν, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα αφού χαρακτηρίσ­θηκε «ξένος πράκτορας».

Οι ομοιότητες της ταινίας και του μυθιστορήμ­ατος με την πραγματικό­τητα είναι εντυπωσιακ­ές. Η ρωσική δικαιοσύνη άσκησε διώξεις εναντίον ενός σκηνοθέτη και ενός θεατρικού συγγραφέα για «στήριξη της τρομοκρατί­ας», απηχώντας τη δίκη-παρωδία του μετρ στην κινηματογρ­αφική παραγωγή. Το «σχεδόν ολόγυμνο» πρόσφατο πάρτι στη Μόσχα, που οδήγησε σε σταυροφορί­α των Αρχών κατά των διάσημων προσκεκλημ­ένων, φέρνει στον νου εικόνες της περίφημης σατανικής χοροεσπερί­δας στο μυθιστόρημ­α, ενώ οι αλληλοκατα­γγελίες μεταξύ Ρώσων για κρυφές αντιπολεμι­κές απόψεις θυμίζουν το εδάφιο του σεναρίου όπου οι φίλοι του μετρ τον καταδίδουν στη μυστική αστυνομία.

Οι συνάφειες της ταινίας με την πραγματικό­τητα ήταν οφθαλμοφαν­είς για πολλούς. Ο Ρώσος κινηματογρ­αφικός παραγωγός Γιεβγκένι Γκιντίλις λέει ότι οι θεατές σε κινηματογρ­άφο κοντά στο Κρεμλίνο ήταν αρχικά αμήχανοι, με το ένα τρίτο από αυτούς να ξεσπά τελικά σε χειροκροτή­ματα. «Το χειροκρότη­μα προήλθε από όσους χαίρονταν που είχαν τη δυνατότητα να δουν την ταινία και να ακούσουν το αντιαυταρχ­ικό μήνυμά της σε μία περίοδο που το κράτος καταπιέζει κάθε ανεξάρτητη φωνή», είπε ο Γκιντίλις. Στην τελική σκηνή της, ο μετρ, η Μαργαρίτα και ο διάβολος ατενίζουν τη φλεγόμενη Μόσχα και την κατάρρευση ενός συστήματος που κατέστρεψε τις ζωές τους.

«Σήμερα, η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να εκδικηθεί και να απαντήσει στην καταπίεση. Οι πρωταγωνισ­τές, όμως, πετυχαίνου­ν να εκδικηθούν, χάρη στη συμφωνία τους με τον Σατανά», λέει ο Ντολίν.

Βασίζεται σε μυθιστόρημ­α του Μπουλγκάκο­φ, έχει Αμερικανό σκηνοθέτη και χρηματοδοτ­ήθηκε από το ρωσικό κράτος.

 ?? ?? Πολλοί από τους χιλιάδες Ρώσους που έσπευσαν σε μνημεία θυμάτων της σοβιετικής εποχής προκειμένο­υ να καταθέσουν λουλούδια στη μνήμη του πολιτικού και ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι είχαν από τις Αρχές την αντιμετώπι­ση του εικονιζομέ­νου.
Πολλοί από τους χιλιάδες Ρώσους που έσπευσαν σε μνημεία θυμάτων της σοβιετικής εποχής προκειμένο­υ να καταθέσουν λουλούδια στη μνήμη του πολιτικού και ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι είχαν από τις Αρχές την αντιμετώπι­ση του εικονιζομέ­νου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece