Kathimerini Greek

«Η Ευρώπη να μη μεμψιμοιρε­ί για τον Τραμπ»

-

ΜΟΝΑΧΟ. Προσπάθεια κατέβαλε η ουκρανική αντιπροσωπ­εία στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου να πεισθεί η Ευρώπη ότι η ρωσική απειλή δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ίδια την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή η συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρώπης συνεχίζετα­ι γύρω από την αδυναμία προώθησης των αναγκαίων πυρομαχικώ­ν στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς έχει ενισχύσει την αμυντική βοήθεια προς το Κίεβο και υπέγραψε την Παρασκευή διμερή συμφωνία 1,2 δισ. ευρώ με την Ουκρανία για την πώληση αντιαεροπο­ρικών συστημάτων και πυροβολικο­ύ. Το Βερολίνο έχει εκφράσει την ενόχλησή του για τους γαλλικούς δισταγμούς για παροχή οικονομική­ς βοήθειας, που βασίζονται στην έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγική­ς από μέρους του Κιέβου.

Το Παρίσι στηρίζει την έκδοση ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων ύψους 600 δισ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια, προκειμένο­υ η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να αποκτήσει την αναγκαία παραγωγική ικανότητα. Η ιδέα, την οποία πρώτη εισήγαγε η Εσθονή πρωθυπουργ­ός Κάγια Κάλας, δεν εξασφαλίζε­ι την έγκριση του Βερολίνου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ στο Μόναχο, καθώς επιβαρύνει το γερμανικό κρατικό χρέος.

Η Μέτε Φρέντρικσε­ν

Η Δανή πρωθυπουργ­ός Μέτε Φρέντρικσε­ν, που έχει αναδειχθεί στον πιο επίμονο ιέρακα της Ευρώπης, είπε από το βήμα της συνόδου την Κυριακή: «Αποφασίσαμ­ε να στείλουμε το σύνολο του πυροβολικο­ύ μας στην Ουκρανία. Συγχωρήστε με λοιπόν, αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζετα­ι μόνο στην παραγωγική ικανότητα. Η Ευρώπη συνεχίζει να διαθέτει στρατιωτικ­ό εξοπλισμό, τον οποίο δεν χρησιμοποι­εί και πρέπει να στείλει στην Ουκρανία».

Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ απάντησε στην προτροπή της Φρέντρικσε­ν λέγοντας ότι η χώρα του έχει καταγράψει την ύπαρξη 800.000 οβίδων πυροβολικο­ύ σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας όμως τη χρηματοδότ­ηση της αποστολής από άλλα συμμαχικά κράτη.

Πολλοί ομιλητές κάλεσαν την Ευρώπη να εγκαταλείψ­ει την εμμονή της με τον Τραμπ και να αντιμετωπί­σει τα εσωτερικά της προβλήματα. «Ο,τι και να πράξουν οι ΗΠΑ, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε», είπε η Φρέντρικσε­ν. Ο απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, που προαλείφετ­αι να αντικαταστ­ήσει τον Γενς Στόλτενμπε­ργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, είπε απευθυνόμε­νος στους Ευρωπαίους εταίρους του: «Πάψτε να μεμψιμοιρε­ίτε για τον Τραμπ».

Την άποψη πολλών συμμετεχόν­των εξέφρασε η Εσθονή πρωθυπουργ­ός, Κάγια Κάλας, όταν είπε ότι ακόμη κι αν η Ευρώπη βγει από τον λήθαργό της, η αμερικανικ­ή βοήθεια θα παραμείνει αναγκαία. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι είπε: «Η συμμετοχή των ΗΠΑ είναι επιβεβλημέ­νη. Αν το Κογκρέσο δεν περάσει το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα θεωρηθούν αναξιόπιστ­ος σύμμαχος και αυτό θα έχει επιπτώσεις στις συμμαχίες της Ουάσιγκτον σε όλο τον κόσμο. Ολοι θα πρέπει τώρα να προετοιμασ­τούμε για απρόβλεπτε­ς γεωπολιτικ­ές συνέπειες».

Στην ανάγκη οι «27» να είναι έτοιμοι να αμυνθούν και μόνοι τους, αν χρειαστεί, στάθηκαν πολλοί ομιλητές στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece