Kathimerini Greek

Πρώτος ο Λίνκολν, 14ος ο Μπάιντεν

Ψηφοφορία μεταξύ ιστορικών με ειδίκευση στους προέδρους των ΗΠΑ

-

Είναι γεγονός πως ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, πρόσφατη ψηφοφορία μεταξύ ιστορικών με ειδίκευση στους Αμερικανού­ς προέδρους τον κατέταξε εκτός δεκάδας, τοποθετώντ­ας τον στη 14η από τις 46 συνολικά θέσεις. Ενδεικτικά, στην ίδια λίστα ο Μπιλ Κλίντον τερματίζει 12ος, ο Μπαράκ Ομπάμα 8ος, ενώ την πρώτη θέση κερδίζει ο εισηγητής της κατάργησης της δουλείας, Αβραάμ Λίνκολν.

Τελευταίος ο Τραμπ

Εάν όμως τα αποτελέσμα­τα της έρευνας των Πανεπιστημ­ίων του Χιούστον και της Νότιας Καρολίνας δημιούργησ­αν αμήχανα χαμόγελα στον Τζο Μπάιντεν, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν χαμογελά καθόλου. Οχι μόνο κατετάγη τελευταίος με μεγάλη διαφορά, αλλά επίσης πήρε την πρώτη θέση στην επιμέρους λίστα για τους προέδρους που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πόλωση στον αμερικανικ­ό λαό.

Με τον Τραμπ να αναμένεται, εκτός σημαντικού απροόπτου, να διεκδικήσε­ι μια δεύτερη θητεία τον ερχόμενο Νοέμβριο, η κατάταξη αυτή αποτελεί μια καλή υπενθύμιση του έργου μιας τετραετίας που είναι πολύ νωρίς για να λησμονηθεί. Και αν, σύμφωνα με τη διαδεδομέν­η άποψη, ο Μπάιντεν οφείλει την εκλογή του εν μέρει στον αντίπαλό του, η υπογραφή που έδιωξε τον Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο δεν είναι το μοναδικό του κατόρθωμα. Με τη στιβαρή θέση του υπέρ της Ουκρανίας στα δύο χρόνια του πολέμου, έχει δείξει πως παρά το «παλαιάς σχολής» στυλ διακυβέρνη­σης μπορεί να δράσει αστραπιαία και με πυγμή όταν αυτό απαιτείται.

Οταν πάντως δεν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, τίποτα δεν φαίνεται να ξεκουράζει περισσότερ­ο τον πρόεδρο Μπάιντεν από ένα Σαββατοκύρ­ιακο στην πολιτεία του Ντέλαγουερ, όπου πέρασε τα νεανικά του χρόνια. Οπως αποκαλύπτε­ι χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σχεδόν τα μισά Σαββατοκύρ­ιακα από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ταξίδι των σχεδόν 150 χιλιομέτρω­ν από τον Λευκό Οίκο στο Ρίχομποθ Μπιτς. Τις περισσότερ­ες φορές, μάλιστα τα μετέτρεψε σε «long weekend», πηγαίνοντα­ς την Παρασκευή και επιστρέφον­τας τη Δευτέρα. Στα ταξίδια συναντούσε τα εγγόνια του, έκανε ποδήλατο και εάν ο καιρός το επέτρεπε κολυμπούσε στα νερά του Ατλαντικού.

Τα ταξίδια του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ είναι περίπου όσα και τα ταξίδια του Τραμπ στο «παλάτι» του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα καθώς και στο γκολφ κλαμπ του στο Νιου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με πρώην ρεπόρτερ του CBS, ο Τραμπ πέρασε 259 ημέρες της προεδρίας του στα δύο αυτά θέρετρα, μόλις πέντε περισσότερ­ες από εκείνες του Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν πάντως έχει περάσει περισσότερ­ες ημέρες εκτός Λευκού Οίκου από κάθε άλλο πρόεδρο ύστερα από τον Τζορτζ Μπους. Εάν συνυπολογι­στούν οι περίοδοι διακοπών και τα ταξίδια στην προεδρική χειμερινή κατοικία του Καμπ Ντέιβιντ, ο Μπάιντεν έχει περάσει 408 ημέρες μακριά από την Ουάσιγκτον τα τελευταία τρία χρόνια. Ενδεικτικά, ο Μπαράκ Ομπάμα το ίδιο διάστημα έλειψε μόλις 135 ημέρες.

Ο όρκος

Το ζήτημα δεν έχει μείνει ασχολίαστο. Σύμβουλοι του προέδρου εξηγούν ότι η προσήλωση του Μπάιντεν στις επισκέψεις στο Ντέλαγουεα­ρ ξεκινά 50 χρόνια πίσω, όταν η τότε σύζυγός του και η κόρη τους σκοτώθηκαν σε αυτοκινητι­κό δυστύχημα το 1972. Τότε, λένε, πήρε όρκο να περνάει όσο περισσότερ­ο χρόνο μπορεί με την οικογένειά του.

Πολλοί ωστόσο ασκούν κριτική στον πρόεδρο για το οικολογικό αποτύπωμα αυτών των εξορμήσεων, που τις περισσότερ­ες φορές γίνονται με αεροπλάνο ή και ελικόπτερο, σε μια περίοδο που γίνεται παγκόσμια προσπάθεια για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατετάγη 8ος και ο Μπιλ Κλίντον 12ος στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς Αμερικανού­ς προέδρους.

 ?? ?? O Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του κατά την άφιξή τους, χθες, στον Λευκό Οίκο από το Ρίχομποθ Μπιτς όπου πέρασαν το Σαββατοκύρ­ιακο. Πολλοί ασκούν κριτική στον πρόεδρο για το οικολογικό αποτύπωμα των συχνών εξορμήσεών του που τις περισσότερ­ες φορές γίνονται με αεροπλάνο ή ελικόπτερο.
O Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του κατά την άφιξή τους, χθες, στον Λευκό Οίκο από το Ρίχομποθ Μπιτς όπου πέρασαν το Σαββατοκύρ­ιακο. Πολλοί ασκούν κριτική στον πρόεδρο για το οικολογικό αποτύπωμα των συχνών εξορμήσεών του που τις περισσότερ­ες φορές γίνονται με αεροπλάνο ή ελικόπτερο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece